Este important sa cunoastem ce format de fotografie trebuie folosit in anumite situatii, deoarece unele formate de imagine sunt bune pentru a obtine o balanta optima dintre calitate si marimea imaginii, in timp ce alte formate sunt perfecte pentru a recupera sau a modifica mult mai usor caracteristicile unei fotografii (contrast, luminozitate, culoare).
Cele mai relevante formate in fotografia digitala si intalnite la aparatul de fotografiat, sunt JPEG si Raw. Unele aparate pot inregistra simultat JPEG+RAW.
Formatul JPEG a fost dezvoltat special pentru stocarea imaginilor fotografice. A devenit un format standard pentru stocarea imaginilor in camerele digitale si pentru folosirea lor in paginile de internet. Fisierele JPEG sunt semnificativ mai mici decat cele RAW, dar acest lucru are un cost. Formatul JPEG foloseste compresia lossy insa un lucru minunat pentru fisierele JPEG reprezinta flexibilitatea lor si capacitatea de a fi folosite in orice domeniu.
Fisierele JPEG ating o marime mai mica prin compresia imaginii incat detaliile care conteaza mai mult sunt pastrate, in timp ce detaliile care nu sunt vizibile sau sunt foarte greu percepute vizual sunt sterse. Cantitatea de compresie atinsa este in mare masura dependenta in continutul imaginii; imaginile cu zgomot foarte mare sau cu detalii foarte multe nu vor fi prea usor de comprimat, pe cand imaginile cu textura simpla si fara detalii esentiale se vor putea compresa foarte bine.
Fisierele RAW pot oferi o plaja mult mai extinsa de ajustari decat fisierele JPEG: peste 50% mai multe detalii la expunere (acest lucru depinde insa de capacitatea senzorului). Doarece fisierele RAW contin o gama mai variata de culori, balansul pe alb poate fi corectat fara piederi mari de detalii. Folosint convertoarele Raw cum ar fi plugin-ul Photoshop Camera Raw este mai usor si produce rezultate mult mai bune.
Se crede in mod obisnuit despre fisierele RAW ca produc imagini care nu sunt asa de clare ca fisierele JPEG. Motivul pentru aceasta informatie eronata este ca majoritatea camerelor “ascute” imaginea inainte sa creeze fisierul JPEG. Acest efect de “sherpening” din interiorul camerei poate fi ajutat si in fisierele Raw pentru a produce aceleasi rezultate.
Fiecare producator de aparat foto digital produce un fisier brut de imagine in format proprietar (RAW) si care trebuie prelucrat cu un software dedicat pentru a putea fi exploatat. Fisierele RAW produse de aparatele firmei X nu pot fi prelucrate cu programul elaborat de firma Y! De ce? Pentru ca fiecare producator codifica intr-un mod propriu datele de imagine, iar schema codificarii nu este totdeauna cunoscuta.
Va recomand sa cititi: Adobe Photoshop Express gratuit acum si pentru Android
Bineinteles ca totusi exista si programe realizate de terte firme, ca de exemplu: Lightroom, Bibble Pro, DxO Optics, etc. sau unele gratuite ce pot fi folosite la convertirea fisierelor RAW, produse de orice camera digitala, in fisiere JPEG.
Cand sa folosesti JPEG sau RAW? Sunt avantaje si dezavantaje in cadrul folosirii fisierelor Raw si JPEG.
Se foloseste RAW daca:
– trebuie sa postprocesezi imaginea;
– imaginea contine contrast inalt;
– imaginea va fi marita peste rezolutia oferita de senzorul camerei;
– white balance nu a fost setat corect sau a fost folosit pe modul automat;
– nu te poti decide ce anume sa folosesti raw sau jpeg;
– vreti sa obtineti maximum din imaginea initiala.
Se foloseste JPEG daca:
– ai un card cu memorie mica si ai nevoie de multe cadre trase;
– nu vrei sa postprocesezi imaginea;
– vrei sa developezi fotografiile imediat inainte de a le prelucra pe un computer (sunt unele laboratoare care inca nu accepta fisiere de tip raw);
– daca folosesti modul de fotografiere continua si vrei sa faci cat mai multe fotografii posibile;
– faceti fotografii de familie, in excursii, etc., a caror valoare esentiala este rememorarea persoanelor sau locurilor;
– faceti fotografie de presa, caz in care rapiditatea expedierii imaginilor este capitala.
- Manfrotto GimBoom solutia pentru a crea cu usurinta filmari de la inaltime - 9 September , 2024
- Carti de afaceri recomandate fotografilor: Cum sa iti cresti afacerea - 8 September , 2024
- Vacante Exotice 2025 la super preturi – descopera lumea cu ofete cu zbor inclus - 7 September , 2024
24 thoughts on “Formate digitale de fotografii: JPEG si RAW”