Sony FX3 camera profesionala full-frame din gama Cinema Line

Sony FX3 este cea mai compactă și mai ușoară cameră din gama Cinema Line, prima alegere a creatorilor de conținut care își doresc să atingă un nou nivel de libertate cinematografică.

Sony FX3 poza camera profesionala full frame
Sony FX3

Sony a anunțat oficial noua cameră FX3 (model ILME-FX3) care combină cele mai bune tehnologii Sony în materie de cinematografie digitală cu funcționalități de imagine avansate împrumutate de la camerele mirrorless Alpha™, pentru a crea profilul de culoare cinematografic ideal.

Cele mai importante caracteristici ale camerei profesionale FX3:

•Senzor de imagine full-frame Exmor R™ CMOS 4K de 10.2 megapixeli[i] cu iluminare din spate și un procesor de imagine BIONZ XR™
•Sensibilitate ultra-ridicată cu o sensibilitate ISO ce poate fi extinsă până la 409,600 pentru condiții de iluminare foarte scăzută și un interval[ii] dinamic extins, de peste 15 trepte de expunere

•Profil S-Cinetone™ inspirat de colorimetria camerelor digitale VENICE, folosit de asemenea pe modelele FX9 și FX6 din gama Cinema Line, înregistrând în format 4K până la 120p[iii]
•Design compact și ușor, cu operabilitate ridicată pentru înregistrarea din mână, dar și pentru filmările realizate utilizând un gimbal și/sau drone
•Multiple porturi filetate (1/4-20 UNC) care facilitează montarea accesoriilor
•Mâner detașabil XLR cu două intrări audio XLR/TRS
•Stabilizarea[iv] imaginii cu funcție „Active Mode” ce facilitează filmarea direct din mână
•Autofocalizare hibridă rapidă, funcția Touch Tracking (real-time tracking) și Real-Time Eye AF (focalizare pe ochi în timp real), utilizate, de asemenea, și pentru alte camere din gama Alpha™
•Înregistrare neîntreruptă 4K 60p (Continuă)[v] prin sistemul de disipare eficientă a căldurii și cu ajutorul ventilatorului încorporat

FX3 este cel mai recent membru al gamei Sony Cinema Line și oferă aspect cinematic, operabilitate și fiabilitate profesionale, toate într-un singur dispozitiv care răspunde nevoilor tinerilor creatori aflați într-o continuă căutare de noi modalități pentru a-și exprima viziunea creativă. Noul model oferă o calitate remarcabilă a imaginii și o operabilitate ușoară pentru înregistrarea la scară mică, dar și pentru filmarea realizată de o singură persoană. FX3 oferă o performanță de focalizare de înaltă clasă, stabilizare optică a imaginii, un design care simplifică înregistrarea direct din mână și un sistem avansat de disipare a căldurii, permițând durate de înregistrare prelungite. Toate acestea într-un body compact, ușor, care oferă performanță și mobilitate pentru a satisface cerințele tot mai mari ale creatorilor de conținut din zilele noastre.

„FX3 a fost conceput pentru a transforma viziunea creativă în realitate,” a spus Yann Salmon Legagneur, Director de Product Marketing, Digital Imaging, Sony Europe. „Aceasta le permite creatorilor să-și aducă exprimarea vizuală în lumea cinematografiei prin conținut imersiv. Vom continua să sprijinim creatorii din întreaga lume prin intermediul gamei Sony Cinema Line.”

Aspect Cinematografic

FX3 utilizează tehnologia de top Sony în materie de realizare a senzorilor de imagine, pentru a atinge viteze de procesare ridicate și o calitate excelentă a imaginii. Senzorul full-frame cu retroiluminare Exmor R CMOS de 10.2 megapixeli (efectivi, aprox.) pentru filmare (și 12.1 Mp pentru foto) face echipă cu procesorul de imagine BIONZ XR, pentru sensibilitate ridicată și zgomot redus. Sensibilitatea ISO de bază se situează între 80 și 102,400 (poate fi extins până la 409,600 la filmare), iar intervalul dinamic este unul impresionant, cu peste 15 trepte de expunereii.

Ca răspuns la o nevoie în continuă creștere în ceea ce privește profunzimea exprimării, modelul FX3, alături de camerele FX9 și FX6 din gama Cinema Line, permite utilizatorilor să obțină un aspect cinematografic fără post-producție, folosind S-Cinetone. Bazată pe știința culorilor inspirată de camera de top Sony VENICE, S-Cinetone oferă tonuri medii naturale, culori blânde și tușe fluide, esențiale pentru un aspect cinematografic.

