Parcul Sticlăriei din Sectorul 2 al Bucureștiului, situat în cartierul Pantelimon, s-a redeschis vineri, 22 octombrie 2021, după ce timp de 30 de ani a fost un depozit de gunoi.

Pentru că nu a fost frecventat, parcul Sticlăriei a atras multe specii de păsări și animale. Prin urmare, Primăria Sectorului 2 a amenajat minimal zona.
Nu există locuri de joacă, nici alei asfaltate. Aici nu o să vedeți trasee de biciclete, standuri cu floricele și vată de zahăr sau aparatură de fitness.

Dar s-a creat o zonă de promendată cu bănci și iluminat public, iar la intarea în parc, de pe strada Ioan Șahighian (harta), există o toaletă publică cu senzori pentru deschiderea ușii.

Acum Bucureștiul se poate lăuda cu al doilea parc natural, după parcul Văcărești, supra-numit Delta Bucureștiului (citește aici articolele dedicate).


Istoria Parcului Sticlăriei
Acest parc nu are parte de o istorie ce se întinde de-a lungul mai multor secole, cum e cazul Cișmigiului sau al Herăstrăului, însă asta nu înseamnă că este mai prejos.
Video plimbare în parcul Sticlăriei – București, cartierul Pantelimon:
Situat în zona platformei industriale Titan, în apropierea uzinei Faur și a Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, Parcul Sticlăriei a fost amenajat în urmă cu mai bine de patru decenii, fiind parte a unui proiect mai mare din perioada comunistă, ce presupunea organizarea unor mici părculețe în jurul ochiurilor de apă din oraș.
Tot atunci au fost montate bănci dar și felinare, pentru a oferi muncitorilor de la uzinele din apropiere un loc de odihnă în pauzele de lucru.

Numele parcului este ușor de ghicit, având în vedere că acesta a fost amenajat chiar pe fosta exploatare de nisip care a aprovizionat fabrica de sticlă din imediata vecinătate, anume Sticerom. Într-un final săpăturile au ajuns la pânza freatică, astfel formându-se lacul, și mai apoi parcul.
Citește și: Cum iti alegi un stabilizator de imagine (gimbal) – recomandari 6 modele
Terenul pe care se află Parcul Sticlăriei a fost în cele din urmă revendicat în 1990, astfel că autoritățile l-au abandonat, iar vizitatorii au încetat să-l mai frecventeze.
Din păcate, acest parc a fost dat uitării și a devenit ”casa” persoanelor fără adăpost, dar și o groapă de gunoi „la îndemână” pentru locuitorii din zonă, părculețul a fost sufocat de tone de gunoaie, și nu erau doar gunoaie menajere, ci și anvelope uzate, resturi de la construcții și mobilier dezafectat.
Fotografii panoramice parcul Sticlăriei:


În aceste trei decenii de ignoranță și nepăsare, parcul a avut sub gunoaie timpul să se „transforme” într-un fel de deltă în miniatură, un ecosistem interesant, care este cea mai bună dovadă că natura învinge întotdeauna.
Citește și: Parcul Verdi din cartierul Floreasca – foto video
Faptul că aici se află mai mulți copaci de vârste diferite și specii variate, prezența stufului care are rolul de a filtra apa, dar și a ochiurilor de apă, au reprezentat mediul propice pentru „înflorirea” unui ecosistem format din sute de specii de păsări, rozătoare, insecte, pești, amfibieni și reptile, ceea ce dă impresia că pășești într-un alt tărâm!
Iar toate astea sunt înghesuite în doar patru hectare, un spațiu unic în București.


Cum poți ajunge la parcul Sticlăriei
La micul parc se poate ajunge și cu mijloacele de transport în comun STB: autobuz 202, tramvaie 36, 46, 55.
Harta zonei este aceasta. Nu foarte departe se află parcul Morarilor
- Manfrotto Pro Light Cineloader noile genti profesionale cu design ergonomic, durabilitate si functionalitate exceptionala - 28 November , 2023
- Scapa de haosul cablurilor in calatorii cu ajutorul organizatorului de cabluri - 25 November , 2023
- Dezinfectia electronicelor pentru o calatorie fara germeni - 25 November , 2023
Arată super în fotografii. Tu le-ai făcut? Chiar sunt tentată să-l vizitez. Mulțumesc.
@ Jo – da, eu am facut fotografiile. Este un parc interesant, merita vizitat.
Super! Poate ajung în week-end dacă nu se strică vremea. Altfel, următoarea ocazie la primăvară. Și n-o să mai arate atât de colorat ca în fotografiile tale. 🙂
@ Jo – primavara vom vedea alte culori!
Practic din cate vad este intre metrou Republica si Costin Georgian, sper sa ma orientez.
Daca ajung vreodata pe-acolo iti spun impresii.
@ iwillneverlookback2017 – Da, cam pe acolo este amplasat parcul.