26 iunie: Ziua drapelului național al României

Ziua de 26 iunie a fost proclamată Ziua Drapelului Național prin Legea nr. 96 din 20 mai 1998.

steag drapel romania
steagul Romaniei

Conform legii, această zi va fi marcată de către autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului prin organizarea unor programe și manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne.

Clădirea Guvernului, din piaţa Victoriei, Bucureşti, acoperită de un tricolor uriaş, cu ocazia Zilei Naţionale a României :

steag cladire guvernul romaniei
Guvernul Romaniei

Constituția României prevede că „Drapelul României este tricolor; culorile sunt așezate vertical, în ordinea următoare începând de la lance: albastru, galben, roșu”.

1 decembrie ziua nationala
la parada – piata constitutiei
tricolor steag drapel romania
tricolor

Proporțiile, nuanțele culorilor precum și protocolul drapelului au fost stabilite prin Legea nr. 75 din 16 iulie 1994
Ziua Drapelului Național a fost instituită pentru a marca ziua de 26 iunie 1848, când Guvernul revoluționar a decretat ca Tricolorul – roșu, galben și albastru – să reprezinte steagul național al tuturor românilor; cele trei culori împărțite în mod egal reprezintă principiul egalității, orientarea culorilor în sus semnifică verticalitatea, cifra trei este numărul perfect, pe lângă țara noastră mai existând alte trei țări europene tradiționale cu steagul tripartit în mod egal și vertical: Franța, Italia și Belgia.

steag tricolor gaurit
1 decembrie Bucuresti

26 iunie ziua steagului romaniei
steagul Romaniei

Drapelul național al României este un tricolor cu benzi verticale, începând de la lance, albastru, galben și roșu. Are o proporție de 2:3 între lățime și lungime.

Pîrvu Marius, paraşutist al Aeroclubului Român a purtat Drapelul României la ultima ediţie Bucharest International Air Show (#BIAS2015)

Ca părere personală îmi place că au vopsit un IAR 99 Soim în tricolor:

iar 99 soim avion steag romania
IAR 99 Soim – Tricolor
iar 99 soim vopsit steag romania
IAR 99 Soim – vopsit tricolor

fotostefan

3 thoughts on “26 iunie: Ziua drapelului național al României”

  1. Da, pentru ca majoritateapozelor le-am facut de 1 decembrie! Pe 26 iunie nu prea am fost in Bucuresti, iar prin tara nu prea am vazut steaguri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.