Ziua Artei Fotografice în România

11 ianuarie este Ziua Artei Fotografice în România, dar a început încă din seara zilei de 10 ianurie, când la Institutul Balassi – Centrul Cultural al Ungariei la Bucureşti a fost vernisată expoziţia fotografei Baranyi Ildikó în cadrul celei de-a II-a ediţii a Festivalului Internaţional de Fotografie Carol Pop de Szathmári.

Ziua artei fotografice institutul Balassi, Bucuresti 2014
La institutul Balassi

După vernisaj a urmat proiecţia filmului documentar “Un pictor în zorii fotgrafiei” realizat de redacția emisiunii în limba maghiară a TVR, despre viaţia şi opera lui Carol Pop de Szathmári.

institutul balassi bucuresti expo foto
Festivalul Internaţional de Fotografie Carol Pop de Szathmári

Kósa András László, director institutul Balassi şi Tóth István, preşedintele Asociaţiei Euro Foto Art:

Nu ştiu cât timp vor fi expuse fotografiile realizate de Baranyi Ildikó, aşa că ar fi bine să vă grăbiţi să mergeţi să le vedeţi, pentru că se merită.

privitor fotografie
fotografie la institutul Balassi

Revenind la ziua de 11 ianuarie, dată la care, în urmă cu 202 ani, se năştea Carol Popp de Szathmary (1812-1887), în pasajul de la Universitate au fost expuse imaginile fotografilor din Republica Moldova:

ziua artei fotografice in romania
poiata anatolie

Ziua de 11 ianuarie a fost declarată, prin Hotărârea de Guvern nr. 458/5 mai 2010, Ziua Artei Fotografice în România.

privitori expozitie foto
expozitia foto

Pictor şi fotograf, Carol Popp de Szathmary s-a născut la 11 ianuarie 1812, la Satu Mare.

A studiat la seminarul teologic de la Blaj, dar l-a întrerupt, plecând să studieze pictura la Roma. A imortalizat chipuri şi scene din Războiul Crimeii (1853-1856), devenind primul artist fotograf român şi primul fotoreporter de război din lume. În primăvara lui 1854, artistul s-a deplasat pe malul Dunării, în preajma Olteniţei şi a Silistrei, unde se dădeau lupte, fotografiind bivuacurile, fortificaţiile şi combatanţii. Staţionarea trupelor ruseşti, apoi a celor turceşti şi austriece la Bucureşti i-a oferit artistului fotograf o neaşteptată posibilitate de afirmare.

Lui îi aparţine şi portretul generalului rus Mihail Dimitrievici Gorceakov, publicat în revista “The Illustrated London News” din 3 octombrie 1855.

Bun desenator, specialist în tehnica acuarelei, Carol Popp de Szathmary a fost pictorul Curţii Regale din Cotroceni. A fost pictor şi fotograf oficial al regelui Carol I (1866-1914).

fotografii sevalet
expo uniunea fotografilor din R. Moldova

În perioada 1860-1870, Carol Popp de Szathmary a publicat un volum cu 100 de fotografii. A fost printre primii 10 fotografi din Europa.

A deschis expoziţii la Bucureşti (1864, 1868). La Viena (1873) a expus, cu ocazia Expoziţiei Universale, costume naţionale şi peisaje româneşti şi a obţinut premiul II. A murit la 14 martie 1887.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.