Anca Benera şi Arnold Estefan: românii calificaţi în finala Henkel Art.Award!

Juriul internațional format din experți şi condus de Rainer Fuchs, curator-șef la Muzeul de Artă Modernă Fundația Ludwig din Viena (mumok), a anunțat numele celor cinci artişti finalişti ai competiției Henkel Art.Award.2012.
Astfel, dintr-un total de 931 de aplicaţii primite din 23 de ţări, au fost selectaţi pentru marea finală numai cinci artiști/echipe de artiști: Marge Monko (Estonia), Miks Mitrevics (Letonia), Anca Benera/Arnold Estefan (Romania), Olga Jitlina (Rusia) şi Katarina Zdjelar (Serbia).

Premiul Henkel CEE pentru Artă în România – ediţia 2012
Premiul Henkel CEE pentru Artă în România

Dintre cei cinci finalişti va fi ales marele câștigător care va fi anunțat în cadrul unei ceremonii de gală pe data de 30 octombrie 2012, la muzeul mumok, Viena. Premiul are o valoare totală de 35.000 de euro, din care 7.000 de euro recompensa financiară, la care se adaugă expunerea lucrărilor artistului în țara sa natală și în cadrul unei expoziții individuale la MUMOK, cel mai important muzeu de artă contemporană din Europa Centrală şi de Est.

Pe lângă Președintele juriului, Rainer Fuchs, curatorul-șef al mumok Viena, din juriul internațional al actualei ediţii au mai făcut parte Nada Beros, curator-șef al Muzeului de Artă Contemporană din Zagreb, Croația și Mladen Miljanovic, un artist extraordinar din Bosnia-Herțegovina și câștigător al Henkel Art. Award. 2009.
“Lucrările de artă selectate de jurații din etapa națională s-au dovedit a fi o excelentă bază de tineri artiști ambițioși. Cu toate că există diferențe, operele celor 5 finaliști transmit o mare sensibilitate în fața transformărilor sociale și culturale din țările lor, după căderea comunismului. Pe de o parte, lucrările reprezintă o confruntare cu propria lor istorie și cu tensiunile dintre fostele utopii și realitatea actuală. Pe de altă parte, abordează condiția comunicării contemporane și utopiile din epoca actuală mass-media”, declară Rainer Fuchs, curator-șef al mumok Viena și Președinte al juriului Henkel Art. Award 2012.

Anca Benera și Arnold Estefan completează lista artiştilor români care au confirmat valoarea artei contemporane româneşti în cadrul competiţiei Henkel Art Award, după Dan Perjovschi (finalist şi cîştigător al primei ediţii – 2002) şi Cristina David (finalistă în 2011).

“Faptul că am fost aleși în top 5 în finala competiției ne-a bucurat enorm, mai ales fiindcă în cursă au fost aproape 1.000 de lucrări… Am participat în concurs ca echipă, iar selecția noastră în shortlist ne provoacă să mergem mai departe împreună, este o confirmare dar si o provocare pentru continuarea unei colaborări pe termen lung. Bineînţeles că premiul ne-ar oferi în mod cert atât vizibilitate, cât şi şansa de a concretiza proiecte pe care momentan le ţinem în “standby“ din motive financiare”

, declară Anca Benera și Arnold Estefan, reprezentanţii României în finala competiției.

Cei doi artiști români au câştigat faza de preselecţie locală cu trei lucrări care au intrat apoi şi în faza de selecţie internaţională, la Viena – Pacta sunt servanda, performance și video, The equitable principle, instalație mixed-media și Matter&History, foto-montaj și print.

„Desemnarea artiștilor Anca Benera și Arnold Estefan drept reprezentanţi ai României în finala internaţională a competiţiei Henkel Art Award este o confirmare a maturității gândirii lor artistice și o provocare pentru dezvoltarea unei colaborări de viitor. Deși au urmat un parcurs artistic individual de excepție, lucrările realizate împreună reprezintă o plusvaloare a actului artistic. Proiectele propuse de ei se bazează pe cercetare istorică și de context, dezvoltând în același timp și o latură performativă. Cei doi artiști se folosesc de background-ul biografic atât pentru o confruntare de mentalități, cât și pentru a construi noi paradigme de comunicare artistică și personală. Deoarece miza Premiului Henkel este pe lângă recunoașterea valorii artistice, și crearea posibilității de exprimare publică, considerăm că Anca Benera și Arnold Estefan au toate premisele de reprezentare atât conceptuală, cât și spațială într-o expoziție internațională”, argumenta Daria Ghiu (critic de artă și jurnalist cultural) decizia juriului local, din care au mai făcut parte Alina Şerban, curator şi Raluca Voinea, curator și critic de artă.

Henkel CEE organizează Henkel Art.Award. din anul 2002 în cooperare cu organizaţia KulturKontakt Austria, competiţia adresându-se artiștilor contemporani din Centrul și Estul Europei, Din 2009, competiţia a câştigat un partener de calibru – mumok – cel care acum oferă câștigătorului oportunitatea de a-și prezenta operele de artă într-o expoziție individuală în cadrul muzeului.

Informații suplimentare despre Henkel Art.Award. sunt disponibile pe internet la www.henkel.ro/ArtAward sau la www.facebook.com/HenkelArtAward.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.