Muzeul Intrepid Sea, Air & Space – muzeul militar din New York

Muzeul Intrepid este un altă atracție interesantă care nu ar trebuie să lipsească de pe lista de obiective turistice a celor care ajung la New York. Chiar dacă majoritatea exponatelor amplasate pe portavionul american dar și lângă el sunt din domeniul militar, totuși despre Intrepid Sea, Air & Space Museum se poate spune că este și un muzeu al tehnologiei.

Muzeul Intrepid poza portavion american new york sua
Muzeul Intrepid – muzuel plutitor dedciat tehnicii militare

Se numește Muzeul Intrepid al Mării, Aerului și Spațiului (Sea, Air & Space museum) deoarece este un complex muzeal alcătuit din: portavionul Intrepid, care la rândul lui găzduiește câteva interesante exponate (le voi trece în revistă mai jos), supersonicul Concorde, o navetă spațială Enterprise și submarinul Growler.

USS Intrepid – muzeul plutitor dedicat tehnicii militare

USS Intrepid a fost o navă portavion a Marinei SUA, fiind unul din cele 24 de portavioane construite în timpul celui de al Doilea Război Mondial. Ca fapt divers cuvântul intrepid poate fi tradus ca îndrăzneț, cutezător.

poza radar nava militara portavion intrepid sua
radar

La momentul lansării la apă în 1943, portavionul Intrepid avea în dotare și
•4 tunuri duble de 127mm calibru 38
•4 tunuri simple de 127mm calibru 38
•8 tunuri cvadruple de 40mm calibru 56
•46 tunuri de 20mm calibrul 78

Intrepid a participat la mai multe campanii în teatrul de război din Pacific. Cea mai notabilă fiind Bătălia din Golful Leyte. După terminarea războiului a fost demobilizat, iar în anii 50 a fost modernizat și transformat în portavion de atac (CVA) apoi în portavion antisubmarin (CVS). După cel de al Doilea Război Mondial a fost folosit mai mult ca portavion secundar în Atlantic, dar a participat și în Războiul din Vietnam.
Printre realizările sale notabile se numără și rolul de navă de recuperare ale echipajelor Mercury și Gemini.

Citește și: Calatorie cu avionul in America – New York – informatii utile

Portavionul a fost ”pensionat” în 1974, iar acum este componenta principală a muzeului Sea, Air & Space.

Muzeul Intrepid fotografie scaunul capitanului nava razboi americana
scaunul capitanului portavionului Intrepid

Portavionul Intrepid este permanent ancorat în partea de vest a Manhattan-ului, la cheiul 86, pe râul Hudson (harta). În zonă se află obiectivele turistice The Vessel și High Line (citește aici articolul) , astfel că la muzeul Intrepid puteți ajunge folosind metroul ce duce la The Vessel, adică stația 34th Street-Hudson Yards (harta). De la stația de metrou cred că aveți de mers cam vreo 20 de minute spre muzeul Intrepid.

poza harta muzeul intrepid portavion new york
harta muzeul militar Intrepid

Portavionul în sine este un exponat, de mari dimensiuni și cei drept cu multe scări înguste și cam abrupte. Fiind o navă, muzeul Intrepid este organizat în funcție de punți.

Puteți vizita:
•hangar deck (puntea hangar) – aici sunt câteva avioane, elicoptere, medalii dar și diverse simulatoare (probabil copiii vor mai încântați de prezența simulatoarelor)
•gallery deck (puntea galerie) – care cuprinde Squadron Ready Room (locul unde piloții primeau informațiile necesare efectuării misiunilor) și Combat Information Center (CIC – spațiile cu aparatura cu ajutorul căreia echipajul urmărea locația și mișcarea tuturor aeronavelor și navelor din apropiere. La vremea respectivă aparatura radar și de comunicații era de ultimă generație, acum sunt exponate de muzeu).
•third deck (puntea a 3-a) – locul unde se odihnea și mânca echipajul portavionului
•flight deck (puntea pista decolare aterizare) – aici avea loc acțiunea principală a portavionului. Acum pista este gazda multor tipuri de avioane militare, printre care Mig 17 și Mig 21, F-16, inclusiv avionul din Top Gun (F-14), dar și avionul spion Lockheed A-12 (Blackbird)

poza avioane militare portavion intrepid new york america
avioane militare – pista portavionului Intrepid – New York

Nava Intrepid este impresionantă și nu pot decât să-mi imaginez cum sunt portavioanele moderne. După ce treci de un control ca la aeroport, ajungi în hangarul portavionului. Acolo poți să vezi și una din cele patru elice care propulsa nava, acum muzeu plutitor.

fotografa tableta interior portavion america new york
fotografa

Mie mi s-a părut interesant și culoarele strâmte prin care ajungi la centrele de comandă ale navei. Deși portavionul este foarte mare, cabinele unde dormeau membrii echipajului sunt mici, dar parcă totuși mai mari decât cabinele din submarinul Growler, prezentat mai jos.

Citește și: Telecabina din New York si plimbare pe insula Roosevelt

Puntea de zbor este cea care te ajută cel mai bine să înțelegi dimensiunea portavionului Intrepid. Și bine că pista este lungă, pentru că a avut loc și o navă spațială.
În celălalt capăt al punții se află Space Shuttle Pavilion care adăpostește naveta spațială Enterprise, un modul spațial rusesc Soyoz 6 (original), multe ale exponate și informații despre programele spațiale.

poza nava spatiala enterprise muzeu intrepid new york america
nava spatiala Enterprise

Enterprise, care a servit ca prototip, din 1976, pentru alte navete şi a fost retrasă din circulaţie de NASA în 2012, a fost instalată pe pista de aterizare a portavionului Intrepid, la o înălţime de trei metri, într-un pavilion în formă de dom. Interiorul navetei spațiale nu se poate vizita (cel puțin la data vizitei mele la muzeul Intrepid).

