Deși trepiedul este mult mai cunoscut, totuși un monopied foto-video nu trebuie ignorat. În următoarele rânduri vă ofer câteva informații, prezint avantajele și dezavantajele utilizării unui monodiped și cum să-ți alegi monopiedul foto sau video.

Presupun că toți intuiți, după cum îi spune numele, este un suport pentru camera foto sau video cu un singur (mono) picior. Majoritatea monopiedelor sunt telescopice și pot avea în partea de sus un cap cu bilă, un cap tilt, o plăcuță fixă sau variante similare. În funcție de modul cum sunt folosite, monopiedele sunt de două feluri: foto și video.

Monopiedele foto
Monopiedul foto este simplu, construit dintr-un singur picior cu eliberare rapidă. Monopiedul foto poate avea înălțimi diferite și poate fi în clasat în funcție de greutate susținută.
În general, un monopied se alege în funcție de echipamentul ce se dorește a fi utilizat împreună cu el, respectiv aparatul foto cu obiectivul cu focala cea mai lungă sau obiectivul cel mai greu, pentru a alege monopiedul care oferă cea mai bună stabilitate.
Monopiedele video
Monopiedul video are în plus o bază fluidă (Manfrotto o numește FluidTech, alți producători folosind alte denumiri dar principiul este destul de asemănător). Baza fluidă este cea care oferă o mișcare lină în timpul filmărilor.

Atenție, nu este recomandată lăsarea monopiedului în plan vertical nesupravegheat, cu baza blocată și aparatul pe el.
În plus, puteți atașa monopiedului un cap video, care oferă un plus în realizare unor mișcări line în plan orizontal și vertical. Totodată, capetele video au posibilitatea blocării și controlului frecției fluide, făcând mai lină sau mai strânsă mișcarea camerei în timpul utilizării.
Spre deosebire de monopiedele foto, cele video sunt mult mai înalte, unele dintre ele ajungând la până la 2m înălțime extinse la maxim.
Un monopied video poate fi folosit și la fotografiere, singura condiție fiind folosirea unui cap adecvat. Eu folosesc monopiedul foto-video Manfrotto 560B

Avantaje monopied foto-video:
+ În general dimensiunile monopiedului sunt mult mai reduse decât ale unui trepied. Un monopied bun din aluminiu are undeva până la 1 Kg, unul light sau unul din fibră de carbon poate avea până la 600 g.
+ Transportul este mult mai ușor de realizat decât la un trepied. Uneori monopiedul lăsat prins (strâns, nu întins) de aparatul agățat de gât nu constituie un impediment în mișcare. De asemenea, poate fi transportat în multiple moduri datorită dimensiunilor reduse.
+ Instalarea este mult mai rapidă decât a unui trepied.
+ Fiabilitate – monopiedul poate fi folost pe orice suprafață și în orice condiții, chiar în locuri unde trepiedul ar fi greu de utilizat (ex. margini de pod, creste montane,etc…)
+ Modificarea poziției sau unghiului de fotografiere e mult mai rapidă și ușoară. De aceea se folosește extensiv la sport și la wildlife photography.
+ Panning stabil și sigur.
+ La nevoie poate fi folosit ca băț de trekking în turele de munte sau în plimbări, am văzut monopiede cu design special (mai subțiri, cu mâner ergonomic, etc..)
Dezavantaje monopied:
– Cel mai mare dezavantaj (dar era de așteptat) : monopiedul nu e nici pe departe la fel de stabil că un trepied. Dar e de ajuns, ca monopiedul poate oferi, după un anumit exercițiu, în jur de 2 f-stopuri în plus. Sau, mai concret, dacă înainte făceai o poză la 1/60 cu un anumit echipament, cu monopiedul o vei putea face la 1/15. Bineînțeles, un alt element de sprijin pe lângă monopied (un perete, un copac,) poate oferi mai mult.
– Opțiuni de fotografiere – trepiedul (în funcție de model) oferă posibilitatea de a face poze de la nivelul solului, cu coloana orizontală, macro, șamd. monopiedul este mai limitat în acest domeniu.
Citește și: Profoto B10 – blit de studiou portabil si lumina video
Utilizare monopied foto-video
În general, în utilizarea monopiedului se dorește formarea unui suport cât mai stabil din monopied și corpul tău. În folosirea monopiedului, viewfinderul aparatului ar trebui să fie la nivelul ochilor. Astfel este recomandat ca monopiedul să fie cam la fel de înalt că utilizatorul.
În majoritatea pozițiilor, monopiedul se ține înclinat la 15-25 grade. Așadar, pe cât posibil, nu va aplecați spre/peste aparat, întindeți monopiedul până la cea mai comodă poziție.
Îndoirea picioarelor cauzează dezechilibru, astfel este recomandat întinderea monopiedului până când picioarele sunt drepte.

