Joi , 23 februarie 2012, seara la sala Oaspeti din cadrul Muzeului National al Taranului Roman a avut loc vernisajul expozitie de fotografie “Ultima transhumanta” a lui Dragos Lumpan.
Norocul meu ca autorul expozitiei a avut o foarte buna idee realizand un filmuletul cu drumul spre sala Oaspeti de la MTR, altfel m-as fi ratacit pe acolo 🙂
Drumul spre sala Oaspeti from dragos lumpan on Vimeo.
Iar daca filmul, dintr-un motiv sau altul, nu va lamureste prea mult, poate explicatia scrisa va ajuta:
– intrati din str. Monetariei in curtea muzeului,
– mergeti pe alee drept inainte,
– intrati in gangul din stanga;
– intrati pe prima usa din gang (usa este in dreapta);
– luati liftul pana la etajul 2, iar apoi coborati jumatate de etaj
sau
– urcati scarile – Fiti foarte atenti: cand sunt umede, scarile sunt foarte alunecoase!
La intrare, in antecamera, am vazut cateva fotografii printate la dimensiuni mari si iluminate din spate.
Efectul este placut ochiului si m-am bucurat, dar bucuria s-a terminat in momentul in care am ajuns in sala mare, unde erau expuse restul fotografiilor. Acestea erau printate la mici dimensiuni, porbabil format carte postala sau 10×15 daca tineti minte cum se printeaza in oras la un laborator foto.
Analizand putin situatia mi-am dat seama ca si acest format mic are un rol: te face sa fii atent la poze, te obliga sa te apropii si sa le studiezi cu atentie.
“Am început acest proiect din curiozitate. Mergând cu trenul sau cu maşina am văzut pe câmp oi; lângă oi e şi câte un cioban. Şi am fost curios să aflu câte ceva despre ciobani. Unde dorm, ce mănâncă, ce fac toată ziua, tot anul… Am aflat ca unii ciobani merg zi de zi cu oile, sute de kilometri într-un an, dorm unde îi prinde noaptea, sub cerul liber, indiferent de anotimp. Trăiesc într-o altă lume, într-un alt timp, într-un calendar cvasi-cosmic. Ce am descoperit pe parcursul studiului este însă tocmai dispariţia transhumanţei. De aici şi titlul proiectului, “Ultima transhumanţă”. Asistăm la dispariţia unui mod de viaţă. Ciobanii nu vor să mai fie ciobani. Sau cel puţin nu vor să mai meargă la drum zi de zi, an de an, toată viaţa. E mai mult decât o meserie, e un mod de viaţă greu, foarte greu. “ – Dragos Lumpan
La finalul cuvantului de deschidere, Dragos ne-a invitat sa gustam produse din meniul ciobanilor si cine a semnat in cartea oaspetilor a primit cadou un album cu fotografiile proiectului:
Documentarul vizual reprezinta rezultatul unui proiect artistic, etnografic si sociologic ce a durat 5 ani si insumeaza calatorii de peste 40.000 km in 6 tari: Romania, Albania, Grecia, Italia, Marea Britanie si Turcia.
Program de vizitare: pana pe 18 martie 2012, de marti pana duminica, 10.00 �- 18.00, iar alte imagini de la eveniment la Galeria Foto.
- Carti de afaceri recomandate fotografilor: Cum sa iti cresti afacerea - 8 September , 2024
- Vacante Exotice 2025 la super preturi – descopera lumea cu ofete cu zbor inclus - 7 September , 2024
- DJI Neo – evolutia dronelor selfie la pret accesibil - 5 September , 2024