Expozitia “Locurile Revolutiei Pasnice” din Leipzig vernisata la Muzeul Bucurestiului

Joi, 3 octombrie 2019, a fost vernisată expoziția „Locurile Revoluției Pașnice”, prezentată la Palatul Suțu de Ambasada Republicii Federale Germania în România și Primăria Orașului Leipzig, în parteneriat cu Muzeul Municipiului București.

poze revolutia leipzig rdg fotojurnalism
”Locurile Revolutiei Pasnice” din Leipzig vernisata la Muzeul Bucurestiului

Perioada în care această expoziție poate fi vizitată este 3 octombrie – 6 octombrie 2019, cu ocazia „Zilelor culturale Leipzig la București”.

În majoritatea fostelor ţări comuniste din Europa Centrală şi de Est, oamenii şi-au câştigat libertatea şi democraţia prin luptă, în toamna anului 1989 – atât în Germania de Est, cât şi în România.
În timp ce în RDG revoluţia a fost paşnică, puterea din România a recurs la arme împotriva miilor de manifestanţi paşnici de la Bucureşti şi Timişoara. Peste 1 100 de oameni şi-au pierdut viaţa în lupta pentru libertate şi democraţie.

poze Locurile Revolutiei Pasnice Leipzig Muzeul Bucurestiului
Revolutia Pasnica
fotografii document revolutie germania rdg
evenimente

Cetăţenii din Leipzig au aflat, cu compasiune şi consternare, despre acţiunea brutală a Securităţii împotriva propriului popor – lucru care ar fi putut să li se întâmple şi lor în ziua de 9 octombrie 1989. În perioada Crăciunului, mii de est-germani şi-au exprimat solidaritatea cu poporul român, organizând marşuri ale tăcerii. În timpul Rugăciunii pentru pace în memoria românilor căzuţi în ziua de 23 decembrie 1989 s-a spus: „Abia acum conştientizăm cât de aproape ne-am aflat în octombrie de marginea prăpastiei”. Revoluţia ar fi putut să se încheie în mod sângeros şi în RDG.

fotografii revolutie 1989 germania caderea zidului
istorie in imagini

fotografie revolutie demonstratii oras germania palatul sutu bucuresti
imagini istorice

În multe oraşe precum Berlin, Dresda sau Plauen, la revoluţie au participat cetăţeni curajoşi care au manifestat pentru libertate şi democraţie. Ziua de 9 octombrie 1989 a fost decisivă în ceea ce priveşte deznodământul paşnic sau sângeros al revoluţiei de la Leipzig.

books-express.ro

Peste 70 000 de oameni au manifestat în acea zi pe Ring-ul din Leipzig pentru pace şi democraţie, şi-au învins teama şi s-au opus dictaturii Partidului Unităţii Socialiste din Germania (SED), scandând „Noi suntem poporul!” şi „Fără violenţă!”. Această zi a reprezentat punctul de cotitură pe acest drum spre o Revoluţie cu adevărat Paşnică: în data de 9 noiembrie 1989 a căzut „Cortina de fier” la Berlin, totul încheindu-se cu Reunificarea Germaniei într-o Europă paşnică şi unită.

Citește și: Foto-video – Traseul Revolutiei din Timisoara decembrie 1989

Directorul Muzeului Municipiului București Adrian Majuru, ambasadorul Germaniei Cord Meier-Klodt, primarul general al orașului Leipzig Burkhard Jung și directorul Muzeului „Runde Ecke” Tobias Hollitzer

poza Adrian Majuru ambasadorul Germaniei Cord Meier-Klodt primarul Leipzig Burkhard Jung directorul Muzeului „Runde Ecke” Tobias Hollitzer
Directorul Muzeului Municipiului București Adrian Majuru, ambasadorul Germaniei Cord Meier-Klodt, primarul general al orașului Leipzig Burkhard Jung și directorul Muzeului „Runde Ecke” Tobias Hollitzer

Revoluţia Paşnică din RDG demonstrează că este posibil să lupţi fără violenţă împotriva dictaturii, pentru libertate şi un stat de drept democratic. Toamna anului 1989 are o istorie îndelungată. Luând oraşul Leipzig ca model, expoziţia ilustrează şi explică evoluţia protestelor şi felul în care cetăţenii şi-au regăsit, pas cu pas, vocea.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.