Nikon D810A: dslr-ul full-frame dedicat astrofotografiei

Nikon a anuntat lansarea DSLR-ului full-frame (format FX) proiectat pentru astrofotografie: D810A.

Nikon D810A dslr full frame
Nikon D810A

Nikon D810A este o versiune special modificata a lui Nikon D810 si incorporeaza un filtru infrarosu (IR) reproiectat pentru a reda culoarea reala a nebuloaselor care emit lumina in lungime de unda hidrogen alfa (aproximativ 656nm).

Fiind proiectat pentru a oferi cele mai fine detalii, senzorul in format FX asigura obtinerea unor imagini de 36,3 megapixeli cu contrast ridicat si cu minimum de culori false. Intervalul ISO standard de 200­–12800 poate fi extins pana la ISO 51200 (echivalent), iar functia de reducere a zgomotului 3D asigura obtinerea unor imagini curate, bine definite la sensibilitati ISO inalte. Procesorul de imagini rapid si puternic de la Nikon, EXPEED 4, creste performanta generala a aparatului foto si minimizeaza denaturarea culorilor.

Nikon D810A
Nikon D810A

Pentru a preveni dominanta culorii rosii, filtrele optice din aparatele foto DSLR obisnuite limiteaza transmisia luminii rosiatice din spectrul de lumina vizibil. Spre deosebire de acestea, caracteristicile filtrului optic cu care este echipat Nikon D810A au fost modificate in sensul cresterii de aproximativ patru ori a transmisiei luminii in lungime de unda hidrogen alfa. Drept rezultat, fotografii pot inregistra acum culoarea frumoasa de rosu „adevarat” a acestor nebuloase, fara a modifica aparatul foto. Beneficiile modificarilor efectuate la D810A sunt evidente, chiar si atunci cand se fotografiaza campuri de stele si peisaje stelare.

Modelul D810A este dedicat exclusiv astrofotografie; datorita constructiei filtrului IR, Nikon D810A nu este recomandat pentru fotografiere obisnuita, fiind posibila aparitia unei tente rosiatice pronuntate in imagini.

Fiind echipat cu un numar de functii specializate, D810A face fata unora dintre provocarile cu care se confrunta astrofotografii. Pe langa setarile Bulb si Durata, un nou mod manual de expunere lunga permite expuneri de pana la 900 de secunde. Pentru a minimiza vibratiile interne din timpul expunerii, fotografii pot sa activeze obturatorul electronic cu perdea frontala al aparatului foto si sa reduca riscul aparitiei neclaritatilor infime chiar si in detaliile subtile.

dslr full frame Nikon D810A
astrofotografie

Cand se fotografiaza in mod Vizualizare in timp real, o previzualizare virtuala a expunerii pentru setarile Bulb si Durata este utila pentru focalizare si incadrare. Mai mult decat atat, la fel ca la D810, imaginea vizualizata in timp real poate fi marita pana la 23x, permitand efectuarea unor verificari esentiale ale focalizarii, cu o precizie absoluta. Cand se fotografiaza prin vizor, un nou afisaj al orizontului virtual luminat cu rosu va permite sa va asigurati ca nivelul este orizontal.

Una dintre marile provocari pentru astrofotografi este durata bateriei, dar aceasta nu este o problema cu Nikon D810A. Designul eficient energetic ii permite noului model sa inregistreze pana la 3.860 de imagini statice la o singura incarcare. In plus, gripul optional MB-D12 de la Nikon va permite sa inregistrati pana la 10.660 de imagini statice la o singura incarcare. Secventa de utilizare a acumulatorilor se poate selecta si seta din aparatul foto.

Nikon D810A astrofotografie
Nikon D810A

Nikon D810A, specificatii tehnice pe scurt:

 • Senzor CMOS Full Frame fara filtru Low-Pass si rezolutie 36,3 megapixeli
 • Filtru optic de patru ori mai sensibil la emisiile luminoase hidrogen alpha
 • Timp de expunere 1/8000 – 900s
 • ISO 64 – 12-800 (extins 32 – 51.600)
 • Filmare la calitate Full HD 1080 60p, iesire flux video necompresat prin HDMI
 • Microfon stereo incorporat, conector pentru microfon extern
 • Functie time-lapse
 • Sistemul mecanic al obturatorului reproiectat, functie obturator electronic
 • D810A are motor de focalizare incorporat (functia de Autofocus este disponibila si cu obiectivele fara motor de focalizare incorporat: Nikon
  AF, AF-D, obiectivele Sigma, Tamron si Tokina)
 • Ecran LCD fix de 3,2 inch, OLED
 • Acoperire vizor optic 100%
 • Blitz pop-up incorporat
 • Format JPEG, RAW, RAW Small
 • Stocare pe carduri CF + SD
 • Greutate 980 g (cu acumulator si card de memorie SD)
 • Nikon D810A va fi disponibil in Romania la sfarsitul lunii mai la un pret de aproximativ 17.998 lei

  Leave a Reply

  Your email address will not be published.

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.