Rezistenta anticomunista de la Nucsoara – expozitie prezenta la TNB

Miercuri, 17 aprilie 2019, la Sala Studio a Teatrului Naționla București (TNB) a fost vernisată, în prezența autoarei, expoziția „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii“.

rezitenta anticomunista poze fotografie documentara expozitie tnb
rezistenta anticomunista Nucsoara – vernisaj TNB

Realizată de Ioana Voicu-Arnăuţoiu cu ocazia împlinirii a şase decenii de la condamnarea a peste 100 de săteni implicaţi în rezistenţa din sudul Făgăraşului şi aducerea în faţa plutonului de execuţie a 16 dintre ei, expoziţia prezintă portretele a 33 de familii care s-au alăturat sau au sprijinit gruparea fraţilor Arnăuţoiu.

rezitenta anticomunista nucsoara romania poze tnb
rezistenta anticomunista Nucsoara – expozitie TNB

Scopul expoziției „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii“ este de a prezenta felul în care a decurs viața membrilor a peste 30 de familii implicate în rezistența anticomunistă, în perioada 1949-1958, repercursiunile suferite (inclusiv de copiii familiilor pedepsite): condamnări, confiscări, deportări cu domiciliu obligatoriu, execuții.

poza raport securitatea cnsas tnb romania
fragment raport Securitate – rezistenta anticomunista Nucsoara

Toma Arnăuțoiu, locotenent, (n. 14 februarie 1921, Nucșoara, județul Muscel, în prezent județul Argeș – d. 19 iulie 1959, Jilava) a fost liderul grupului de rezistență anti-comunistă armată de la Nucșoara, numit și “Haiducii Muscelului”, format în 1949 împreună cu col. Gheorghe Arsenescu. Grupul a fost sprijinit activ de mai bine de 100 de persoane, printre care Elisabeta Rizea.
Mulți dintre ei au fost arestați și torturați de autoritățile comuniste. A fost executat în noaptea de 18 spre 19 iulie 1959, la penitenciarul Jilava.

poze expozitie rezistenta anticomunista nucsoara tnb sala studio
expozitie rezistenta anticomunista Nucsoara – portrete de familii

Memorialistica închisorilor româneşti cuprinde imagini edificatoare despre teroarea instaurată de regimul comunist. Relativ puţine sunt însă cei care consemnează soarta a zeci de mii de fii ai satelor trecuţi prin gulagul românesc.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

În zonele rurale, spre deosebire de marile oraşe, cei care au ispăşit o condamnare politică aveau mai puţine şanse de a evita soarta de proscris pentru restul vieţii, de a-şi reface gospodăria, de a găsi o slujbă, de a se retrage în anonimat sau de a pleca din ţară.

Expoziţia „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii“ omagiază această categorie de prigoniţi. Documentele şi majoritatea fotografiilor provin din dosarele existente în Arhiva CNSAS. Autoarea expoziției, Ioana Voicu-Arnăuțoiu, a adăugat, pentru creionarea portretelor familiilor din Nucșoara, fotografii din arhiva personală și fragmente din cărțile și albumele publicate începând cu anii ʼ90 referitoare la Grupul de rezistență anticomunistă de la Nucșoara, condus de Toma Arnăuțoiu.

Pentru mai multe informații despre rezistența anticomunistă Nucșoara vizitați site-urile:
www.tomaarnautoiu.ro
www.eroinenucsoara.ro

sau puteți cumpăra cărțile Povestea familiei Arnautoiu din Nucsoara , Povestea Elisabetei Rizea din Nucsoara, Luptatorii Din Munti sau ebook-ul Ranile memoriei. Nucsoara si rezistenta din munti.

Printre invitaţi s-a numărat Ion Caramitru, Lucia Hossu-Longin, realizator TV, Germina Nagâţ, membru în colegiul CNSAS, Ioan Crăciun, directorul Editurii Ars Docendi.

poza Lucia Hossu-Longin Emil Constantinescu Nucsoara expozitie TNB
Lucia Hossu-Longin – Emil Constantinescu – expozitie TNB

Vă recomand să vedeți: Expozitia foto-documentara “Comunismul in Romania” la Biblioteca Nationala din Bucuresti

Expoziţia „Rezistenţa anticomunistă de la Nucşoara – Portrete de familii“ se află în foaierul Sălii Studio și va fi deschisă până în data de 4 mai 2019.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.