De reținut: Monopiedul nu oferă stabilitatea extremă. Dacă este posibilă sprijinirea spatelui de un copac, perete, etc. stabilitatea crește. La fel, dacă e posibil să va așezați, stabilitatea va crește (ex. la teatru sau concerte)
Monopiedul nu oferă stabilitate maximă. Spre deosebire de trepied, dacă aveți un aparat sau obiectiv cu stabilizator de imagine (VR, OSS, IS, etc), este bine ca acesta să fie activat.
Tehnica de respirație poate fi folositoare în unele cazuri. Inspiră, expiră pe jumătate, ține-ți respirația, apoi apasă shutterul.
Oricât de interesant ar fi subiectul, încearcă să fii cât se poate de calm în momentul când apeși shutterul aparatului foto.
Câteva exemple de utilizare a unui monopied găsiți pe aceste două site-uri
https://www.outdooreyes.com/photo5.php3
https://www.nikonians.org/monopods/what_monopod_3.html
Monopiedul NU înlocuiește un trepied, dar îl completează, iar după câteva exerciții de utilizare, rezultatele vor fi bune. Sunt două suporturi diferite, fiecare cu avantajele și dezavantajele proprii, dar care pot să se completeze reciproc.
În unele zone turistice, muzee nu e permisă folosirea monopiedului/trepiedului. Uneori alternativa poate fi un mini trepied: GorrilaPod sau Manfrotto Pixi
Recomandări monopiede foto-video
Accesoriile foto de calitate au preț mai mare decât speră mulți pasionați de fotografie. Părerea și sfatul meu este să vă orientați spre echipamente produse de firme de încredere (în acest caz Manfrotto, Gitzo, Benro, Cullman) chiar dacă sunt mai scumpe. Monopiedele ieftine pot fi un risc pentru echipamentul vostru.
Monopiede foto
Seria Compact de la Manfrotto, în general potrivite pentru pentru gama de aparate mici gen Mirrorless compact sau DSLR entry level, cu obiective de kit.
Manfrotto MMCOMPACT-BK – acum costă 142 lei Preț actualizat aici sau aici

Greutate: 0.33kg
Susține: 1.5kg
Înălțime max: 145cm
Dimensiune strâns: 39cm
Seria Element de la Manfrotto cu o greutate proprie de 500 grame pot susține echipamente de până la 15kg, stânse au 40cm și se ridică până la 150cm. Sunt disponibile în două nuanțe: clasicul negru și roșu.

Modelul Manfrotto Element Monopied Aluminiu Rosu costă 187 lei
Seria XPRO , realizată să susțină echipamente mai grele, mergând chiar și până la 10-15kg, sau aparate cu teleobiective până la 500mm așa încât să ofere siguranță și stabilitate în utilizare. Monopiedele foto din seria XPRO se înalță până la 180cm.
Manfrotto MPMXPROA4 monopied foto profesional costă acum 359 lei. Preț actualizat aici sau aici

Greutate: 750gr
Susține: 8kg
Înălțime max: 180cm
Dimensiune strâns: 56cm
Monopiedele sugerate nu includ capul, trebuie achiziționat separat. Vă recomand să verificați aceste oferte sau acestea
Citește și: Artificii de 4 iulie la New York
Monopiede video
Probabil cea mai cunoscută serie, de la care s-au inspirat și alte firme, este Manfrotto XPRO⁺ cu baza fluidă Fluidtech.
Un exemplu este Manfrotto MVMXPRO500 monopied video fluid cu baza Fluidtech (acum 895 lei redus de la 1.453 lei) sau un model ceva mai mic Benro A48TDS4 (599 lei redus de la 649 lei)
Citește și: Idei de calatorie pentru vacanta de Paste si 1 Mai pentru pasionatii de fotografie
Sunt situații în viață oricărui fotograf sau videograf, în care monopiedul ia locul trepiedului, însă existența lui nu exclude trepiedul. Un monopied foto-video de calitate vă poate ajută să obțineți imagini inedite, din unghiuri neobișnuite sau să folosiți timpi de expunere mai lungi.
PS: Dacă îţi sunt utile informaţiile poţi susţine blogul cumpărând produsul dorit direct din link-urile sau bannerele din articol. Voi primi un mic comision din valoarea comenzii. Acest lucru nu afectează în nici un fel prețul plătit de tine. Îţi mulţumesc pentru suport!
- Sejur in Zanzibar 2023 - 5 June , 2023
- Foto: Parcul Tudor Arghezi din Bucuresti - 4 June , 2023
- Royal Society of Biology Photography Competition 2023 - 4 June , 2023
One thought on “Monopied foto-video – avantaje, dezavantaje si utilizare”