Cumpararea primului tau aparat foto digital – recomandari pentru a face alegerea potrivita tie

Dacă te-ai decis în sfârșit să treci de la camera telefonului la primul tău aparat foto digital, aceste rânduri îți sunt dedicate și chiar sper să-ți fie de ajutor! Cu atât de multe opțiuni, poate fi confuz și intimidant să alegi o cameră foto nouă. Cum minimizi șansele de a alege modelul greșit atunci când îți cumperi primul aparat de fotografiat?

Sony FE 20-70m F4 G poza obiectiv aparat foto mirrorless
Sony FE 20-70m F4 G

Ce trebuie sa stii cand iti cumperi primul aparat foto digital- 7 recomandări

Trebuie menționat de la început că cel mai bun aparat foto nu este neapărat cel care costă cel mai mult sau care are cele mai avansate caracteristici. De aceea, pentru a ști ce aparat foto digital să cumpărați am scris acest articol cu 7 recomandări utile pentru achiziționarea unui aparat de fotografiat nou (nu second-hand).

1. Stabiliți ce tip de fotografie intenționți să practicați

Chiar înainte de a verifica ofertele pentru aparate foto, trebuie să clarificați ce tip de fotografie intenționați să abordați. De exemplu, cea mai bună cameră pentru vlogging s-ar dovedi nu prea utilă în fotografia wildlife.
De asemenea, vă interesează numai utilizarea persoanală? Sau aveți interese specifice (sport, portret, etc)? Doriți să urmați o carieră de fotograf profesionist?

Sony ZV-E1 selfie vlogging vlogger
Sony ZV-E1 selfie

Nu va grăbiți în achiziționarea unui aparat foto și imaginați-va toate direcțiile posibile pe care le poate lua fotografia în viața dumneavoastră. Alte întrebări care ar putea să vă ajute în luare unei decizii sunt:
➤ Vă interesează un anumit gen de fotografie, cum ar fi fotografia de călătorie, fotografia macro, sau fotografia de natură (wildlife), etc?
➤ În majoritatea cazurilor veți face fotografii în aer liber sau în interior?
➤ Trebuie să investiți în alte accesorii (trepied, bliț, etc)?
➤ Dacă vei face editări foto avansate util este și formatul RAW
➤ Caracteristicile filmărilor (HD, 4K etc), dacă veți filma
➤ Tot pentru video util este și un microfon extern, astfel aparatul foto trebuie să aibă o conexiune pentru el

2. Caracteristici și ergonomie potrivite pentru tine

Tu vei folosi aparatul foto, așadar este foarte important să aibă caracteristicile și ergonomia care te ajută pe tine. Iată câteva întrebări utile:
➤ Sunt butoanele de pe aparat poziționate intuitiv și la îndemână? Pot fi personalizate?
➤ Meniul este ușor de folosit? Poate fi personalizat?
➤ Puteți regla timpul de expunere, diafragma, ISO?
➤ Este camera foto aleasă suficient de mare? Sau suficent de compactă?
➤ Are o priză bună la mână? Gripul este suficient de confortabil la utilizări mai îndelungate?
➤ Are aparatul dorit un ecran LCD? Poate fi rotit? Dacă da, în ce direcții.
➤ Trebuie să fotografiați în rafală? Dacă da, ce fps are aparatul?
➤ Veți folosi un bliț extern? Dacă da, aparatul are patină pentru bliț?
➤ Vreți să transferați wirless direct pe laptop sau telefon? Aparatul foto trebuie să fie dotat cu Wi-Fi.

3. Dimesiunile și greutatea aparatului foto

Nu trebuie ignorat acest aspect. Pentru ce anume vei utiliza aparatul cel mai frecvent, îți va influențează analiza dimensiunilor. Dacă ești un părinte care iese mereu cu familia, copilul sau prietenii, atunci modelul pe care îl alegi ar trebui să fie ușor, compact și simplu de utilizat. La fel dacă tu călătorești mult sau ești activ din feire.
Practicați sporturi? Vă plimbați des cu bicicleta / trotineta? Atunci probabil o cameră de acțiune (GoPro, DJI Osmo etc) ar putea fi o alegere mai bună.

poza camera foto video actiune Hero 11 Black Hero 11 Black Mini
Hero 11 Black și Hero 11 Black Mini

