Dacă sunteți în căutarea unei escapade de o zi departe de agitația vieții cotidiene, o excursie în Delta Dunării este alegerea perfectă. Cu plecare din Tulcea, veți avea oportunitatea de a experimenta pe deplin frumusețea acestei zone protejate UNESCO și de a vă conecta cu natura într-un mod unic.

O excursie de o zi în Delta Dunării este o oportunitate pentru aceia dintre dumneavoastră care practic nu au timp de mai multe zile și totuși își doresc să cunoască și să exploreze frumusețile Deltei.
Excursie de O Zi în Delta Dunării: O Aventură cu Plecare din Tulcea
La ora 9 trecute fix am plecat de pe faleza Tulcea pe traseul: Canalul 36, Canalul Sireasa, Garla Sontea, Lacul Nebunu, Lacul Baclanesti, Lacul Fortuna, Canalul Sontea Lata, Canalul Olguta, Mila 23, Dunarea Veche, Crisan, Dunarea Veche, Canalul Magearu, Letea, Canalul Cardon, Sulina, ieșire pe Marea Neagră și retur Tulcea.
Seara pe la 7,30 eram înapoi în Tulcea.

Șalupa cu care am mers are vreo 8-10 locuri și pe lângă mersul încetișor când nu vrei să sperii păsările prinde viteză destul de mare ca să acopere distanțele mari. Toți cei care au mers au primit veste de salvare, doar că unele nu aveau catarame pentru închidere. Teoretic este obligatoriu să le îmbraci ca să fi în siguranță.
În drumul pe canalele înguste vei avea ocazia să descoperi nenumărate specii de păsări, plante.



Așa cum ”spune” panoul, Delta Dunării găzduiește : chirighiță cu obraz alb, egretă mare, cormoran mare, codalb, rață mică, stârc pitic, prundăraș gulerat mic, pelican comun, rață fluierătoare, fluierar de munte, rață roșie, corcodel mic, corcodel mare, găinușă de baltă, pelican creț, pescăruș cu picioare galbene, egretă mică, ciocîntors, pescăruș râzător, nagâț, lăcar mare, stârc cenușiu, stârc galben, piciorong, țigănuș, lăcar mic, rață cu cap castaniu, rață mare, lopătar, călifar alb, cormoran mic, barză albă, rață pestriță.
Cu puțin noroc veți vedea o parte din aceste minunate păsări.


Colonia cu pelicani:








În același timp, se văd deseori semnele prezenței omului. De la mici așezări de pescari cu o colibă sau două la plasele de pescuit cu semnele făcute din bețe, turiști pe vaporașe transformate în hoteluri care se mută de colo colo, pescari solitari pe bărci mai noi sau vechi.


Prima oprire a fost în Sat Mila23. Este localitatea din mijlocul Deltei care înfățișeză cel mai fidel specificul satului lipovenesc din Delta Dunării, cel puțin așa am înțeles că nu prea a fost timp să-l vizităm mai pe îndelete.
Bine că mâncarea a fost bună. Am ales meniul de pește: bors de pește , felul 2 – pește prăjit cu mămăligă și usturoi, desert, apă, țuică (70 lei). Era disponibil și meniu de pui (40 lei/persoană).
Letea a fost următoare oprire în excursia de o zi în Delta Dunării

Letea este un sat cu căsuțe tradiționale din lemn, stuf si chirpici vopsite in culorile specifice zonei: albastru, verde si alb. Dacă sunteți un iubitor de păduri, nu trebuie să ratați Letea, singura pădure de nisip din Europa.

Opțional, se organizează excursii către pădure cu așa numitele mașini ”safari” (30 lei/pers +10 lei/pers. taxă de intrare în pădure, dacă este prezent pădurarul). Trebuie menționat că drumul tur-retur poate dura mai mult decât vizitarea pădurii, iar prezența cailor nu este garantată.




Totuși, eu cred că merită să mergeți să vedeți cum arată acum fostul fund al Mării Negre, de aceea aici întâlniți nenumărate dune de nisip. Este singurul loc din România unde vedeți liane.



Stejari seculari sunt impresionanți și dacă aveți noroc vedeți și renumiții cai sălbăticiți de la Letea. Ei sunt caii fostelor CAP-uri din zonă, lăsați liberi.
Citește și: Explorare ziua si seara pe Faleza din Tulcea: Imagini cu Fantana Arteziana
Sulina – ultima oprire în excursia de 1 zi în Delta Dunării




Dacă doriți să vedeți cum Dunărea întâlnește Marea Neagră, Sulina este una din alegerile potrivite.


În ziua respectivă vântul bătea destul de puternic, iar valurile mai mari au creat ceva emoții unor fete din barcă. Poate cu altă ocazie voi ajunge mai aproape de epava Turgut S.

Eșuată în 2009, sub pavilion georgian, misterioasa navă ruginită Turgut S staționează la Bara Sulina, pe o limbă de nisip, în preajma insulei K, Golful Musura. Accesul pe insula K sau insulei Fericirii, cum mai este numită, este interzis, pentru protejarea habitatului a mii de păsări.
Sulina, cel mai estic oraș al țării, situat pe o insulă unde accesul este posibil numai pe cale navigabilă, are o plajă frumoasă dar sper ca voi vizita și orașul în sine.


Mai pot fi văzute Farul Vechi și Farul Nou.


Excursia de o zi a fost ghidată de către un ghid local, care ne-a oferit multe informații interesante despre flora și fauna din zonă, dar și despre istoria și cultura locurilor vizitate.
Dacă nu aveți timp pentru excursia de 1 zi în Delta Dunării, aveți la dispoziție excursii cu durata de 2-4 ore cu plecare de pe faleza Tulcea (ca de exemplu Lacul cu Cotete colonia de păsări).
Pozele au fost realizate cu aparatul foto mirrorless Sony A6700 – review – echipat cu teleobiectivul zoom Sony FE 70-200mm f4 Macro OSS II – review .
Din observațiile personale, menționez și următoarele recomandări pentru o excursie în Delta Dunării cât mai reușită:
➤ Dacă mergeți în Deltă să fotografiați sau să vedeți mai bine locurile, fauna, păsările alegeți totuși o barcă deschisă (fără acoperiș și pereți laterali), joasă și cu deplasare lentă. Trebuie să aveți îmbrăcăminte adecvată și ceva potecție solară. O barcă acoperită, folosită în excursia prezentată, reduce posibilitățile de a fotografia chiar și de a vedea mai bine păsările, fauna, locurile.
➤ Pe cât posibil evitați grupurile care includ copii! Prezența părinților nu ajută cu nimic, cei mici își fac de cap prin toată barca!
➤ Țineți cu grijă aparatura spre interiorul bărcii deoarece se produc valuri destul de mari și nu vreți să ”spălați” camera foto cu apă de Dunăre.


Cu peisaje frumoase, oportunități de observare a păsărilor și o experiență culturală autentică, excursia de 1 zi în Delta Dunării este cu siguranță o opțiune excelentă pentru cei care doresc să exploreze una dintre cele mai frumoase regiuni ale României.
La Galeria Foto mai sunt câteva fotografii din excuria de 1 zi în Delta Dunării.
- Obtine-ti licenta Windows sau Office ieftin si legal! - 21 September , 2023
- Sony 18-135mm F3.5-5.6 OSS test – alaturi de Sony A6700 - 20 September , 2023
- Cum a fost la Flugtag Bucuresti 2023 - 19 September , 2023