Expozitia „Zile. Florin Mitroi” la Arcub

Joi, 19 aprilie 2018, a fost vernisată la Arcub expoziția ”Zile. Florin Mitroi”, care poate fi vizitată până pe 17 iunie a.c. în spațiul expozițional din str. Lipscani 84 – 90.

poze foto vernisaj expozitia  Zile. Florin Mitroi Arcub Bucuresti
expozitia Zile. Florin Mitroi – Arcub, Bucuresti

Expoziția ”Zile. Florin Mitroi”, curatoriată de Erwin Kessler, este gândită ca un jurnal sui generis al operei lui Florin Mitroi, o selecție din sute de lucrări și mii de desene, multe dintre acestea expuse public pentru prima dată abia după dispariția artistului, în 2002.

 Erwin Kessler poza fotografie arcub expozitie arta florin mitroi
Erwin Kessler – Expozitia Zile Florin Mitroi – Arcub, Bucuresti

O expoziție necesară, ce contribuie la configurarea numelui Florin Mitroi în arta contemporană românească, Zile. Florin Mitroi prezintă o creație artistică frenetică, marcată de violență, erotism, suicid, critică socială și nesupunere politică.

poza tablou expozitia arta Zile Florin Mitroi Arcub Bucuresti
Expozitia Zile. Florin Mitroi – Arcub

Cel mai discret și cumsecade artist român, Florin Mitroi (1938 – 2002), a lăsat cea mai indiscretă și violentă operă. Ce e de făcut cu ea? Să o ascundem, să o ignorăm, să o clasăm ca patologie? Să o ardem?

poze foto expozitia arta Zile Florin Mitroi Arcub Bucuresti
expozitie arta – Arcub
fotografii expozitia arta Zile Florin Mitroi Arcub Bucuresti
arta

Acesta pare preambulul unui scandal, nu al unei revelații. Și totuși este vorba despre cea mai electrizantă revelație a artei românești din ultimii 30 de ani.

poza fata geanta rosie tablouri galerie arta
la vernisaj

Florin este unul dintre cei mai solitari, discreți și impenetrabili artiști români contemporani. În ciuda vizibilității sale constante, ca profesor la Institutul Nicolae Grigorescu și ulterior la Academia de Artă din București, din 1961 până în 2002, el nu a atins notorietatea în timpul vieții, chiar dacă, după 1989, a fost profesorul unora dintre cei mai cunoscuți tineri artisti ai școlii bucureștene de artă: de la Dumitru Gorzo și Suzana Dan, la Alexandru Rădvan și Anca Benera.

poza vernisaj expozitia arta Zile Florin Mitroi Arcub Bucuresti
vernisaj expozitia arta Zile Florin Mitroi Arcub Bucuresti
poza fotograf telefon mobil expozitie arta arcub
fotografiere

Mitroi a contribuit la afirmarea unei pleiade de creatori pe cît de diferiți pe atît de consecvenți în vocația lor artistică. Dar el, cel care le-a cultivat această vocație, a expus însă foarte puțin. A expus preponderent în expoziții colective, începînd cu anii 1960, dar doar atunci cînd i s-au cerut lucrări.

Altfel, ideea de a expune public, nu făcea parte din programul artistic al lui Florin Mitroi. În 1993 a avut singura expoziție personală, la Galeria Catacomba. Primește premiul pentru pictură din partea UAP în 1978 și expune în grup în Franța, SUA, Portugalia, Germania și Italia.

f64.ro

Creația lui Florin Mitroi a fost prezentată pentru prima dată la ARCUB în anul 2016, în cadrul expoziției de grup „30. Artistul la treizeci de ani”, alături de alți 29 de artiști marcanți ai Capitalei, de la Ion Țuculescu, la Roman Tolici, Ion Bârlădeanu, Lea Rasovszky sau Vlad Nancă.

poza obiect galerie arta expozitie arcub bucuresti hanul gabroveni
obiect

Vă recomand să citiți: Spotlight 2018 – lucrarile inscrise la concursul de video mapping

poza obiect arta arcub bucuresti florin mitroi
rasai aupra mea

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Expoziția poate fi vizitată zilnic, în perioada 19 aprilie – 17 iunie, între orele 14.00 și 22.00. Intrarea este liberă. Cine dorește poate cumpăra albumul Zile în limba română sau în limba engleză (asta dacă aveți prieteni străini și vreți să le faceți un cadou inedit!).

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.