ZOOM H1 – Dispozitiv portabil de inregistrare audio

Un lucru este destul de clar: producatori de aparate foto digitale s-au concentrat mai mult pe imbunatatirea optiunilor pe partea de inregistrare a imaginii, neglijand aproape total functia de inregistrare audio a camerei.

inregistrare audio
Zoom H1 NIkon D90

Este adevarat ca modelele mai noi de aparate foto digitale au cateva setari pentru microfonul incorporat, dar asta este si prima problema: microfonul este incorporat si inregistreaza sunetul venit din toate directiile rezultand o inregistrare audio slaba, in ciuda eventualelor reglaje efectuate.

Alta problema cu microfonul incorporat rezulta si din aplasarea lui; astfel acesta inregistreaza si operatiile pe care le faceti la aparatul foto in timpul filmarii.
Asadar, chiar daca multi entuziasti, ce filmeaza cu un aparat foto digital, nu ii acorda prea mare importanta, inregistrarea audio este cel putin la fel de importanta ca si inregistrarea secventelor video.

cel.ro

Pentru ca eu doresc si o inregistrare mai de calitate mi-am cumparat dispozitivul de inregistrare audio Zoom H1 si am sa va prezint un scurt review pentru acest dispozitiv fabricat de firma japoneza SamsonTech.

Zoom H1 este la fel de simplu precum ii spune si numele. Dispozitivul are un ecran LCD, dar nu are un meniu pentru setari si functii ci toate optiunile pot fi modificate direct cu ajutorul butoanelor dedicate de pe carcasa.

butoane zoom h1
butoane

Acest lucru este un avantaj, nu mai trebuie sa pierdeti timpul umbland prin meniuri! Singura functie pe care eu as gasi-o ca fiind utila ar fi optiunea Erase All, in lipsa acestei functii fisierele trebuie sterse unul cate unul.

In ceea ce priveste sunetul, acesta este inregistrat cu ajutorul celor doua microfoane asezate in partea superioara a dispozitivului, in sistem X/Y care inregistreaza stereo la 24-biti / 96 kHz.Se poate alege unul din cele doua formate de fisiere suportate: WAV si MP3 (la frecvente de 96kHz/48kHz/44.1kHz la 16-biti sau 24-biti pentru fisierele WAV si de la 48 la 320kbps pentru MP3).
Inregistrarea se face pe card microSD, acceptand capacitati de pana la 32GB.

Eu am primit ca bonus un card microSD de 2GB pe care pot inregistra MP3 la calitate maxima 320kbps aproximativ 13 ore si 53 minute si WAV la calitate maxima 24bit/96khz pana la 57 minute.

zoom h1 tripod
stantiv - Zoom H1

Fisierele inregistrare pot fi transferate in PC sau MAC cu ajutorul cardului si a unui cititor de carduri sau mai simplu prin cablu usb, Zoom H1 avand interfata USB 2.0 .
Acest dispozitiv are chiar si un mini-difuzor incorporat, dar din pacate acesta se aude foarte incet, asa ca daca doriti sa verificati inregistrarea facuta mai bine folositi niste casti, pentru ca aparatul are iesire pentru casti. Zoom H1 mai are si intrare pentru microfon dar inca nu am avut ocazia sa testez aceasta posibilitate.

Daca tot am adus vorba de microfon, vreau sa va spun ca cele doua microfoane in sistem X/Y sunt destul de sensibile si este bine sa activati filtrul Low Cut ca sa mai reduceti din zgomotul pe care il faceti cand umblati la el, pentru ca este mai bine sa reglati singur nivelul adio apeland la functia Level.
Zoom H1 are si functia de Auto-Level dar pentru o inregistrare de calitate este bine sa invatati sa reglati manual acesta functie Level.
Pentru reglarea nivelului audio veti fi “asistati” de un led de culoare rosie. Daca in timpul inregistratii acesta incepe sa “clipeasca” este cazul sa reglati Level.

minitrepied
Zoom H1 - minitrepied

Tot pentru o inregistrare de calitate este recomandat sa asezati acest dispozitiv cat mai aproape de sursa de sunet. Zoom H1 va pune la dispozitie si montura pentru trepied sau stand de microfon. Daca doriti sa-l montati pe patina pentru blitz al unui DSLR trebuie sa cumparati si Zoom HS-1adaptor patina la filet 1/4.

Dispozitivul este alimentat de o baterie/acumulator AA (R6). Producatorul afirma ca o baterie AA (R6) permite inregistrare de pana la 10 ore, lucru pe care eu inca nu l-am verificat!

Primul test audio cu Zoom H1 l-am facut la evenimentul Image Rocks:

Peste cateva zile voi mai adauga si alte exemple.

Ce mi-a placut la Zoom H1:
– calitatea sunetului; chiar nu a fost proiectat pentru a fi utilizat intr-un studio de inregistrare, calitatea sunetului este superioara celui inregistrat cu aparatul foto;
– intuitiv in utilizare, avand multe butoane pentru setari;
– este compact, usor (60g);
– foloseste carduri microSD pana la 32GB;
– are iesire pentru casti si intrare pentru microfon;
– are montura pentru trepied sau stand de microfon;
– are interfata USB 2.0;
– prin update de firmware dispozitivul poate fi folosit ca microfon pentru calculator.

Ce nu mi-a placut la Zoom H1:
– plasticul folosit pentru constructia lui da senzatia de fragil;
– difuzorul incorporat se aude foarte incet;
– nu este inclusa si o husa de transport (aceasta poate fi achizionata separat impreuna cu kit-ul ZOOM APH-1 ).

Concluzie: Zoom H1 poate fi un companion de nadejde pentru fotografii care isi doresc un sunet de calitate sau pentru orice jurnalist care isi doreste un reportofon performant.

Zoom H1 poate fi achizitionat de la F64, online sau din magazin.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

12 thoughts on “ZOOM H1 – Dispozitiv portabil de inregistrare audio”

  1. Pingback: 2 Zece Band

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.