Avanpremiera documentarului ”Materik. Pozitia incomoda din care ne rugam” – Manuela Morar

Documentarul ”Materik. Poziția incomodă din care ne rugăm”, realizat de Manuela Morar, a fost proiectat în avanpremieră la Institutul Cultural Român, joi, 26 ianuarie 2017.

poze Avanpremiera documentarului Materik icr
Avanpremiera documentarului Materik – autor Manuela Morar

Tot cu acest prilej, au fost expuse fotografii realizate de Marius Vlad, Veaceslav Cebotari, Ionuț Pițurescu și Mihai Țucă de-a lungul a patru ani de prospecţii şi filmări în Siberia şi Republica Moldova, o incursiune în viața locuitorilor fostelor Zone de lagăr din Orientul Îndepărtat Rus.

poza oras kolyma siberia iarna
Kolyma

La sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial, numeroşi români basarabeni au fost arestaţi de NKVD, condamnaţi la ani de lagăr în condiţii severe şi trimişi dincolo de Cercul Polar, la minele de aur din Kolyma. La eliberare, mulți dintre foștii deţinuți nu s-au mai putut întoarce acasă. „Biletul de lup” – viza din paşaportul fiecăruia – le interzicea să revină în ţara de origine sau să trăiască la mai puţin de 100 km de marile oraşe.

poza document bilet de lup prizonier rusia siberia
bilet de lup

Fotografiile prezintă Kolyma contemporană, așa cum apare ea astăzi: o lume puțin explorată și înghețată, aflată la capătul Pământului, în care toți cei deportați – fie că este vorba despre ruși, ucraineni, tătari, germani, polonezi, letoni și basarabeni – au fost nevoiți să își creeze o nouă (a)casă și o nouă identitate, la distanță de mii de kilometri de Materik – așa cum se numeste în jargonul local din Kolyma lumea în care acești oameni (sau înaintașii lor) s-au născut și au copilărit.

poza magadan rusia siberia iarna
Magadan

Documentarul Materik (ro: pamânt natal), în cele 50 min îl prezintă pe Vasile Kovaliov, ultimul supraviețuitor cu origini basarabene al lagărelor cu regim sever din Kolyma, întors acasă, pe pământul natal (materik), după 64 de ani de închisoare și exil în Orientul Îndepărtat Rus. Documentarul a fost filmat în vara anului 2014, în regiunea Odessa, Ucraina, când Kovaliov (acum în vârstă de 87 de ani), însoțit de trei membri ai echipei de filmare, a parcurs peste 12.000 kilometri pentru a-și vizita locurile natale și pe cei câțiva apropiați rămași în viață. Reîntâlnirea are loc în contextul tensiunilor politice din jurul Revoluției de la Kiev și în așteptarea unui război iminent, la cinci luni după anexarea Crimeii de către Federația Rusă. O poveste tulburătoare despre destinul neobișnuit al unui om și idealul său de libertate și o meditație la timpul circular, la lumea de dincolo de „zidurile închisorii”, în care nimic nu se schimbă și nu s-a schimbat din cauza inerției…

Vă recomand să citiți: 10 documentare despre fotografie prezente pe YouTube

Documentarul și fotografiile expuse fac parte din proiectul mai amplu „Bilet de lup“, ce a presupus prospecții și filmări în perioada 2012-2016 în Siberia şi Republica Moldova, și prezintă etape în parcursul artistic derulat cu sprijinul partenerilor: casa de producție Mandragora, Institutul Cultural Român, Asociaţia Stindard, Federația Națională „PRO-MEMORIA 1940-1945”, Ministerul Afacerilor Externe și Televiziunea Română. Filmul documentar va fi prezentat la TVR în luna februarie a.c.

Scurt clip video de introducere a documentarului:

Despre Kovaliov

poza Vasile Kovaliov basarabean materik
Vasile Kovaliov

Kovaliov sau K437 are acum 67 de ani petrecuți în Kolyma și cinci tentative de evadare. Niciuna reușită. Trăiește singur, în garsoniera sa din Magadan, orașul-port construit de deținuți pe malul Mării Okhotsk și muncește la stația electrică. În timpul detenției a activat în randurile Mișcării de Rezistență desfășurată în lagăre și condusă de foștii ofițeri din ROA (Armata Rusă de Eliberare) care luptau pentru eliberarea deținuților și înființarea unui nou stat separat, Republica de Nord. Este artizanul cuțitelor Revoltei deținuților din Norilsk (1953) și unul dintre fondatorii organizației antisovietice DPR (Partidul Democrat).

Vasile Kovaliov  poze expozitie icr bucuresti
Vasile Kovaliov – izolatorul lagarului de tranzit

În anul 1955, din lagăr, a scris o petiție adresată Organizației Națiunilor Unite, în care denunța ororile petrecute în Kolyma. În timpul Perestroikăi, Kovaliov a participat la o serie de acțiuni de protest îndreptate împotriva regimului sovietic și este unul dintre autorii manifestului DPR. Manifestul a fost distribuit ani de-a rândul în republicile: Rusia, Bielorusia, Letonia, Lituania, Ucraina și Republica Moldova, printr-o acțiune amplă, care urmărea să trezească conștiința populației asuprite de anii de dictatură comunistă.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.