Noaptea Cartilor Deschise in Centrul Vechi din Bucuresti

Pe 23 aprilie nu se serbătoreşte doar Sf. Gheorghe ci şi Ziua Mondiala a Cartii, iar aceasta din urmă a fost aniversată într-un mod inedit în Bucureşti, la Noaptea Cărţilor Deschise în Centrul Vechi, mai exact pe strada Lipscani, de la intersecţia cu strada Smârdan până la Calea Victoriei trecătorii au fost întâmpinaţi de mii de cărţi. Sau cel puţin aşa trebuia!

Noaptea Cartilor Deschise in Centrul Vechi str. lipscani
Noaptea Cartilor Deschise in Centrul Vechi

Spun că cel puţin aşa trebuia deoarce, la ora 18.15 încă se mai aranjau cărţi, iar cei de la paza spuneam că pe la ora ora 20.30 o să înceapă evenimentul. Eu nu nu am avut cum să stau până la acea oră, dar dacă voi aţi trecut prin zonă, puteţi să ne povestiţi cum a fost la “împărţeală” folosind rubrica Comentarii.

Ziua Mondiale a Cărţii
Noaptea cărţilor deschise, pe strada Lipscani

Tot organizatorii spuneau că sunt peste 3.000 de cărţi, pe care trecătorii le pot lua gratis acasă.

carti gratis yiua cartii
Noaptea Cartilor Deschise in Centrul Vechi

Ziua Mondială a Cărţii, 23 aprilie, reprezintă şi o dată simbolică pentru literatura universală: în această zi, în anul 1616, au murit Cervantes şi Shakespeare. La aceeaşi dată, dar în alţi ani, s-au născut ori au murit scriitori celebri precum Maurice Druon, Vladimir Nabokov sau Josep Pla.

Ziua Mondială a Cărţii, 23 aprilie
Ziua Mondială a Cărţii, 23 aprilie

Pornind de la aceste considerente, în anul 1995, Congresul General UNESCO a declarat 23 aprilie Zi Mondială a Cărţii, pentru a le aduce astfel un tribut tuturor scriitorilor şi, în acelaşi timp, pentru a-i încuraja pe toţi cititorii, dar în special pe tineri, să (re)descopere plăcerea lecturii.

fotostefan

One thought on “Noaptea Cartilor Deschise in Centrul Vechi din Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.