Fotografii, “teroristii” nostri

In unele tari vestice, fotografiatul in spatii publice este descurajat de autoritati, care invoca riscul terorismului.

In Romania, “terorismul” e inlocuit de abuzuri ale autoritatilor, de necunoasterea legilor si de ostilitatea populatiei la vederea unui aparat foto.

Fotojurnalistul Tudor Vintiloiu a avut mai multe asemenea “intalniri”: “De la jandarmi care se plictisesc pana la bodyguarzi beti care, nestiind exact legea, presupun ca nu e voie. Ei isi acopera spatele si necunoasterea legii facand abuzuri, ca sa nu poata fi trasi la raspundere ca au ingaduit ceva ce nu ar fi trebuit”. Vintiloiu a avut probleme si cand a vrut sa pozeze de pe trotuar Palatul Parlamentului, cea mai cunoscuta cladire din Bucuresti, pe care o pozeaza orice turist.
Andrei Pungovschi, fotojurnalist, spune ca unii politisti si jandarmi sunt intelegatori si te lasa in pace dupa ce te legitimezi si le explici ca nu faci nimic rau. Insa nu te intalnesti prea des cu acestia. “Unii reactioneaza foarte agresiv. Isi aroga o putere pe care legea nu le-o da. Aici cred ca este vina celor care ii coordoneaza, care nu le explica pana unde li se intind atributiile.”

Sursa: Vlad Ursulean, Romania Libera

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.