Expozitia „Moneda Tarii Romanesti in epoca lui Mircea cel Batran” la Muzeul Municipiului Bucuresti

Joi, 12 iulie 2018, la Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu a fost vernisată micro-expoziția „Moneda Țării Româneşti în epoca lui Mircea cel Bătrân”

Expozitia „Moneda Tarii Romanesti in epoca lui Mircea cel Batran” la Muzeul Municipiului Bucuresti poze fotografii
Expozitia „Moneda Tarii Romanesti in epoca lui Mircea cel Batran” la Muzeul Municipiului Bucuresti

Epoca lui Mircea cel Bătrân marchează consolidarea progresivă a statului medieval Ţara Românească când au loc importante schimbări economice precum şi cristalizarea structurilor politice, sociale şi spirituale. Progresul economic al Ţării Româneşti este pus pe seama dezvoltării agriculturii, meşteşugurilor și intensificării activităţilor comerciale.

poza monezi expozitie palatul sutu bucuresti
Monezi – Palatul Sutu (MMB)

În această perioadă Principatul a reprezentat o zonă de tranzit, din punct de vedere comercial, între spaţiul levantin şi cel central-european. Intensificarea comerţului a influenţat în mod firesc circulaţia monetară, raportul dintre moneda aflată în circulaţie şi activităţile de schimb fiind legat de rolul Ţării Româneşti în cadrul comercial european.

poza lupa monezi mircea cel batran palatul sutu bucuresti
expozitie monezi – Muzeul Municipiului Bucuresti
fotografie moneda ducat mircea cel batran palatul sutu bucuresti
Ducat – moneda din timpul lui Mircea cel Batran – palatul Sutu – Bucuresti

Extinderea sferelor economice şi politice prin tratate internaţionale în epoca lui Mircea cel Bătrân şi implicit poziţia Ţării Româneşti în comerţul internaţional au dus pe de o parte la pătrunderea monedei străine în spaţiul muntean, dar şi la circulaţia monedei autohtone în afara graniţelor statului.

poza monezi mircea cel batran palatul sutu mmb bucuresti
expozitie monezi – Mircea cel Batran – Muzeul Municipiului Bucuresti

În ceea ce priveşte moneda proprie a Ţării Româneşti în epoca lui Mircea cel Bătrân au circulat ducatul şi banul, precum şi moneda predecesorilor săi Vladislav I, Radu I şi Dan I. Multitudinea de variante monetare bătute de Mircea cel Bătrân relevate pe de o parte de documentele scrise, dar mai ales de numărul mare de descoperiri demonstrează o circulaţie intensă a acestor emisiuni proces favorizat în special de impulsul economic, dar şi de progresul general al societăţii medievale româneşti început încă din vremea domnitorului Nicolae Alexandru.

poza monezi vechi palatul sutu expozitiei bucuresti
monezi din timpul lui MIrcea cel Batran- palatul Sutu – Bucuresti

Emiterea monedelor proprii a început odată cu urcarea pe tronul Ţării Româneşti a lui Vladislav I şi a continuat fără întrerupere până la Mircea cel Bătrân constituind o manifestare a Ţării Româneşti ca stat suveran şi independent, dar şi o necesitate economică reprezentând o dovadă a dezvoltării economiei de schimb bazată pe monedă şi a nevoii creşterii numerarului aflat în circulaţie.

poze moneda ducat mircea cel batran palatul sutu bucuresti
Ducat -moneda – Mircea cel Batran – expozitie palatul Sutu Bucuresti

poze fotografie monezi palatul sutu bucuresti
monezi din timpul lui Mircea cel Batran – MMB – palatul Sutu

Sporirea numerarului s-a datorat pe de o parte intensificării activităţii comerciale din perioada lui Mircea cel Bătrân, dar şi necesităţii întreţinerii trupelor de care domnitorul avea nevoie pentru a fi susţinut atât în luptele pentru apărarea ţării împotriva otomanilor, dar şi în luptele pentru menţinerea puterii.

Vă recomand să citiți: Expozitie “Arta si ambient in Bucurestiul din prima jumatate a secolului XX”

La începutul anului 2018 s-au împlinit 600 de ani de la moartea voievodului Mircea cel Bătrân, moment comemorat de Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) prin deschiderea acestei expoziţii tematice la Palatul Suţu vizând moneda marelui domnitor precum şi circulaţia monetară în epoca sa.

anunt terenuri vanzare valea doftanei prahova

Având la dispoziţie un vast patrimoniu numismatic Muzeul Municipiului Bucureşti (MMB) oferă, și de această dată publicului vizitator, ocazia familiarizării cu monedele medievale aparţinând colecţiei „Maria şi dr. George Severeanu”, precum şi colecţiei „Numismatice”.

Expoziția „Moneda Țării Româneşti în epoca lui Mircea cel Bătrân”, poate fi vizitată la Palatul Suțu până la 30 septembrie 2018.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.