Muzeul Metropolitan de Arta din New York – doza de arta si istorie

Muzeul Metropolitan de Artă din New York (Metropolitan Museum of Art sau The MET) este cel mai mare muzeu de artă din America (SUA). Începând din 1870 și până în prezent, au fost adunate cu pasiune și cu ajutorul donațiilor financiare peste 2 milioane de opere de artă, constituind una dintre cele mai mari și mai respectate instituții culturale de pe mapamond.

muzeul metropolitan de arta new york poze tablouri
Muzeul Metropolitan de Arta din New York

Clădirea sa principală este situată pe Fifth Avenue, în capătul estic al Central Park (harta) și nu foarte departe de Muzeul Solomon R. Guggenheim (prezentat în această postare)

fotografii Muzeul Metropolitan de Arta din New York obiectiv turistic manhattan
Vizita la Muzeul Metropolitan de Arta din New York

Exponatele din Metropolitan Museum of Art (MET) cuprind cronologic de la obiecte din epoca de piatră până la expoziții speciale ale artiștilor contemporani. Clădirea este spațioasă, fiind gazdda a numai puțin de două milioane de opere artistice, create de-a lungul a 5.000 de ani în Egipt, Mesopotamia, Orientul Îndepărtat şi Orientul Apropiat, Grecia, Imperiul Roman şi culturile precolumbiene. Iar acestea alcătuiesc colecţia permanentă !

poza turisti Muzeul Metropolitan de Arta din New York SUA
vizitatori – MET New York 2019
poze arta europeana met new york america
exponate – MET – New York

În incinta MET se găsesc expuse vaste colecţii de instrumente muzicale, dar şi de costume, arme, accesorii şi armuri antice din întreaga lume.

poza instrumente muzicale beatles Muzeul Metropolitan de Arta din New York
Beatles – Muzeul Metropolitan de Arta din New York
poza instrumente muzicale sintetizator
instrumente muzicale Muzeul Metropolitan de Arta din New York

Colecția de picturi este foarte cuprinzătoare – lucrări de Winslow Homer, George Caleb Bingham, John Singer Sargent, James McNeill Whistler şi Thomas Eakins. Nu lipsesc nici desene şi picturi realizate de clasici europeni precum Leonardo da Vinci, Rembrandt, Monet, Cézanne, Van Gogh, Vermeer.

fotografie turisti met new york america obiectiv turistic
activitati – Muzeul Metropolitan de Arta din New York
poza tablou pablo picasso Muzeul Metropolitan de Arta din New York
Pablo Picasso – MET New York

Vastul spațiu al Muzeului Metropolitan de Artă din New York este de bine organizat. Vizitatorii au la dispoziție hărți ale clădirii, ghiduri (unele pot fi descărcate de pe site-ul MET).
Ghidurile audio sunt atât pentru adulți, cât și pentru copii. De altfel la intrare, am văzut niște cărticele și pliante pentru copii cu activități interactive.

vizitatori met new york obiectiv turistic
hol intrare – Muzeul Metropolitan de Arta din New York

În ciuda numărului mare de exponate, acestea nu sunt înghesuite, în schimb trebuie să vă așteptați la aglomerație, numărul vizitatorilor fiind foarte mare. La intrare se face control ca la aeroport, iar apoi sunt alte cozi pentru bilete. Adulții plătesc 25$, seniorii 17$, studenții 12$ iar copiii până la 12 ani au acces gratuit.

ottobroker.ro

Cei care au New York CityPass sau FreeStyle Pass
stau la alte cozi, de obicei mai mici. Întrebați la fața locului unde trebuie să vă așezați la rând.

photographer Metropolitan Museum of Art MET New York
la pozat – MET New York

Doar cetățenii americani au acces la MET pe bază de donație.

vizitatori obiectiv turistic muzeu de arta new york america
turisti – MET

Apoi puteți începe turul Muzeului Metropolitan de Artă cu Galeria cu obiecte de artă romane și grecești și Galeria cu obiecte de artă din Africa, Oceania și America precolumbiană.