Puteți filma cu 4K la până la 120 de cadre pe secundăiii și înregistrare internă. De asemenea, imaginile[vi] extrem de fluide înregistrate în slowmotion (până la 5x) la rezoluție QFHD (3840 x 2160) cu autofocalizare oferă noi posibilități de exprimare creativă.

Concepută pentru filmare solo confortabilă

Cea mai compactă și ușoară cameră din gama Cinema Line, FX3 este ideală pentru filmarea direct din mână, pentru cea realizată cu ajutorul unui gimbal sau al unei drone. Cântărește doar 715 grame, inclusiv bateria și cardurile de memorie, iar body-ul are 77.8 mm înălțime, 129.7 mm lățime și 84.5 mm grosime – fără proeminențe. Grip-ul camerei a fost proiectat cu atenție pentru a oferi flexibilitate, stabilitate și confort optim pentru filmări lungi.

Sony FX3 aparat profesionist full frame cinema line
Sony FX3

Realizată pentru mobilitate și eficiență, camera FX3 are cinci porturi filetate (pentru șuruburi 1/4-20 UNC) pentru a atașa cu ușurință accesorii compatibile, rămânând în același timp suficient de ușoară pentru filmare direct din mână și ușurând transportul și configurarea. Mânerul cu porturi XLR inclus se atașează ferm la body prin intermediul Multi Interface Shoe fără instrumente speciale și oferă trei orificii filetate suplimentare pentru accesorii: două în partea superioară și unul posterior. Monitoarele externe, recorderele, receiverele de microfon fără fir, kitul de patină de accesorii sau alte accesorii pot fi atașate în siguranță.

Citește și: Test Sony A7 III – un mirrorless alternativa la DSLR full-frame

Pentru a oferi un sunet de înaltă calitate, mânerul XLR include două intrări audio XLR/TRS către FX3. Cu un microfon XLR opțional, semnalul audio digital poate fi transferat direct către cameră pentru o calitate audio de top. Setările camerei permit mai multe formate de înregistrare audio, inclusiv înregistrare pe 4 canale pe 24 de biți. Deoarece adaptorul XLR este integrat în mâner și nu necesită cabluri sau baterii suplimentare, acesta oferă o configurare facilă.

camera video profesionala senzor full frame sony
filmare

Modelul FX3 oferă autofocalizare hibridă rapidă (AF) utilizând un sistem de detecție a fazei în plan focal cu 627 de puncte[vii] în timpul filmării. Camera este îmbunătățită cu funcția Touch Tracking (Real-Time Tracking) cu ajutorul căreia, prin simpla atingere a subiectului dorit pe ecran se inițiază autofocalizarea cu urmărirea subiectului. Focalizarea precisă și fluidă este menținută datorită funcției Real-time Eye AF – tehnologie care identifică ochii protagoniștilor chiar și atunci când aceștia privesc în jos sau în sus în unghiuri dificile. În plus, au fost incluse și alte funcționalități de autofocalizare, ca răspuns la feedback-ul utilizatorilor profesioniști, inclusiv controlul vitezei de tranziție AF a focalizării de la un subiect la altul (AF Transition Speed), sensibilitatea de schimbare a focalizării de al un subiect la altul (Subject Shift Sensitivity) , control intuitiv și suport AF la focalizarea manuală. Aceste funcții AF au fost implementate în FX3 pentru a asigura o focalizare stabilă, flexibilă și precisă în orice situație și sunt ușor de utilizat pentru profesioniștii care lucrează pe cont propriu.

