“Plane spottingul”- fotografierea avioanelor

Un hobby destul de raspandit in Occident incepe sa faca din ce in ce mai multi adepti si in Romania. Este vorba despre “plane spotting”, care in limba romana s-ar traduce ca “fotografierea avioanelor”.

MIG

MIG 29 – Muzeul Aviatiei Bucuresti

“Plane spotterii” stau in preajma aeroporturilor si pozeaza aeronavele care decoleaza sau aterizeaza, incercand sa surprinda cele mai interesante detalii ale acestora. “Asa cum ornitologii stau la panda prin paduri tropicale fotografiind toate tipurile de pasari ce le ies in cale, asa asteptam noi aceste imense «pasari metalice» sa apara pe cer”, explica olandezul Daniel Toorn, incercand sa gaseasca o comparatie pentru pasiunea care a cuprins mii de oameni din toata lumea. In Romania, “plane spotterii” au aparut o data cu cresterea traficului aerian. Dupa mai multe altercatii cu personalul care asigura securitatea aeroporturilor, astazi iubitorii avioanelor au ajuns la un acord cu acestia, astfel incat sa poata fotografia chiar in apropierea pistelor.

La Otopeni se da liber la planespotting

Oficialii Aeroportului International “Henri Coanda” au luat la cunostinta de existenta acestor fotografi pasionati de aviatie si au hotarat ca, impreuna cu ei, sa gaseasca o cale de a colabora. “Eu sper ca in urma discutiilor pe care le avem cu oficialii aeroportului vom ajunge la o intelegere pana la sfarsitul anului”, declara Nic. Aceasta intelegere presupune stabilirea unor locuri situate mult mai aproape de gardul aeroportului, de unde sa poata fotografia aeronavele mult mai bine. “Cand oamenii sunt mai relaxati, pot face poze mai de calitate”, spune tanarul zambind. In acelasi timp, o data cu crearea locurilor pentru spotteri, si oficialii aeroportului vor sta linistiti cand apare cineva cu camera si se apropie de gard.

Sursa: Cristian Curus, Romania Libera – aici gasiti si articolul complet

Forumul pasionatilor de fotografie aeriana din Romania: romanian-spotters.forumer.ro

fotostefan

7 thoughts on ““Plane spottingul”- fotografierea avioanelor”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.