Parcul Sticlariei – sora mica a Deltei Bucurestiului – foto-video

Parcul Sticlăriei din Sectorul 2 al Bucureștiului, situat în cartierul Pantelimon, s-a redeschis vineri, 22 octombrie 2021, după ce timp de 30 de ani a fost un depozit de gunoi.

parcul sticlariei bucuresti sector 2 pantelimon
Parcul Sticlariei Bucuresti

Pentru că nu a fost frecventat, parcul Sticlăriei a atras multe specii de păsări și animale. Prin urmare, Primăria Sectorului 2 a amenajat minimal zona.
Nu există locuri de joacă, nici alei asfaltate. Aici nu o să vedeți trasee de biciclete, standuri cu floricele și vată de zahăr sau aparatură de fitness.

poza pod parcul sticlariei cartier pantelimon bucuresti
podet lemn

Dar s-a creat o zonă de promendată cu bănci și iluminat public, iar la intarea în parc, de pe strada Ioan Șahighian (harta), există o toaletă publică cu senzori pentru deschiderea ușii.

pod lac parcul sticlariei cartie pantelimon bucuresti sector 2
pod lacul Sticlariei

Acum Bucureștiul se poate lăuda cu al doilea parc natural, după parcul Văcărești, supra-numit Delta Bucureștiului (citește aici articolele dedicate).

foto delta bucuresti parc natural cartier pantelimon
Parcul Sticlarie
foto toamna parcul sticlariei bucuresti pantelimon
toamna

Istoria Parcului Sticlăriei

Acest parc nu are parte de o istorie ce se întinde de-a lungul mai multor secole, cum e cazul Cișmigiului sau al Herăstrăului, însă asta nu înseamnă că este mai prejos.

Video plimbare în parcul Sticlăriei – București, cartierul Pantelimon:

Situat în zona platformei industriale Titan, în apropierea uzinei Faur și a Spitalului Clinic „Nicolae Malaxa”, Parcul Sticlăriei a fost amenajat în urmă cu mai bine de patru decenii, fiind parte a unui proiect mai mare din perioada comunistă, ce presupunea organizarea unor mici părculețe în jurul ochiurilor de apă din oraș.
Tot atunci au fost montate bănci dar și felinare, pentru a oferi muncitorilor de la uzinele din apropiere un loc de odihnă în pauzele de lucru.

poze toamna parc bucuresti lac stuf
lacul toamna

Numele parcului este ușor de ghicit, având în vedere că acesta a fost amenajat chiar pe fosta exploatare de nisip care a aprovizionat fabrica de sticlă din imediata vecinătate, anume Sticerom. Într-un final săpăturile au ajuns la pânza freatică, astfel formându-se lacul, și mai apoi parcul.

Citește și: Cum iti alegi un stabilizator de imagine (gimbal) – recomandari 6 modele

Terenul pe care se află Parcul Sticlăriei a fost în cele din urmă revendicat în 1990, astfel că autoritățile l-au abandonat, iar vizitatorii au încetat să-l mai frecventeze.

Din păcate, acest parc a fost dat uitării și a devenit ”casa” persoanelor fără adăpost, dar și o groapă de gunoi „la îndemână” pentru locuitorii din zonă, părculețul a fost sufocat de tone de gunoaie, și nu erau doar gunoaie menajere, ci și anvelope uzate, resturi de la construcții și mobilier dezafectat.

Fotografii panoramice parcul Sticlăriei:

poza panoramica parcul sticlariei bucuresti pantelimon
pod & lac

activitati-cadou.ro

fotografie panoramica poza panorama telefon mobil parc lac stuf
mica Delta a Bucurestiului

În aceste trei decenii de ignoranță și nepăsare, parcul a avut sub gunoaie timpul să se „transforme” într-un fel de deltă în miniatură, un ecosistem interesant, care este cea mai bună dovadă că natura învinge întotdeauna.

Citește și: Parcul Verdi din cartierul Floreasca – foto video

Faptul că aici se află mai mulți copaci de vârste diferite și specii variate, prezența stufului care are rolul de a filtra apa, dar și a ochiurilor de apă, au reprezentat mediul propice pentru „înflorirea” unui ecosistem format din sute de specii de păsări, rozătoare, insecte, pești, amfibieni și reptile, ceea ce dă impresia că pășești într-un alt tărâm!
Iar toate astea sunt înghesuite în doar patru hectare, un spațiu unic în București.

fotografie delta bucuresti cartier pantelimon poza
pasare – lacul & parcul Sticlariei Bucuresti
poza barca lac parcul sticlariei sector 2 fotografii bucuresti
barca pe lacul parcului Sticlariei

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Cum poți ajunge la parcul Sticlăriei
La micul parc se poate ajunge și cu mijloacele de transport în comun STB: autobuz 202, tramvaie 36, 46, 55.
Harta zonei este aceasta. Nu foarte departe se află parcul Morarilor

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

6 thoughts on “Parcul Sticlariei – sora mica a Deltei Bucurestiului – foto-video”

  1. Super! Poate ajung în week-end dacă nu se strică vremea. Altfel, următoarea ocazie la primăvară. Și n-o să mai arate atât de colorat ca în fotografiile tale. 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.