FX3 dispune de stabilizare optică a imaginii pe 5 axe încorporată în cameră – extrem de eficientă pentru filmarea direct din mână. O unitate de stabilizare de înaltă precizie și senzorii giroscopici au făcut posibilă implementarea Active Modeiv, un mod dedicat filmării în fiecare format, inclusiv 4K. Stabilizarea imaginii încorporată în cameră înseamnă că stabilizarea eficientă poate fi realizată cu o gamă largă de obiective, inclusiv folosind obiective cu montură E care nu au stabilizare proprie. În plus, FX3 înregistrează metadate de stabilizare a imaginii, care permit realizarea unor ajustări mai practice în post-producție, folosind Catalyst Browse/Prepare[viii].

f64.ro

Posibilitate de extindere a spațiului de stocare și operabilitate pentru creatorii de conținut

Operabilitate

În procesul realizării camerei FX3 nu au fost făcute compromisuri de niciun fel în ceea ce privește controlul profesional și operabilitatea. Butoanele utilizate în mod frecvent pentru înregistrarea de filme, precum ISO, iris ori cel dedicate ajustării balansului de alb sunt localizate în zona grip-ului și în partea de sus a body-ului. Designul le permite, astfel, creatorilor de conținut care lucrează pe cont propriu să controleze butoanele cu o singură mână. În plus, pentru eficiență maximă, camera oferă 140 de funcții ce pot fi atribuite către 15 butoane personalizabile. Butonul de zoom localizat în partea superioară a grip-ului controlează obiectivele zoom motorizate compatibile dar permite și utilizarea funcției Clear Image Zoom cu obiective zoom fără motorizare și cu obiective fixe, cu o degradare scăzută a imaginii – reducând numărul obiectivelor necesare pentru proiecte diverse. Butonul permite și realizarea unui zoom foarte lin, mai dificil de obținut prin controlul manual al inelului de zoom.

butoane aparat profesionist cinema senzor full frame
butoane – FX3

Luminile de înregistrare (tally) sunt poziționate în partea frontală, în sus, dar și în spatele camerei, în așa fel încât operatorul să poată distinge ușor momentele în care camera înregistrează. Un monitor LCD rabatabil în lateral permite o utilizare ușoară și este potrivit pentru cadre realizate cu ajutorul unui gimbal, pentru unghiuri mai complicate, operațiuni de filmare din mână și pentru multe altele. Modul Flexible Exposure îi permite camerei FX3 să ofere operațiuni de trecere între modurile Auto și Manual similare cu cele de pe alte camere din seria FX, astfel încât deschiderea diafragmei, viteza de fotografiere și ISO pot fi setate independent. O apăsare scurtă a butonului personalizat dedicate funcției respective activează posibilitatea de trecere la modul Manual, iar o apăsare mai lungă a butonului permite activarea și dezactivarea setării Auto.

Fiabilitate

Creatorii de conținut au nevoie de mult mai mult decât de funcționalități rafinate și de performanță; aceștia pretind și fiabilitate și durabilitate. Camera FX3 combină un ventilator pentru răcire activă cu un sistem eficient de disipare a căldurii și permite înregistrarea pe perioadă nelimitată în format 4K 60p, fără oprire termicăv. Ventilatorul nou dezvoltat asigură o răcire extrem de eficientă.

Noua camera are un design[ix] rezistent la praf și umiditate, dar și un șasiu durabil din aliaj de magneziu. Mai mult, aceasta suportă încărcarea rapidă prin USB PD (Power Delivery)[x] pentru filmare fără întreruperi.

Extinderea spațiului de stocare

Camera FX3 este compatibilă cu mai multe funcții de înregistrare, inclusiv cu profilul de culoare S-Log3 și cu spațiul de culoare S-Gamut3.Cine, pentru a păstra culorile și gradațiile bogate, putând înregistra imagini la un interval dinamic ridicat și la un spațiu de culoare extins. Aceasta suportă și înregistrare internă în formatele XAVC S™ și XAVC S-I la calitate 4K (QFHD) și FHD, și în formatul XAVC HS™ (MPEG-H HEVC/H.265, doar 4K). Înregistrarea video 4K 60p pe 10 biți 4:2:2 în RAW pe 16 biți pot fi făcute și pe un dispozitiv de înregistrare extern[xi] prin ieșirea HDMI Type-A a camerei.

Camera FX3 oferă sloturi media rapide, perfecte pentru activitățile viitorului, care contribuie la o libertate de înregistrare fără precedent, datorită celor două carduri CFexpress Type A. Aceleași date pot fi înregistrate simultan pe ambele carduri, pentru backup, iar un mod „releu” va trece automat de la al doilea card atunci când primul utilizează la maximum spațiul de stocare, în timpul înregistrării. Sunt suportate, de asemenea, și cardurile SDXC/SDHC UHS-I si UHS-II.