poza muzeu arta new york america vacanta
arta variata

Din Muzeul Metropolitan de Artă nu lipsesc băncile pentru vizitatori. Poți să-ți tragi sufletul sau să admiri exponatele. Au magazin pentru suveniruri, iar dacă vi se face foame puteți mânca la restaurantul de acolo (supa zilei costa 6$, iar un sandwiche, mare, 13$ sau 15$) .

poza zgarie nori central park new york sua
zgarie nori vazuti de pe terasa MET
arta terasa Muzeul Metropolitan de Arta din New York
arta pe terasa MET New York

Interesantă este și terasa de unde puteți vedea Central Park și zgârie norii care înconjoară zona. Am realizat un scurt videoclip – Muzeul Metropolitan de Artă din New York, vara 2019:

,,Aripa Americană” găzduiește cea mai mare colecție de tablouri din lume, artă decorativă și sculpturi ale artiștilor americani, iar Galeria Egipteană este recunoscută ca având cea mai mare colecție de artefacte din afara Egiptului. Templul lui Dendur a fost amenajat într-o sală uriașă cu un bazin de apă care simbolizează fluviul Nil. S-a dorit crearea unui mediu asemănător celui în care a fost descoperit, în Egipt.
Impresionantă este și colecția de artă islamică, cu obiecte din sticlă, metal, textile și ceramică.

ceramica muzeu new york manhattan america
ceramica

The MET cuprinde și o colecție de costume, printre care se numără designeri cunoscuți, precum Yves Saint Laurent, Chanel, Versace etc.

Citește și: Vessel si plimbare pe High Line din New York

Exponatele Muzeului Metropolitan sunt aranjate în 250 de camere, dar mai interesant mi se pare faptul că muzeul a fost contruit cu sponsorizări financiare sau donații de opere de artă din partea unor oameni de afaceri. În 1901, Jacob S.Rogers i-a donat șapte milioane de dolari; în 1913, Benjamin Altman a lăsat moștenire muzeului colecția să extraordinară de peste 1000 de lucrări.
În comparație cu ce s-a întâmplat la noi, în România, cu ocazia de a răscumpăra Cumințenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi. Se pare că oamenii români de afaceri incluși în Top 300 nu preau au inclinații să ajute cultura și arta din România.

fotografiind tablouri muzeul metropolitan de arta new york america
amintiri

Muzeul Metropolitan de Artă din New York este inclus în proiectul Google Arts & Culture astfel că îl puteți vizita și virtual.

În plus însuși MET a făcu public peste 400.000 de imagini de calitate cu opere de artă

Program de vizitare MET (clădire de pe Fifth Avenue)
Duminică – Joi: 10 am – 5.30 pm
Vineri – Sâmbătă: 10 am – 9 pm

Pentru informații actualizate verificați site-ul oficial

Muzeul Metropolitan de Artă din New York este un loc unde puteți petrece ore minunate. Dacă sunteți pasionat de artă sau de istorie sau de ambele, 1 zi nu este de ajuns să vedeți mai pe îndelete toate exponatele.

ishoot.ro

Muzeul cuprinde unele dintre cele mai diferite colecții de artă, de la picturi și sculpturi la obiecte decorative și instrumente specifice diverselor civilizații ale lumii ori la artă fotografică și vestimentară inedită. O vizită la MET este utilă pentru o mai bună înțelegere a istoriei omenirii, a diferențelor culturale și a impactului societății asupra individului.

Părerea mea, ținând cont de bugetul și timpul pe care îl alocați Manhattan-ului, de pe lista obiectivelor turistice din New York nu ar trebuie să lipsească Metropolitan Museum of Art și Guggenheim Museum.
Ar mai trebui să știți că Muzeul orașului New York, El Musco del Bario (al civilizației hispano-americane), Muzeul Evreiesc, Muzeul Guggenheim, Colecția de Artă Frick’s, Muzeul de Bijuterii, Muzeul Metropolitan, toate sunt presărate de o parte și de altă a Fifth Avenue, pe o porțiune inspirat denumită «Museum’s Mile». Central Park este lângă ele.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Sper să-ți fie de folos aceste informații și pe curând!

fotostefan

One thought on “Muzeul Metropolitan de Arta din New York – doza de arta si istorie”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.