Cum functioneaza obturatorul unui DSLR

Obturatorul (shutter unit) este acea parte mecanico-electronică a aparatului de fotografiat care controlează trecerea luminii de la obiectiv spre suportul fotosensibil (film foto sau senzor), pentru o perioadă bine determinată. Fotograful Chris Marquardt a realizat un scurt videoclip, care prezintă funcționarea obturatorului unui DSLR.

poza obturator shutter dslr
obturator DSLR

Chris Marquardt a demontat obturatorul de la un aparat foto DSLR și după cum se observă este dotat cu electromagneți și arcuri. Probabil la dslr-urile mai noi obturatorul este mai mic datorită miniaturizării unor componente.

După cum se vede și în videoclipul realizat de Chris Marquardt, obturatorul este alcătuit din două perdele, dispuse vertical sau orizontal. În repaus doar una dintre ele acoperă senzorul sau pelicula foto. În urma declanşării, ele se deplasează una în urma celeilalte, la foarte mica distanţă, descoperind astfel, în mod egal, filmul foto sau senzorul digital.

poza perdele obturator aparat foto dslr shutter
perdea obturator DSLT

Dacă vă întrebați ”de ce două perdele şi nu una singură care să se deschidă şi apoi să se închidă”, răspunsul este: dacă ar fi o singură perdea ce s-ar deschide de la stânga la dreapta, să zicem, partea din stânga a peliculei ar fi expusă mai mult timp decât cea din dreapta deoarece aceasta ar fi expusă şi când perdeaua ar ajunge la jumatatea “drumului” şi încă mai acoperă jumătatea dreaptă.

f64.ro

În plus trebuie să ținem cont și de “drumul” înapoi al perdelei (deci de la dreapta la stânga), astfel decalajul se accentuează din acelaşi raţionament. Am obţine astfel o fotografie jumătate expusă corect, jumătate supra/subexpusă.

poza fotografie obturator aparat foto dslr
obturator aparat foto

Dacă despre diafragmă spuneam că, prin variaţia deschiderii sale, stabileşte cantitatea (intensitatea) de lumină ce pătrunde prin obiectiv, obturatorul este cel care stabileşte durata expunerii suportului fotosensibil.

Vă recomand să citiți: Invata sa fotografiezi cu acest simulator DSLR: CameraSim

Perioada de timp cât obturatorul este deschis poartă numele de timp de expunere (shutter speed – S sau Tv notat la DSLR) şi poate fi ajustat de fotograf sau de aparatul de fotografiat în modurile automate.

În principiu, obturatorul anumitor DSLR-uri este testat la un număr foarte mare de cicluri și apare în specificațiile tehnice sub forma: obturator testat pentru 100.000 de cicluri. Desigur, aceasta nu este o valoare maximă. Este o valoare testată și până la care este (aproape) garantat faptul că acesta va funcționa fără probleme.

Ca exemplu la Nikon D500 obturatorul a fost testat până la 200.000 de cicluri, iar la Canon 5D Mark IV 150.000 de cicluri

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.