Celelalte trei navete – Discovery, Endeavour şi Atlantis – sunt expuse în alte oraşe americane. Astfel, Endeavour şi Atlantis se află la California Science Center din Los Angeles, respectiv Kennedy Space Center din Florida. Discovery se află în apropiere de Washington, la Centrul Steven F. Udvar-Hazy, o anexă a National Air and Space Museum

Portavionul muzeu Intrepid poate fi vizitat și online, fiind inclus în programul Google Arts&Culture

Lângă portavion se află avionul supersonic de pasageri Concorde. Din păcate la momentul vizitei mele, pe la sfărșitul lunii iunie 2019, nu am putut vizita interiorul Concorde, pentru că se terminase programul tururilor ghidate.

concorde fotografie avion supersonic calatori new york
Concorde – Muzeul Intrepid New York

Accesul în Concorde se face doar prin înscriere la un tur ghidat (aici informații suplimentare).

Growler (SSG-577) – submarin american dotat cu rachete nucleare

fotografie racheta regulus submarin growler new york
Growler – racheta Regulus

Lângă portavion se află acostat la chei și unul din primele submarine american care a avut în dotare rachetele nucleare Regulus I. Numit după un soi de pește submarinul este diesel și a fost în serviciul Marinei Americane din 1958 până în 1964.

poza muzeu submarin growler new york america
muzeul submarinul Growler

Deschis în 1989 este singurul submarin american cu rachete ghidate deschis publicului. Veți avea ocazia să vedeți cum era viața la bordul unui astfel de submarin și să inspectați de aproape a centrului de comandă a rachetelor, cândva top-secret. Accesul este posibil în compartimentelor folosite în timpul operaților militare.

poza interior submarin growler new york
interior submarin Growler – muzeu New York

Trebuie menționat ca accesul în submarinul Growler este condiționat de un fel de test: trebuie să treceți fără ajutor printr-o replică a unei trape. De-a lungul submarinului veți tot întâlnii aceste trape (atenție la cap!), plus că persoanele care suferă de claustrofobie nu ar trebui să viziteze Growler. Serios, spațiul interior este mic, chiar m-am mirat când am intrat în ”burta” submarinului, căci din afară părea destul de mare și m-am întrebat cum au reușit membrii echipajului să locuiască și să lucreze în așa spații înguste.

ro.kvantumsport.com/

Dacă tot am adus vorba despre condițiile de vizitare le menționez și pe celelalte care se referă la întregul complex muzeal:
– am menționat deja că portavionul are multe scări, care mai sunt și destul de abrupte; în plus este recomandat să aveți încălțăminte adecvată, ca pentru teren accidentat, fără tocuri înalte, fără sandale deschise, fără șlapi
– la intrarea în muzeul Intrepid bagajul este verificat, iar acolo nu au garderobă, astfel evitați să mergeți la muzeu cu genți sau rucsaci mari
– nu este permis accesul cu animale de companie
– copii până la 16 ani trebuie însoțiți de un adult
– vremea nefavorabilă duce la închiderea anumitor părți ale muzeului (puntea principală și Space Shuttle Pavilion)
– dacă vreți să folosiți trepiede, trebuie să obțineți aprobare din partea conducerii muzeului Intrepid

Submarinul Growler este un punct forte al muzeului Intrepid. Nu ai ocazia să intrii în fiecare zi într-un submarim care a avut în dotare rachete de croazieră, fie și unul contruit în anii ”55.

Complexul muzeal are magazin de suveniruri, o cantină și automate pentru sucuri și apă plată.

Intrepid Sea, Air & Space – informații de vizitare

Orar de vizitare:
Primăvara/Vara (1 aprilie – 31 octombrie)
Luni-Vineri: 10AM – 5PM
Sâmbăta-Duminică și de sărbători. 10AM – 6PM

Toamna/Iarna (1 noiembrie – 31 martie):
Zilnic, inclusiv de sărbători: 10AM – 5PM

Prețul biletelor – acces general
Adul (13-64 ani) 33$
Seniori (65+) 31$
Copii (5-12 ani) 24$

Biletul de acces este inclus în New York CityPass sau FreeeStyle Pass. Unul din aceste pass-uri are inclus și o croaziera hop on-hop off, care are oprire relativ aproape de cheiul unde se află portavionul.

La alte muzee din New York accesul este permis prin donație, dar aici la Intrepid Sea, Air & Space nu am văzut acest sistem.

Uneori vinerea accesul la Intrepid muzeul aerian, cosmic şi maritim este liber. Pentru informații actualizate vizitați site-ul oficial

Eu cred că atât copiii, cât și adultii se vor bucura să exploreze minunățiile tehnice prezente la Muzeulu Intrepid al mării, aerului și spațiului. Deși la prima vedere muzeul Intrepid nu pare un loc interesant, eu zic că merită experimentat.

New York este un oraș fascinant, dar și amețitor în același timp. Are o mulțime de atracții turistice de toate felurile, totuși muzeele reprezintă o bună parte dintre acestea.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Sper să-ți fie de folos aceste informații și-ți urez drum bun, vacanță plăcută!

Mai multe poze de la muzeul Intrepid pot fi văzute la Galeria Foto , dar părerea mea este că nu ar trebui să ratezi acest muzeu plutitor dacă ajungi la New York!

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.