Review Nikon FT1 – adaptorul pentru montura Nikon 1

Am ajuns la final cu testare inelului adaptor FT1 pentru montura Nikon 1.

mount adapter nikon ft1
FT1

nikon 1 mount adapter
FT1 lateral

Timp de 5 zile am avut la dispozitie: Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G AFs VR; Nikon 18-70mm f/3.5-4.5G ED-IF AF-S; Nikon AF-S 17-55mm f/2.8G ED-IF DX; Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR; Nikon AF-s 70-200mm f/2.8D G ED-IF VR I; Teleconvertor Nikon TC 1.7x TC-17E II (pentru obiective Nikon D-AF-S si AF-I); Nikon AF-D 50mm f/1.4 Nikon 105mm f/2.8G AF-S VR Micro IF-ED:

nikkor lens
obiective foto Nikon

si in plus fata de primele impresii va pot spune urmatoarele:

Aparatul trebuie, obligatoriu, sa aiba Firmware v1.10 sau mai nou, altfel inelul si obiectivele nu sunt recunoscute.
Nu conteaza in ce ordine conectati inelul si obiectivul la aparat, sau daca aparatul este pornit sau oprit, sistemul va functiona.
Aveti grija cum tineti si transportati aparatul cu inelul si obietivul atasat. Unele obiective sunt mai mari si/sau mult mai grele decat aparatul, asa ca in timpul fotografierii cu o mana tineti obiectivul si cu cealalta aparatul.

Am mai spus si in articolele anterioare, in anumite situatii un monopied sau un trepied este foarte util, iar suportul pentru trepied incorporat inelului isi va dovedii utilitatea.

nikon 70-300 vr
FT1 + Trepied

Trepiedul folosit de mine SLIK Sprint Pro II 3Way BK picioare + cap 3D a fost la limita capacitatii de sustinere cand am folosit Nikon AF-s 70-200mm f/2.8D G ED-IF VR I cu si fara teleconvertor Nikon TC 1.7x TC-17E II, asa ca orientati-va spre ceva mai soid.

Sistemul VR , stabilizare de imagine, functioneaza bine, este de mare ajutor in anumite conditii si este tot timpul pornit consumand acumulatorul, iar pentru economisire trebuie sa dezactivati VR din butonul de pe obiectiv.

Obiectivele af-d, de exemplu Nikon AF-D 50mm f/1.4, sunt recunoscute automat de aparat si sistemul de focus este trecut in mod Manual ( Focus Mode MF ). Aparatul va ajuta sa obtineti imagini clare chiar si in Manual focus indicandu-va prin sageti pe ecran cum sa rotiti inelul de focus si va confirma cand s-a obtinut imaginea clara.

Continuous-servo AF,Subject-tracking and Face-Priority AF nu sunt active dar totusi se pot obtine rezulate bune si la fotografierea subiectelor aflate in miscare ( pasari,copii,masini,etc).
In timpul folosirii inelului doar punctul central este activ, nu poate fi schimbat, asa ca uneori trebuie sa focalizati si sa reincadrati.

Puteti filma atat full HD cat si in slow motion; poate fi folosit si modul “Instantaneu în mişcare

Evident inelul a fost construit pentru obiectivele Nikon, totusi am incercat sa folosesc un obiectiv Sigma 17-50mm f/2.8 DC EX HSM OS dar nu a functionat, nefiind recunoscut/acceptat de aparat.

ishoot.ro

Concluzia mea: daca aveti unul din cele doua modele de Nikon 1 si ceva obiective Nikon de la dslr merita sa investiti banii in inelul adaptor FT1. De fapt merita sa-l cumparati chiar daca nu aveti obiective, deoarece puteti alege dintre peste 60 de obiective, pentru a se potrivi cu situatia de fotografiere, pentru a putea experimenta cu noi idei creative iar prin practiva veti reusii sa obtineti fotografii foarte interesante.

Adaptorul Nikon FT1 poate fi cumparat de la F64 , emag.ro

Aparatul foto digital Nikon 1 V1 poate fi cumparat de la f64 sau emag.ro.

Obiectivul Nikon AF-S 17-55mm f/2.8G ED-IF DX poate fi cumparat de la f64

Obiectivul Nikon AF-s 70-200mm f/2.8D G ED-IF VR I nu se mai fabrica, dar in schimb puteti cumpara Nikon AF-s 70-200mm f/2.8D G ED-IF VR II de la f64

Teleconvertor Nikon TC 1.7x TC-17E II pentru obiective Nikon D-AF-S si AF-I poate fi cumparat de la f64

Zoomul Nikon AF-S 70-300mm f/4.5-5.6 G IF ED VR poate fi cumparat de la f64

Obiectivul Nikon 18-105mm f/3.5-5.6G AFs VR poate fi cumparat de la f64 , emag.ro.

Obiectivul fix Nikon AF-D 50mm f/1.4 poate fi cumparat de la f64, pcgarage.ro ( pentru pcgarage folositi codul WGJT8KHM si veti avea reducere)

Obiectivul fix cu macro Nikon 105mm f/2.8G AF-S VR IF-ED poate fi cumparat de la f64, emag.ro

Poze realizate cu obiectivele amintite pot vi vazute la Galeria Foto.

Niste fotografi realizate cu un obiectiv de 600mm f/4 ce se transforma intr-un teleobiectiv de 1620mm /f4 se gasesc pe blogul lui Mircea Bezergheanu.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

6 thoughts on “Review Nikon FT1 – adaptorul pentru montura Nikon 1”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.