Sâmbătă, 23 septembrie 2023, Retromobil Club România a organizat ediția 25 a Raliului Memorial Giurgiu 1904.

În competiție au fost înscrise 70 de echipaje pilot-copilot care au parcurs un traseu de 160 km cu autovehicule clasice atestate istoric, fabricate între anii ‘30-’90, într-o celebrare a curajului și spiritului de competiție al echipajelor care au participat la primul raliu organizat pe același traseu în România acum 119 ani.




A avut loc o demonstrație de îndemânare a unor autovehicule antebelice, vechi de peste 80 de ani.
Raliul Memorial București-Giurgiu 1904 – Video:
Raliul București-Giurgiu 1904 istorie





Evenimentul este reluarea Raliului din anii ’80 organizat de ACR pentru a comemora pionierii automobilismului românesc. În 1904 în foarte puține locuri din lume erau orgzanizate astfel de competiții și aceasta vorbește de la sine despre emanciparea societății românești la începutul veacului trecut.


Raliul din 1904 era dus-întors, acum este parcurs doar dus iar ruta nu mai fi cea directă din anul 1904, ci va trece prin diverse localități ale județului ca să fie o surpriză pentru cât mai mulți. Este un raliu de regularitate, nu se cer viteze mai mari decât cele legale.
Citește și: Canon PowerShot V10 prima camera video compacta creata special pentru vlogging
La 23 septembrie 1904 Automobil Clubul Român, proaspăt înființat de 27 de proprietari, organizează un raliu automobilistic, pe ruta București-Giurgiu și retur.

La cursă s-au înscris nouă echipaje, dar au luat startul numai șase: George-Valentin Bibescu / Marta Bibescu – Mercedes, Alexandru Prager – Oldsmobile, Leon Leonida – Mercedes, C. Vidal – Gobron, N. Niculescu Iarca – Cudell, Alexandru Darvari – Fiat.



Startul s-a dat începand cu ora 10:30, la un interval de cinci minute, de-a lungul traseului fiind postați jandarmi călare. Primii sosiți la Giurgiu au fost Bibescu și Leonida, care au parcurs traseul de 63 de km în 58 de minute, urmați de Vidal (113’), Niculescu Iarca (120’), Darvari și Prager (152’).




Returul a fost programat după o pauză de 3 ore și numai patru echipaje termină cursa. Câștigatorul cursei, George Valentin Bibescu, a realizat o medie orară de 66 km/h parcurgând traseul în 108 minute, urmat de Leon Leonida, cu media de 63 km/h (120 de minute).

Din păcate intenția Guvernului României de impozitare a vehiculelor istorice ca vehiculele de lux probabil va duce la dispariția atât acestui eveniment, cât și celelalte organizate de Retromobil România.
- Manfrotto Pro Light Cineloader noile genti profesionale cu design ergonomic, durabilitate si functionalitate exceptionala - 28 November , 2023
- Scapa de haosul cablurilor in calatorii cu ajutorul organizatorului de cabluri - 25 November , 2023
- Dezinfectia electronicelor pentru o calatorie fara germeni - 25 November , 2023