Joi, 19 aprilie 2018, a fost vernisată la Arcub expoziția ”Zile. Florin Mitroi”, care poate fi vizitată până pe 17 iunie a.c. în spațiul expozițional din str. Lipscani 84 – 90.

Expoziția ”Zile. Florin Mitroi”, curatoriată de Erwin Kessler, este gândită ca un jurnal sui generis al operei lui Florin Mitroi, o selecție din sute de lucrări și mii de desene, multe dintre acestea expuse public pentru prima dată abia după dispariția artistului, în 2002.

O expoziție necesară, ce contribuie la configurarea numelui Florin Mitroi în arta contemporană românească, Zile. Florin Mitroi prezintă o creație artistică frenetică, marcată de violență, erotism, suicid, critică socială și nesupunere politică.

Cel mai discret și cumsecade artist român, Florin Mitroi (1938 – 2002), a lăsat cea mai indiscretă și violentă operă. Ce e de făcut cu ea? Să o ascundem, să o ignorăm, să o clasăm ca patologie? Să o ardem?


Acesta pare preambulul unui scandal, nu al unei revelații. Și totuși este vorba despre cea mai electrizantă revelație a artei românești din ultimii 30 de ani.

Florin este unul dintre cei mai solitari, discreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale constante, ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu și ulterior la Academia de Artă din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă, după 1989, a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artisti ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan, la Alexandru Rădvan și Anca Benera.


Mitroi a contribuit la afirmarea unei pleiade de creatori pe cît de diferiți pe atît de consecvenți în vocația lor artistică. Dar el, cel care le-a cultivat această vocație, a expus însă foarte puțin. A expus preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări.
Altfel, ideea de a expune public, nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală, la Galeria Catacomba. Primește premiul pentru pictură din partea UAP în 1978 și expune în grup în Franța, SUA, Portugalia, Germania și Italia.
Creația lui Florin Mitroi a fost prezentată pentru prima dată la ARCUB în anul 2016, în cadrul expoziției de grup „30. Artistul la treizeci de ani”, alături de alți 29 de artiști marcanți ai Capitalei, de la Ion Țuculescu, la Roman Tolici, Ion Bârlădeanu, Lea Rasovszky sau Vlad Nancă.

Vă recomand să citiți: Spotlight 2018 – lucrarile inscrise la concursul de video mapping

Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 19 aprilie – 17 iunie, între orele 14.00 și 22.00. Intrarea este liberă. Cine dorește poate cumpăra albumul Zile în limba română sau în limba engleză (asta dacă aveți prieteni străini și vreți să le faceți un cadou inedit!).
- Din culisele spionajului – inelul camera spion - 25 March , 2023
- Bilete la 15 concerte in Europa 2023 - 20 March , 2023
- Monitor de editare foto-video la un pret accesibil – Descopera gama completa de monitoare Dell - 18 March , 2023