Cu telecabina prin New York spre insula Roosevelt

Telecabina din New York este una din multele atracții turistice ale orașului. Imagini foto-video și informații utile vă prezint și eu în această postare.

telecabina New York poze manhattan calatorie america vacanta
telecabina New York

Înainte de a trece la prezentarea călătoriei cu telecabina din New York și plimbarea pe insula Roosevelt, să vedem, pe scurt, care este definiția telecabinei.

În limba română există o diferență semantică între funicular și telecabină și anume prima noțiune se referă la instalația pe cablu pentru transportul materialelor forestiere, iar a doua, la instalația pe cablu pentru persoane, denumită oficial teleferic.
Funiculare de persoane denumite și teleferice, care după tipul vehiculelor pot fi:

– telecabine – la care vehiculul este format dintr-o cabină închisă cu o anumită capacitate de transport (conform uzanțelor de minim 6 persoane);

– telegondole – la care vehiculul este format dintr-o cabină închisă cu o capacitate de transport de 2 până la 8 persoane;

– telescaune – la care vehiculele au forma unor scaune;

– teleschiuri – la care schiorii se deplasează pe zăpadă prin tractarea lor de un cablu de tracțiune prin intermediul unor dispozitive speciale extensibile;

– telesănii – la care săniile încărcate cu persoane se deplasează prin tractarea lor de un cablu de tracțiune prin intermediul unor dispozitive speciale extensibile;

În engleza americană pentru telecabină se folosește termenul aerial tramway, iar sistemul de transport suspendat din New York se numește Roosevelt Island Tramway.

În New York telecabina are stație pe strada 59, partea estică a Manhattanului (harta Roosevelt Island Tramway). Eu am ajuns la stația telefericului plecând de la magazinul Apple de pe 5 Avenue , cel care ar fi trebuit să aibă în față un cub de sticlă, dar era în renovare. Prețurile produselor Apple de la acel magazin mi s-au părut a fi cam la fel ca cele din Romania.

Telecabina face legătura cu insula Roosevelt, o insulă îngustă și lungă pe East River, între Manhattan și Queens (harta insulei).

Ed Koch Queensboro Bridge și Roosevelt Island Tramway:

poze Roosevelt Island Tramway telecabina New York fotografii america Ed Koch Queensboro Bridge
Roosevelt Island Tramway linga Ed Koch Queensboro Bridge

Telecabina din New York nu este singurul mijloc de transport în comun care duce spre insula Roosevelt, dar este cel mai interesant. Pe insulă este o stație de metrou, dar și un pod care permite accesul autobuzelor și mașinilor.

Videoclip plimbare cu telecabina din New York – Roosevelt Island Tramway – și scurtă vizită a insulei Roosevelt:

Mi-a plăcut mult când telecabina ajunge deasupra râului. De acolo, de sus, de la 79 de metri (înălțimea maximă atinsă), se vede bine de jur împrejur, până în zare. Este spectaculoasă și plecarea din Manhattan, când parcă plutești că o pasăre deasupra străzilor, printre zgârie norii pe care îi vezi deobicei de jos în sus.

poza reflectie telecabina New York Roosevelt Island Tramway
reflectie in geamuri zgarie nori – Roosevelt Island Tramway

Călătoria în sine durează în jur de 4 minute (aproximativ 1 km străbate telefericul), iar pentru acces puteți folosi cartelele de metrou. Aceste pot fi cumpărate de la fața locului, parcă 2,75$ costa. Copii cu înălțime de până la 111,76 cm pot călătorii gratuit.

poza automate bilete telecabina New York Roosevelt Island Tramway calatorie america
automate bilete si orar functionare teleferic New York Roosevelt Island Tramway

Eu am folosit 7-Day Unlimited MetroCard (33$ + 1$ cardul în sine)

Citește și: Calatorie cu avionul in America – New York – informatii utile

Telecabina New York are o capacitate de 109 persoane plus un angajat al companiei de transport. Pasagerii sunt un amestec de turiști, rezitenți ai insulei Roosevelt, studenți la Cornell Tech.

poza turisti telecabina new york america Roosevelt Island Tramway
turisti – pasageri – Roosevelt Island Tramway

Telecabina a fost pusă în funcțiune în 1976, de-a lungul timpului au fost și câteva incidente, dar în 2010 a fost renovat și îmbunătățit sistemul de transport aerian.
De asemenea telecabina a fost ”personaj” în unele filme: Spider-Man din 2002, City Slickers sau Nighthawks (cu Sylvester Stallone)

Orar de funcționare telecabina New York
Roosevelt Island Tramway are următorul program de funcționare:
•Duminică – Joi: 6 AM – 2 AM
•Vineri – Sâmbătă: 6 AM – 3.30 AM
excepție fac zilele de sărbătoare.