De asemenea vei avea nevoie și de o geantă potrivită și comodă pentru aparatul ales (recomandări de genți sau rucsacuri foto)

4. Obiective și obiectivul de kit

Dacă veți alege un aparat foto la care puteți schimba obiectivul, verificați gama de obiective disponibile pentru modelul ales. De multe ori aparatele foto se vând cu așa numitul obiectiv de kit, iar acesta nu trebuie ignorat. Performațele lor sunt ok pentru început și după un timp de utilizare veți știi dacă aveți nevoie și de alt tip de obiectiv.

obiectiv sigma aparate foto mirrorless full frame sony panasonic
Sigma 50mm F1.4 DG DN Art

De cele mai multe ori vei găsi și variante third-party, adică obiective fabricate de producători diferiți, iar multe dintre ele sunt performante. De exemplu, Sigma, Tamron și Zeiss sunt branduri care realizează obiective de calitate superioară, la un preț ceva mai accesibil.

5. Bugetul aparatului foto vs bugetul de fotografie

Dacă, de exemplu, aveți un buget de 1000 Euro, verificați ce aparat foto găsiți la 7-800€, iar restul bugetului poate îl folosiți pentru un curs foto-video sau un city-break, o excursie care vă permite să folosiți noul aparatul foto pentru a realiza imagini deosebite.
S-ar putea să obțineți funcționalitatea dorită cheltuind câteva mii de lei, mai ales dacă urmăriți reducerile care apar de-a lungul anului sau chiar promoțiile buy back.
În plus, cel puțin așa cred eu, nu trebuie să cumpărați chiar ultimul model. De multe ori penultimul, chiar și antepenultimul, model de aparat foto poate fi suficient de performat pentru a satisface și cele mai exigente cerințe foto-video ale unui pasionat de fotografie aflat la început.

6. Faceti propria cercetare

Internetul ne oferă numeroase surse de informații, dar trebuie să avem grijă la credibilitatea lor. Unele articole sau video-uri de pe YouTube sunt plătite de producătorii aparatelor foto sau de magazinele foto, altele sunt scrise de partizani ai anumitor mărci. În ceea ce mă privește, review-urile publicate aici pe blog sunt părerea mea, nu am fost plătit pentru ele și m-am străduit să prezint cât mai pe larg experiența mea cu aparatura primită la test.

sony a6700 consturctie utilizare lcd rabatabil tactil
LCD – Sony A6700 (ILCE-6700)

Atunci când cumpărați prima cameră, prioritatea dvs. este de a obține una cu caracteristicile potrivite nevoilor dvs., de aceea am și menționat în cadrul testelor să încercați să mergeți la un magazin care vinde respectivul aparat și să-l testați. Dacă veți cumpăra online aparatul foto, rezervați câteva zile pentru propriile teste, iar dacă nu sunteți mulțumiți puteți returna aparatura (verificați condițiile de retur înaite de achiziționare).
Altă recomandare, pe cât posibil, încercați să împrumutați sau să închiriați aparatul foto ce urmează să-l cumpărați sau cel puțin un model asemănător.

7. Gândește-te bine înainte să-ți cumperi primul aparat foto

După ce ați efectuat propria cercetare nu vă grăbiți să cumpărați aparatul foto. Alegerea aparatului foto este o decizie care trebuie luată cu atenție. Mai verificați încă o dată toate informațiile. În plus de cele mai multe ori, atunci când cumpărați prima cameră foto, nu aveți nevoie de cel mai nou și mai bun model; vrei să începi cu un aparat foto pe care de fapt îl vei folosi foarte mult.

f64.ro

Dacă ați citit până aici, felicitări și cred că ați observat că despre megapixeli nu am discutat foarte mult. Asta deoarece eu cred că de cele mai multe ori o rezoluție 18-24 de megapixeli este suficientă. Decât 60 de megapixeli, mai bine învățați să folosiți aparatura foto chiar dacă are doar 20 megapixeli.

Citeste si: Manfrotto Pro Light Cineloader noile genti profesionale cu design ergonomic, durabilitate si functionalitate exceptionala

Nu este deloc ușor de răspuns la întreabarea „ ce aparat foto să cumpăr?”, dar sper că aceste rânduri te-au ajutat să-ți stabilești criteriile după care ar trebui să te ghidezi atunci când îți cumperi primul aparat foto digital.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.