Chiar dacă schimbările climatice au dus la ceva modificări, totuși iarna ne mai ”vizitează”. Astfel cred că este bine să știi cum sa-ți protejezi aparatul foto iarna.
Dacă nu vei ezita să ieși din casă pentru a surprinde câteva cadre de iarnă sau poate atunci când temperaturile sunt scăzute dar totuși sunt subiecte de fotografiat, este bine să ții cont de câteva recomandări.
Temperatura scăzută îți afectează direct atât aparatura foto cât și pe tine sau, dacă este cazul, pe subiect. Iată câteva sfaturi care să te ajute în aceste sesiuni foto pe timp rece.
Înainte de sfaturile pentru protejezarea aparaturii foto iarna, un aspect important este îmbrăcămintea ta. Așa că ai grijă ca atunci când ieși la fotografiat iarna să te echipezi corect.
Încearcă să adopți un stil de îmbrăcăminte cu cât mai multe straturi subțiri în detrimentul celei groase în straturi puține. Eventual îmbrăcăminte rezistentă la vânt și/sau impermeabilă. Nu uita de picioare, ghete călduroase cu talpa groasă și șosete groase.
Dar mai ales nu uita nici de mănuși și un fes sau o căciulă!
4 sfaturi care te vor ajuta să fotografiezi pe temperaturi scăzute și să-ți protejezi aparatul foto iarna
1. Ia cu tine în tura foto doar esențialul
Nu are rost să-ți umplii geanta sau rucsacul cu multe lucruri. Aparatul foto, câteva accesorii pentru el și portofelul/actele, ar trebui să fie suficient.
Ca să nu riști să-ți scapi echipamentul foto pe jos mai bine te asiguri că îl pui la loc în geantă/rucsac ușor, fără bătăi de cap.
O geantă sau un rucsac impermeabil sunt foarte utile în sezonul rece. Sau să fie dotate cu husă impermeabilă.
Nu este recomandat nici să ții aparatul foto de gât, dacă este foarte frig, fiindcă multe dintre ele nu rezită foarte bine la temperaturi scăzute.
Citește și: Recomandari alegere geanta sau rucsac foto pentru calatorii
2. Ferește-ți echipamentul foto de condens
Condensul este cel mai mare dușman al electronicelor. Iarna nu-i chip să scapi de condes, mai ales când vei ieși de la temperatura din interior (locuință, autoturism,etc) la cea de afară, unde sunt grade cu minus.
Condensul poate distruge aparatul foto în timp, fiind astfel indicat să îl protejezi cât mai bine. Un sfat pentru a preveni condensul este să pui aparatul foto într-o pungă ziplock când încă ești în interior, astfel încât aparatul va ajunge treptat la noua temperatură și vei evita condensul.
Eventual vă rost și de câteva pachete din acelea mici de silicon pe care le găsești în cutiile de electronice. Rolul lor este să absoarbă umezeala și pot fi utile celor care merg des la fotografiat pe vreme rece (le adaugi în pungile care se pot sigila).
Sau când ieși de la căldură, ține aparatul foto în geantă preț de vreo 10 minute, pentru echilibrarea temperaturii. La fel și când te întorci de afară. Nu-l scoate imediat din geantă sau din rucsac întrucât se va forma condensul și asta nu-i face deloc bine. De asemenea, nu-l încălzi între fotografii, ținându-l de exemplu sub haină.
În cazul în care ajungi în zone cu temperaturi foarte scăzute (-30 sau -25 de grade Celsius), încearcă să nu ai timpi de expunere mai scurți de 1/250s sau 1/500s , pentru a nu afecta părțile în mișcare ale obturatorului.
Citește și: Cateva pareri despre Mi Band 5 bratara de fitness cu functii smartwatch
3. Acumulatori de rezervă și păstrați la căldură
Probabil ați observat deja că temperaturile scăzute afectează acumulatorii și bateriile. De aceea este bine să ai rezerve, dar și să le păstrezi la un loc mai călduros. O soluție pentru a-ți ține acumulatorii/bateriile la temperaturi corecte pot fi și acele dispozitive de încălzit mâinile (hand warmers) – le poți adăuga în geanta sau rucsacul foto.
Pont: După ce ai schimbat bateria ”consumată” pune-o într-un buzunar interior. După ce s-a încălzit s-ar putea să mai ai la dispoziție ceva din capacitatea acesteia.
4. Protejează-ți aparatul foto de ploaie sau zăpadă
La magazinele foto se găsesc un fel de pelerine (ca de exemplu Manfrotto Pro Light E-690 Husa ploaie) cu ajutorul cărora puteți proteja de ploaie sau zăpadă aparatul foto. Dar aproape la fel de bine puteți să improvizați voi ceva asemănător dintr-o pungă de plastic.
Iarna poate fi un anotimp foarte bun pentru fotografie, dar trebuie ținut cont de dificultățile sezonului și aplicate soluțiile care permit obținerea celor mai interesante imagini.
Tu cum îți protejezi aparatul foto iarna?
- Setarea expunerii pentru fotografii de toamna interesante - 10 October , 2024
- Filme de Halloween recomandate fotografilor: o selectie captivanta pentru pasionatii de imagine - 8 October , 2024
- ProGrade anunta primele sale SSD-uri externe – pina la 8 TB de stocare si USB 4.0 - 7 October , 2024
Aparatul meu foto de doi lei stă în șifonier, îl scoteam numai vara când plecam în vacanță. De când cu pandemia, n-a mai văzut lumina zilei. Dar e la căldurică. 🙂 Mulțumesc de sfaturi, oricum… cine știe?! Poate vor fi de folos în anii următori.
@Jo – vine primavara, buna ocazie sa mai scoti aparatul la o tura de fotografiere 🙂
Să fotografiez copacii înfloriți? 🙂