Intervalal orar mai aglomerat:
•Dimineața (luni – vineri): 7am – 10am
•Seara (Luni – vineri): 3 pm – 8 pm

Telecabinele vin la interval de 7 sau 15 minute, în funcție de intervalul orar.

Pentru informații actualizate ale programului de funcționare verificați site-ul oficial https://rioc.ny.gov/302/Tram
După cum se observă aveți ocazia să călătoriți cu telecabina seara târziu și să vedeți Manhattan-ul luminat. Din păcate eu nu am avut timp și pentru o călătorie de seara, dar vă aștept cu impresii și chiar cu poze la rubrica Comentarii (Leave a Replay).

Roosevelt Island Tramway are o pagină de www.facebook.com/RIOCNY/ unde puteți afla informații sumplimentare despre telecabină, dar și despre evenimentele organizate pe insulă.

cel.ro

Insula Roosevelt din New York

Amplasată între Manhattan și Queens, insula Roosevelt are cam 3 km lungime și aproape 244 m lățime. De-a lungul timpului a avut diverse denumiri: insula Blackwell, sau Welfare Island, iar din 1973 a fost numită după al 32-lea președinte american Franklin D. Roosevelt. De asemenea insula a găzduit diverse spitale și o închisoare.

poza panoramica insula roosevelt manhattan pod Ed Koch Queensboro
vedere panoramica pod Ed Koch Queensboro cladiri Manhattan – America

În 1637, guvernatorul olandez Wouter van Twiller a cumpărat insula, cunoscută sub numele de Insula Hog, de la indienii Canarsie. După ce englezii au învins olandezii în 1666, căpitanul John Manning a capturat insula, care a devenit cunoscută sub numele de Insula Manning, iar după douăzeci de ani ginerele lui Manning, Robert Blackwell, a devenit noul proprietar al insulei.

În 1796, strănepotul lui Blackwell, Jacob Blackwell, a construit Casa Blackwell, care este cel mai vechi punct de reper al insulei, cea de-a șasea veche casă a New York-ului, și unul dintre puținele exemple ale arhitecturii din secolul al XVIII-lea.

fotografie turism america new york insula roosevelt statie telecabina
Semn RI aproape statie teleferic insula Roosevelt

De pe malurile insulei Roosevelt aveți ocazia să vedeți câteceva din Upper East Side și Midtown Manhattan, dar și Queens. În plus pe insulă sunt câteva obiective turistice interesante, eu nu le-am vizitat chiar pe toate, dar vi le prezint:

• Roosevelt Island Lighthouse – farul a fost construit în 1872 de prizonerii închisorii de atunci. În zonă, partea nordică a insulei, este și un parc frumos unde puteți face picnic. Pe insulă se află un supermarket (Wholesome Factory), dar și restaurante sau cafenele.

poza panoramica Roosevelt Island Lighthouse calatorie america
panorama Roosevelt Island Lighthouse

• Casa Blackwell.

• parcul Four Freedoms – parc și memorial construit în memoria președintelui Franklin Roosevelt. Se află în partea opusă farului, celălalt capăt al insulei.

• în apropierea parcului se află ruinele Renwick, un fost spital de variolă construit în 1856.

• turnul Octagon – îm 1839 era parte a New York Lunatic Asylum, una dintre primele instituții de tratament din America pentru bolnavii mintali. Acum este parte a unui luxos complex de clădiri, mi se pare că și un hotel se află acolo.

Citește și: Sfaturi si ponturi cum sa gasesti o toaleta publica cand calatoresti

• galeria de artă RIVAA (Roosevelt Island Visual Arts Association)

• pe latura insulei spre Manhattan, puteți vedea sculpturile lui Tom Otterness numite “Căsătoria banilor și a bunurilor imobiliare” (“The Marriage of Real Estate and Money”)

poze sculpturi Tom Otterness insula Roosevelt New York
Tom Otterness – The Marriage of Real Estate and Money

Insula este locuită. Am văzut și o școala acolo. Lângă stația telecabinei de pe insulă se află un mic centru turistic de unde puteți afla informații suplimentare sau suveniruri.

Nu am stat foarte mult pe insula Roosevelt pentru că mă pregăteam pentru artificiile de 4 Iulie, Ziua Independenței SUA , dar m-am simțit bine acolo și sper că în viitor voi avea ocazia să o vizitez din nou și mai pe îndelete.

Sper să-ți fie de folos aceste informații și-ți urez drum bun, vacanță plăcută!

Canon te trimite în City Break!

concurs tombola canon city break
Canon te trimite in City Break!

Cumpără produse Canon de minimum 700 lei și intri automat în extragerea săptămânală pentru un city break. Oferta valabilă până la 15 august 2019 în limita stocului disponibil.
Vezi regulamentul campaniei

Alte poze cu telecabina din New York și insula Roosevelt pot fi văzute la Galeria Foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Cu telecabina prin New York spre insula Roosevelt”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.