Citește și: Sony 100-400 F4.5-5.6 GM OSS review

Noua cameră a fost dezvoltată în așa fel încât să fie compatibilă cu funcții de conectivitate care să-i ajute pe creatorii profesioniști de conținut ce folosesc de conexiunea LAN wireless de mare viteză (în banda de 2.4 GHz sau în cea de 5 GHz[xii]), dar și conexiuni LAN prin cablu, cu ajutorul unui adaptor compatibil USB-to-Ethernet. Modelul FX3 suportă și înregistrarea de la distantă cu ajutorul calculatorului, cu ajutorul aplicației Imaging Edge Desktop™ „Remote” prin Wi-Fi sau printr-o conexiune Superspeed USB 5Gbps prin intermediul unui terminal cu USB Type-C®.

Despre Cinema Line

Cinema Line este o gamă de camere profesionale Sony cu un aspect cinematic, realizate prin cultivarea experienței îndelungate a Sony în materie de producție digitală cinematografică, oferind o operabilitate crescută și o fiabilitate ce răspund celor mai exigente cerințe ale unei game variate de creatori de conținut.

cel.ro

Cinema Line include și camera digitală dedicată domeniului cinematografic, VENICE – foarte apreciată în domeniul producțiilor de filme artistice, dar și al serialelor, modelul professional FX9, popular pentru realizarea de documentare și serii de tip dramă, dar și modelul FX6 pentru imortalizarea rapidă a acțiunii și a conținutului preferat al creatorilor. Prin adăugarea lui FX3, cea mai compactă camera din această gamă, Sony completează o gamă completă de instrumente creative versatile, pentru toate tipurile de povestitori vizuali.

Preț și disponibilitate

Noua camera full-frame FX3 din gama Cinema Line va fi disponibilă începând din martie 2021, la dealerii autorizați Sony, un preț aproximativ de 22900 RON.

Pentru preț actualizat verificați la F64 sau la Photosetup

Povești exclusive despre gama Cinema Line, despre modelul FX3, dar și despre alte produse Sony dedicate imagisticii digitale pot fi citite la https://www.sony.net/cinema-line și la https://www.sony.co.uk/alphauniverse – resurse special create pentru a educa și a inspira fanii tehnologiilor Sony în materie de creare de conținut și de fotografie.

Pentru informații detaliate despre produs, vă rugăm accesați https://www.sony.co.uk/electronics/interchangeable-lens-cameras/ilme-fx3

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

[i]Aprox. efectivi pentru filmare, 12.1Mp efectivi pentru foto

[ii]S-Log 3, test Sony intern

[iii] Cu crop de 10% în imagine

[iv] Ușor crop de imagine în modul Activ. E recomandată setarea „Standard” pentru focale de 200mm sau mai lungi. Modul Activ nu e disponibil pentru framerates mai mari de 100fps, incluzând modul S&Q

[v] Conform testelor interne Sony. Alimentare prin USB, XAVC S-I (All-I), 4K 60p 10 biți 4:2:2, 25 grade Celsius (ambient, temperatura camerei la începerea filmării), Auto power off temperature: High, Ventilator: Auto. Durata variază în funcție de condițiile de înregistrare. Timpul maxim de înregistrare continuă pentru o singură sesiune este de aproximativ 13 ore (o limită a specificațiilor produsului).

[vi] Editarea în post-producție și modul S&Q sunt necesare

[vii] Numărul maxim de puncte AF și arie de acoperire. Variază în funcție de modul de înregistrare

[viii] Suportat în Catalyst Browse/Prepare Version 2020.1 sau superioară. Metadatele pentru stabilizarea imaginii care pot fi folosite de Catalyst sunt generate la utilizarea obiectivelor Sony cu montură E, cu stabilizarea optică a imaginii setată pe [OFF] sau [Active].

[ix] Nu este garantată rezistența 100% la praf și umiditate. Mânerul XLR nu are un design rezistent la praf și la umezeală

[x] Încărcarea prin USB și puterea sunt suportate prin intermediul unui terminal cu USB Type-C®. Este necesară instalarea unei baterii în cameră atunci când este alimentată prin USB. Bateria internă s-ar putea consuma chiar dacă există alimentare prin USB, în funcție de adaptorul utilizat și de condițiile de utilizare a camerei.

[xi] Vor fi anunțate recordere compatibile.

[xii] Comunicațiile pe 5 GHz ar putea fi restricționate în unele țări sau regiuni

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.