Cum iti alegi un stabilizator de imagine (gimbal) – recomandari 6 modele

Dacă vrei într-adevăr să se vadă o diferență în video-urile tale, poate este momentul să investești într-un stabilizator de imagine (gimbal). În următoarele rânduri îți prezint câteva informații despre stabilizator sau gimbal, cum mai este numit, dar și câteva modele recomandate pentru diverse camere foto sau telefoane mobile.

stabilizator imagine gimbal dji ronin rsc 2
stabilizator imagine gimbal

Stabilizatoarele de imagine există pe piață de câțiva ani, dar ele au câștigat popularitate abia în ultimii 2-3 ani, odată cu răspândirea la scară largă a conținutul de tip video în social media și cu numărul crescut de noi vloggeri.
Această popularitate i-a determinat pe producatori să lanseze modele tot mai accesibile ca preț – un stabilizator pentru smartphone pornește astăzi chiar și de la 300 lei.

Ce este un stabilizator de imagine gimbal?

Un stabilizator (sau un gimbal) este un echipament ce folosește motoare și senzori inteligenți pentru a susține nemișcată o cameră video/foto sau un smartphone. Asta te ajută să obți o filmare lină chiar și în timp ce te miști.

Gimbalul este aşadar un dispozitiv electronic complex. După o primă reducere a vibraţiilor, realizată cu ajutorul unui sistem de amortizare, gimbalul menţine cu orice preţ camera video în poziţia orizontală, iar tu vei obține filmări clare, lipsite de tremurături.

Desigur, multe aparate foto-video, unele obiective chiar și telefoanele mobile au deja un sistem de stabilizare a imaginii (VR, IS, OSS, IOS – câteva denumiri folosite – vezi articolul dedicat), doar că acesta poate elimina micile tremurături ale mâinii.

powerlaptop.ro

De cele mai multe ori stabilizarea încorporată în cameră sau obiectiv este utilă la filmări sau fotografiere staționară. În momentul în care vreți să filmați din mers veți constata că sistemul încorporat nu se mai descurcă așa de bine. Așadar este momentul pentru un stabilizator (gimbal) dedicat.

Cum iti alegi un stabilizator de imagine – gimbal?
Câteva recomandări de care să ții cont dacă te-ai hotărât să achiziționezi un gimbal:

→Axele gimbalului
Majoritatea stabilizatoarelor au 2 sau 3 axe. Cel pe 3 axe este superior, dar și prețul poate fi mai mare. Un stabilizator pe 2 axe va controla mișcarea de tip Tilt (sus-jos) și pe cea de tip Roll (rotație), dar nu o va controla pe cea de tip Pan. Pe aceasta însă, o poți controla tu manual, atunci când filmezi.

Citește și: Idei de calatorie de 1 decembrie 2020

→Tipul de echipament folosit
Dacă vrei să folosești un stabilizator pentru telefonul mobil, alege unul ușor, cu 2 axe, cu controale ce pot fi folosite cu mâna. Dacă însă vrei să folosești stabilizatorul pentru un aparat foto DSLR sau mirrorless, vei avea nevoie de gimbal mult mai mare și, implicit, mai scump. Dacă ești deja la un nivel profesionist sau vrei să ajungi la acest nivel, cu siguranță vei avea nevoie de un gimbal pe 3 axe.

Citește și: Recomandari cum sa obtii fotografii de noapte reusite cu telefonul

→Greutatea suținută de stabilizatorul de imagine
În strânsă legătură cu recomandarea de mai sus, trebuie să verifici ce greutate poate susține stabilizatorul pe care vrei să-l cumperi. Chiar și telefoanele mai noi pot fi mai grele, astfel trebuie să fii sigur că un gimbal îți poate susține smartphone-ul.
Dacă vrei un stabilizator pentru aparat foto, va trebui să iei în considerarea greutatea acestuia cu cel mai greu obiectiv al tău montat pe el, plus alte accesorii (microfon, lampă led etc).

Recomandări 6 modele gimbal

Stabilizator pentru smartphone
1. DJI OM 4 – aceasta a 4-a generație are o montură nouă ce îți permite să atașezi și să scoți rapid telefonul din gimbal, este pliabil, are control prin gesturi, un acumulator puternic și o aplicație inteligentă ce te ajută să filmezi cadre mai creative. În plus, vine și cu un mini-trepied inclus.

DJI OM 4 stabilizator de imagine gimbal pentru telefon
DJI OM 4 – stabilizator de imagine gimbal pentru telefon

Gimbalul OM 4 este disponibil la Photosetup – sau la la F64

2. Gudsen Moza Mini-Mi – gimbal pe 3 axe pentru telefoane mobile de până la 300g. Oferă numeroase funcții creative pentru videoclipuri inedite.

Gudsen Moza Mini-Mi gimba telefon mobil smartphone
Gudsen Moza Mini-Mi – gimbal smartphone

Poate fi cumpărat de la F64 – sau de la Photosetup

Stabilizator compact pentru smartphone, camera de actiune sau mirrorless
3. Moza Mini-P – gimbal pe 3 axe care poate fi folosit cu mai multe tipuri de echipament (prezentare).

poza stabilizator imagine 3 axe camere telefoane Moza Mini-P
Moza Mini-P – satbilizator imagine telefon, aparat foto compact, camera de actiuen sau mirrorless

Gimbalul Mini-P poate fi achiziționat de la Photosetup

Stabilizator pentru DSLR / mirrorless
4. Moza AirCross 2 – gimbal pe 3 axe, ușor, doar 1,05 kg (cu acumulator), dedicat camerelor Mirrorless și DSLR de până la 3.2 kg.

poza gimbal aparate foto profesionale
gimbal aparate foto profesionale

Stabilizatorul AirCross 2 poate fi cumpărat de la Photosetup – sau la F64

5. Manfrotto MVG220 – stabilizator în 3 axe, cu design ergonomic, toate comenzile pe mâner, fiind foarte ușor de utilizat cu o singură mână, dar și un motor puternic ce poate susține până la 2,2kg.

poza Manfrotto MVG220 si MVG460 noile stabilizatoare de imagine dslr mirrorless
Manfrotto MVG220 si MVG460 noile stabilizatoare de imagine mirrorless si dslr

Manfrotto MVG220 este diponibil la Photosetup

6. DJI Ronin RS2 sau RSC 2 – gimbaluri care au design și funcții noi și pot suține camere de până la 4,5 Kg.

poza filmare gimbal camera foto dslr mirrorles
DJI Ronin RS2

Ambele modele sunt disponibile la F64 – sau la eMag

Dacă doriți un stabilizator mecanic, mai ieftin, dar cu dimensiuni mai mari și nu foarte comod de echilibrat, verificați oferta magazinului iShoot

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.