130.000 de fotografii ale lui Andy Warhol disponibile public online cu ajutorul Stanford

Andy Warhol a fost o figură adesea controversată în lumea artei. Dar indiferent dacă îl admiri, îl urăști sau ești indiferent, munca lui este cu siguranță interesantă, chiar dacă doar pentru răspunsul pe care îl provoacă. Personal, mi se pare că fotografia lui este deosebit de interesantă.

foaie de contact fotograf andy warhol
130.000 de fotografii ale lui Andy Warhol disponibile public online cu ajutorul Stanford

Centrul de Artă Cantor și Bibliotecile Stanford au publicat online o selecție masivă de fotografii realizate de Andy Warhol. Sunt publice pentru vizualizare 3.600 de foi de contact însumând aproximativ 130.000 de imagini care acoperă totul, de la petreceri în culise până la fotografie de stradă.

ishoot.ro

Ce este foaia de contact (contact sheet) ?

Foaia de contact (contact sheet) este o imprimare pozitivă a tuturor imaginilor negative dintr-o rolă de film de 35 mm sau film de format mediu. Foile de contact sunt de obicei realizate pentru a permite fotografului să vizualizeze o mini-previzualizare a întregului film pentru a determina ce fotografii sunt cele mai bune de imprimat.

Dacă vă interesează subiectul vă recomand și cartea Magnum Contact Sheets disponibilă la Cărturești sau la Libris

Imaginile arată viziunea lui Warhol asupra lumii prin intermediul camerei sale de 35 mm – Minox 35EL – pe care se spune că a luat-o cu el peste tot în ultimul deceniu al vieții sale.

Citește și: Sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto

Stanford spune că aceasta este cea mai completă colecție de fotografii alb-negru ale lui Warhol pusă vreodată la dispoziția publicului.

Pentru cei care s-au întrebat vreodată despre designul exact al ochelarilor emblematici ai lui John Lennon sau despre cum ar fi fost să fi avut un loc în primul rând la nunta Mariei Shriver cu Arnold Schwarzenegger, noua arhivă accesibilă a fotografiilor lui Andy Warhol oferă o oportunitate rară de a te apropia de celebritățile sociale și ale lumii artistice ale vremii.

Andy Warhol a tipărit doar aproximativ 17% din cele 130.000 de expuneri ale sale. Semnele sale, un X sau un cerc vizibil pe foile de contact imprimate, indică acele imagini pe care a ales să le imprime.
Împreună, negativele, foile de contact și printurile fotografice ale lui Warhol aduc la viață numeroasele interacțiuni ale artistului cu elita socială și a celebrităților din timpul său prin portrete și fotografii sincere ale vedetelor.

Acest corp de lucrări documentează, de asemenea, fascinația lui pentru cultura gay din anii 1970 și ’80 și include fotografii cu drag queens, petreceri din Fire Island și exemple de imagini rar văzute ale artistului, explicite din punct de vedere sexual.

Este interesant să vezi mai multe fotografii făcute unor scene și oameni. Încercând diferite unghiuri până când a văzut ce își dorește, sau așteptând expresia sau atitudinea potrivită.
Dar ceea ce mi se pare deosebit de fascinant este modul în care oamenii priveau nederanjați atunci când se aflau în fața camerei. Chiar și pentru cei care nu erau celebrități care nu erau fotografiați aproape zilnic. Dar chiar și cu celebritățile, există multe momente nepăzite surprinse de camera lui Warhol.

• Pentru a căuta și a mări foile de contact, vizitați cataloagele SearchWorks ale bibliotecilor Stanford și Spotlight

• Pentru a căuta în categorii, cum ar fi celebrități, petreceri și scene de stradă din New York, vizitați Spotlight

• Pentru a vedea atât foile de contact, cât și vizualizările mărite ale tuturor celor 130.000 de negative, vizitați site-ul web al Cantor

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “130.000 de fotografii ale lui Andy Warhol disponibile public online cu ajutorul Stanford”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.