Camasa ciumei – leac pentru molime – expozitie la MTR Bucuresti

Sala Acvariu de la Muzeul Național al Țăranului Român București găzduiește expoziţia Cămaşa Ciumei. Erau vremuri când Ciumarca era un obicei atât de cunoscut încât se spunea “iar lucrezi ca pe cămașă ciumei” atunci când se lucra repede, concentrat pe muncă, presat de un termen limită.

fotografii expozitie Cămaşa Ciumei muzeul taranului roman bucuresti
Camasa Ciumei – expozitie MTR Bucuresti

Imaginează-ți o cameră slab luminată unde câteva femei cos în tăcere o cămașă cu puterea să alunge ciuma. Privește-le cu atenție: câte sunt? ce vârste au? cum arată? cum le cheamă? sunt îmbrăcate sau goale? Răspunsurile la întrebări diferă de la o legendă la alta sau de la o zonă la alta, dar în definitiv poate că nu contează numărul lor, vârsta sau numele, ci doar ceea ce fac: își pun speranța în ritualul magic al Cămășii Ciumei.

fotografii expozitie muzeul taranului roma traditii obiceiuri romanesti leacuri babesti
Cămașa ciumei, leac pentru molime

Documentele vremii nu ne spun dacă Cămașa Ciumei avea sau nu efect, dacă sacrificiul femeilor care o lucrau într-o singură noapte oferea protecție satului împotriva bolii. Singurul lucru care răzbate după parcurgerea materialelor este credința pe care toți cei implicați în ritual o aveau în înfăptuirea lui.

vernisaj expoziti camasa ciumei leacuri babesti traditi romanesti vechi
camasa ciumei – traditii romanesti vechi

drmax.ro/

poze traditi obiceiuri credinte leacuri babesti camasa ciumei
traditii romanesti vechi

Vechile credințe spuneau că ciuma și alte boli erau provocate de diavol, demoni sau spiritele rele, iar pentru recăpătarea sănătății era nevoie ca aceste duhuri răufăcătoare să fie alungate. Lipsiți de informații medicale și de alte mijloace de protecție, țăranii credeau în magia vindecătoare a unui obiect vestimentar realizat din cânepă, deoarece „firele ei erau iubite de draci și de vrăjitoare”.

Citește și: Pregatit pentru drumetie? Iti trebuie echipamentul adecvat

Artista Athena Dumitriu realizează o Cămașă a Ciumei din cânepă, pornind de la acest obicei străvechi de vindecare pe care îl reinterpretează într-o cheie contemporană și adaptată vremurilor actuale.

fotoreportaj muzeul taranului roman expozitia camasa ciumei
Camasa Ciumei – expozitie Muzeul Taranului Roman

După doi ani de pandemie, în care ne-am bănuit unii pe alții la fiecare strănut, unde ni s-a strâns sufletul la fiecare îmbolnăvire a unui apropiat, ori în care i-am plâns în singurătate pe cei dragi, simțim cum ne pierdem încrederea în sloganul optimist „Totul va fi bine”.
În secret, artista speră ca refacerea acestui act magic să ne aducă vindecarea pe care cu toate și toți o dorim/după care tânjim.

Citește și: De ce merita sa investesti intr-un scaun de birou bun – top 6 recomandari

Muzeul Național al Țăranului Român s-a alăturat demersului inițiat de Athena Dumitriu, deoarece credem că este important să contextualizăm actul artistic atunci când el reinterpretează și chestionează surse tradiționale.

Muzeul a contribuit la această expoziție cu imagini ale icoanelor care îl reprezintă pe Sfântul Haralambie, sărbătorit pe data de 10 februarie, ocrotitorul și apărătorul oamenilor și animalelor în fața bolilor. Sfântul este mereu înfățișat călcând pe moarte sau pe ciumă, iar cel mai adesea o ține legată cu un lanț sau o frânghie.

La Arhiva de Imagine am identificat fotografii care ne arată modul în care plantele de cânepă devin fire textile, cum sunt melițate, albite și apoi toarse. Biblioteca muzeului a reprezentat punctul zero al acestei cercetări, locul care a oferit informații despre folclorul medical tradițional și alte ritualuri de vindecare folosite de țăranii români.

În prezent, când vindecarea nu mai ține de sacrificii și ritualuri, credem că este important să privim spre viitor cu speranță, și, de ce nu, să păstrăm o fărâmă de gândire magică în viețile noastre, ne-ar ajuta să trecem mai ușor peste încercările grele.

Curator: Iuliana Dumitru, Muzeul Naţional al Ţăranului Român

Expoziţia va putea fi vizitată la Sala Acvariu, până pe 20 februarie 2022, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Lunea este închis.

Dacă vrei să afli mai multe detalii despre vechile tradiții ale cămășei ciumei îți recomand și cartea Camasa ciumei. Note pentru o antropologie a sanatatii – Camelia Burghele

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Camasa ciumei – leac pentru molime – expozitie la MTR Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.