Muzeul Matisse din Nisa – informatii si fotografii

Muzeul Matisse din Nisa este doar unul din muzeele găzduite de orașul de pe Coasta de Azur și primul pe care doresc să vi-l prezint acum după întoarcerea din vacanța petrecută acolo.

Muzeul Matisse poze Nisa fotografii Franta calatorie
Muzeul Matisse din Nisa

Muzeul Matisse, dedicat unuia dintre cei mai interesanți și populari pictori francezi, este găzduit de frumoasa vilă, ce poartă din 1950 numele de Villa des Arenes.

Am auzit și păreri cum că Muzeul Matisse din Nisa nu expune cele mai preţuite lucrări ale artistului. Muzeul este, totuşi, un obiectiv turistic important și probabil o escală obligatorie pentru cunoscătorii care vor să refacă traseul vieţii şi operei lui Henri Matisse.

Muzeul Matisse fotografii Nisa Franta calatorie vacanta
Muzeul Matisse din Nisa

Henri Matisse s-a mutat la Nisa în 1917, şi tot aici a murit 37 de ani mai târziu (în 1954). O parte a creaţiei sale artistice a fost donată oraşului Nisa de Matisse însuşi şi de către moştenitorii săi. În prezent, patrimoniul, care constă în principiu din lucrările elaborate în timpul şederii lui Matisse la Nisa, poate fi admirat la Muzeul Matisse.

Muzeul Matisse Nisa Franta poze calatorie informatii
Henri Matisse in Nisa

Pe lângă colecţia permanentă, vizitatorii pot aprecia şi expoziţiile temporare tematice.

Muzeul Matisse Nisa Franta expoxitie temporarar Picasso poze
Matisse si Picasso

Muzeul, fondat în 1963 în aşa-numita Vila Genoise şi redeschis în 1993, este situat în Cimiez , o liniştită zonă deluroasă din nordul oraşului Nisa, în vecinătatea Muzeului de Arheologie Nice-Cimiez.

Expozițiile muzeului sunt situate în 18 camere. Fiecare cameră este un capitol din viața creatoare a artistului, unde sunt prezentate diverse lucrări pe o temă.

atelier pictura poze Muzeul Matisse Nisa Franta fotografii
atelier creatie – Muzeul Matisse Nisa Franta
henri matisse fotograf Muzeul Matisse Nisa Franta poze
Henri Matisse fotograf
poza pictor artist henri matisse nisa franta
Henri Matisse – Nisa

Henri Matisse este autorul lucrării Bluza românească (La Blouse Roumaine), pictorul fiind familiarizat cu portul nostru datorită prienteniei strânse cu Thodor Pallady. Din păcate nu este expusă în acest muzeu, dar am văzut o mică notă despre respectiva pictură.

poza luza romaneasca Muzeul Matisse Nisa Franta
La Blouse Roumaine – Bluza romaneasca – Muzeul Matisse Nisa Franta

La etajul al doilea există o sală dedicată lucrărilor de decorare a Capella Chetok din Vance. Aici puteți vedea vitraliile Capella, Rieses pe schițele din Matisse, desenele pentru plăcile din ceramică. Există, de asemenea, o sală care spune despre lucrul la capelă a Rozariului.

Colecția picturilor lui Matisse expuse aici este una impresionantă – 68 de picturi, peste 400 de schițe și desene (unele dintre acestea folosite pentru decorarea Capelei din Vence) și peste 56 de sculpturi. La acestea se adaugă expozițiile temporare. Când am vizitat eu muzeul, se desfășura expoziția ”Matisse & Picasso – La comedie du modele”

Cum să ajungi la Muzeul Matisse din Nisa

Din centrul orașului Nisa, cu autobuzul nr. 15, 17, 20, 22 sau 25 ajungeți la stația “Arenes” sau “Monastere”. Veți fi aproape de un parc și puteți folosi ca punct de reper și ruinele din perioada romană (harta).

poza arene romane nisa cimiez franta fotografii
Arenele Romane – Cimiez – Nisa
poze parc nisa Jardin des Arènes de Cimiez
Jardin des Arènes de Cimiez

Mai puteți ajunge în cartierul Chimez și cu autobuzul turistic Nice Le Grand Tour
Muzeul Matisse este vecin și cu mănăstirea Francescani (Monastère de Cimiez) care are biserica Maicii Domnului.

drmax.ro/

Muzeul primește vizitatori în fiecare zi, cu excepția zilei de marți și a sărbătorilor (25 decembrie, 1 ianuarie, 1 mai, Duminica Paștelui), între orele 10:00 și 18:00.

Vă recomand să citiți: Lascaris War Rooms – locul din Malta tinut secret in timpul celui de-al doilea razboi mondial

Biletul de intrare a costat 10 Euro, dar cu el am putut vizita Muzeul de Artă Contemporană și Muzeul de Fotografie Charles Negre. Dacă aș fi mai fi avut timp, aș fi putut să folosesc biletul ca să vizitez și alte muzee, ca de exemplu Palais Lascaris, Fine Arts Museum, Massena Museum, Galerie de Marine, etc.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Pentru informații actualizate ale programului de vizitare și prețul biletului vizitați siteul oficial

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Muzeul Matisee merită vizitat nu doar pentru motivele evidente, dar și pentru că este situat într-un cartier frumos. Cimiez este un cartier pitoresc, acestă colină a fost capitala romană a zonei, așa că se regăsesc vestigii precum un amfiteatru roman, băi, dar și străzi frumos pavate.

2 thoughts on “Muzeul Matisse din Nisa – informatii si fotografii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.