20 de ani de la aparitia Sistemului de Stabilizare Optica a Imaginii

Anul acesta se implinesc 20 de ani de la aparitia pe piata a Sistemului de Stabilizare Optica la obiectivele destinate aparatelor foto Single Lens Reflex (SLR); mai recent, datorita tehnologiei digitale, cunoscute ca aparate foto DSLR.

sistem de stabilizare nikon
sistem de stabilizare optica

Primul obiectiv cu sistem de stabilizare optica a imaginii a fost un Canon EF 75-300mm f/4-5.6 IS USM, lansat pe piata in anul 1995.
In prezent majoritatea producatorilor de obiective ofera variante cu diferite sisteme de stabilizare optica, atit pentru DSLR-uri cit si pentru aparatele foto mirrorless.

sistem vr nikon
70-200mm f/4 VR

Sistemul de stabilizare are diferite denumiri, in functie de producator:

– Fuji il numeste OIS (Optical Image Stabilization)
– Sigma il numeste OS (Optical Stabilizer)
– Nikon il numeste VR (Vibration Reduction)
– Sony l-a botezat OSS (Optical SteadyShot)
– Tamron foloseste denumirea VC (Vibration Compensation)
– iar Canon foloseste denumirea IS (Image Stabilization)

sistem os sigma
Sigma 17-70mm C OS

Alti producatori, Olympus, Panasonic, Sony, Pentax, au preferat sa doteze unele modele de aparate foto cu sistemul de stabilizare a imaginii. In cazul respectiv s-ar putea sa intalniti si denumirea sensor shift si se poate folosi cu orice obiectiv.

Olympus SP-100EE (testul meu se gaseste aici) – 1/50 f/6.5 iso250 zoom 50x (echivalent in 35mm: 1200mm)

olympus sp-100ee
sistem stabilizare activat

Sistemul de stabilizare oprit

olympus sp-100ee
sistem stabilizare dezactivat

Indiferent de numele folosit, sau daca sistemul este implementat la nivelul obiectivului sau al aparatului foto, menirea lui este de a reduce miscarile aparatului foto.

Miscarea, acel “tremurat” al camerei foto este inevitabil in anumite situatii (de exemplu cind folositi un obiectiv cu distanta focala mare, sau daca doriti sa fotografiati din mina in conditii cu lumina slaba, etc), astfel prezentat unui sistme de stabilizare este bine venit.
Dar ca sa fie mai clar, sistemul de stabilizare reduce “tremuratul” camerei foto si nu miscarea subiectului fotografiat; astfel respectivul sistem este util la fotografierea subiectelor statice.

De exemplu daca aveti un obiectiv cu o distanta focala de 100mm, teoretic ar trebui sa aveti un timp de expunere de 1/100 (sau 1/200 daca folositi un aparat foto fara senzor full frame) ca sa reduceti eventuale tremuraturi. Spun teoretic, pentru ca prin exercitiu si prin diferite tehnici de tinere a aparatului foto puteti folosi timpi mai lungi pentru fotografierea subiectelor statice.
Revenind la exemplu nostru, daca obiectivul sau aparatul foto are un sistem de stabilizare, teoretic, puteti obtine o imagine “nemiscata” si la un timp de expunere de 1/8 (sau 1/15 daca aparatul foto nu are senzor full frame).

Cu Nikon 70-200mm f/4 VR (testul meu este aici) – 1/8 f/7.1 iso200 200mm, VR dezactivat:

nikon 70-200mm VR off
VR off

VR activat:

nikon lens vr on
VR on

Inca o data: trebuie retinut ca stabilizatorul reduce efectul miscarii camerei (datorita tremurul mainilor); el nu are efect asupra miscarii subiectului.

Cu Sigma 17-70mm f/2.8-4 DC Macro OS HSM Contemporary pentru Nikon (testul poate fi citit aici) – 1/6 f/8 iso100 70mm, OS activat:

test os sigma 17-70mm
OS activat

OS dezactivat:

test os obiectiv sigma 17-70mm
OS dezactivat

In ultimii 20 de ani tehnologia care sta la baza sistemului de stabilizare optica a facut reale progrese; in multe situatii puteti fotografia din mina subiecte statice cu pina la 4 trepte de expunere, timpul de reactie a sistemului a fost scurtat, exista un mod dedicat tipului de fotografiere panning (fotografierea unei masini aflate in miscare), iar in unele cazuri (la cele mai noi obiective) sistemul de stabilizare poate fi folosit si pe trepied. Dar ca sa fiti siguri ca se poate folosi sistemul de stabilizare cind este folosit un trepied cititi manual obiectivului respectiv.

In unele cazuri sistemul de stabilizare a imaginii functioneaza destul de bine si in timpul filmarii. Chiar si atunci cind filmati din mers puteti obtine rezultate multumitoare; rezultatul fiind influentat de cum va miscati (ideal ar fi sa filmati de pe trepied/monopied, dar daca nu aveti incotro si mai trebuie sa va si miscati, incercati miscari cit mai line cu putinta).

Firmele producatoare de aparatura si accesorii foto continua sa dezvolte sistemul de stabilizare, astfel, este posibil sa intalniti un sistem Hybrid IS sau un sistem de stabilizare pe 5 axe (Olympus este una din firmele care apeleaza cel mai des la cele doua noi sisteme de stabilizare).

Pe scurt, sistemul de stabilizare foloseste doi senzori numiti senzori giroscopici si un grup de lentile care leviteaza intr-un camp magnetic modificat de doi electromagneti.
In filmarile de mai jos se vede mai bine cum lucreaza sistemul de stabilizare optica la un obiectiv Canon:

Image Stabilization Revealed from Camera Technica on Vimeo.

La Minolta (firma a fost cumparata de Sony) stabilizare la nivel de senzor:

Mai trebuie mentionat un aspect important: stabilizarea optica nu are legatura cu “stabilizarea electronica” prezenta in anumite compacte de pe piata, care este un fel de pacaleala deoarece, practic acele camere maresc ISO-ul obtinand astfel un timp de expunere mai mic, dar calitatea fotografiei poate avea de suferit din cauza zgomotului de imagine.

In loc de concluzie sa uram “La multi ani” sistemului de stabilizare optica a imaginii si sa nu uitam ca, desi prezenta lui este un avantaj, fiind un ajutor la fotografiatul “din mana”, totusi nu face minuni in toate situatiile.

fotostefan

7 thoughts on “20 de ani de la aparitia Sistemului de Stabilizare Optica a Imaginii”

  1. Mie imi aduce aminte de catelul acel de jucarie/decor care se vede uneori la geamul din spatele al unor masini si care are capul prins pe un arc, iar cind masina se misca incepe si el sa dea din cap. 😀

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.