Castigatorii Sony World Photography Awards 2023

World Photography Organisation a anunțat lista completă a câștigătorilor prestigioasei competiții Sony World Photography Awards 2023, în cadrul unei ceremonii speciale care a avut loc la Londra și care a fost găzduită de specialista în istoria artei și vedeta TV Kate Bryan.

Edgar Martins fotografie portret castigator concurs foto sony 2023
Edgar Martins – SWPA2023

Titlul Photographer of the Year a fost acordat celebrului fotograf Edgar Martins (Portugalia) pentru seria Our War, ce reprezintă un omagiu adus prietenului său, fotojurnalistul Anton Hammerl, care a fost ucis în timpul războiului civil din Libia, în 2011. Martins a câștigat un premiu de 25.000 de dolari și o serie de echipamente de imagistică digitală Sony. În plus, Martins primește o prezentare individuală a lucrărilor sale în cadrul expoziției Sony World Photography Awards. Această oportunitate le permite fotografilor să își dezvolte în continuare proiectul câștigător sau să expună o serie nouă de lucrări, obținând vizibilitate suplimentară pentru munca lor.

Martins a fost selectat dintre cei 10 câștigători ai categoriilor incluse în competiția Professional, care au fost anunțați astăzi, alături de locurile 2 și 3 din fiecare categorie Professional. De asemenea, au fost anunțați și câștigătorii categoriilor Open, Youth și Student.

Fotograful Alessandro Cinque (Italia) este primul câștigător al Premiului pentru Sustenabilitate – dezvoltat în colaborare cu Fundația Națiunilor Unite și inițiativa Picture This a Sony Pictures. Noul premiu de 5.000 de dolari recunoaște poveștile, oamenii și organizațiile ale căror acțiuni evidențiază Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite în domeniul mediului.

Expoziția Sony World Photography Awards 2023 are loc la Somerset House, Londra, începând cu 14 aprilie, până pe 1 mai 2023, în cadrul acesteia fiind prezentate peste 200 de de lucrări și sute de alte imagini în formate digitale realizate de câștigători și finaliști. De asemenea, sunt prezentate lucrările care au obținut distincția Outstanding Contribution to Photography, ale renumitei fotografe japoneze Rinko Kawauchi.

FOTOGRAFUL ANULUI

Lucrarea numită Our War și realizată de Edgar Martins (Portugalia) este un omagiu original și nuanțat adus regretatului prieten al fotografului, fotojurnalistul Anton Hammerl, care a fost ucis pe 5 aprilie 2011 de forțele represive ale guvernului, în timpul războiului civil din Libia.

Citește și: Sony ZV-E1 – noul mirrorless full-frame pentru vlogging

Frustrat de încercările nereușite de a afla unde se aflau ultimele rămășițe ale prietenului său, Martins a luat problema în propriile mâini și călătorit în Libia. A fost adus în țară pe ascuns, de un contrabandist de benzină, și s-a confruntat cu provocări uriașe, lucrând într-un mediu atât de volatil. Dându-și seama că nu va putea efectua o investigație amănunțită și independentă, Martins a ales să reflecteze asupra întrebării „Cum se poate spune o poveste atunci când nu există niciun martor, nicio mărturie, nicio dovadă, niciun subiect?”.

În lucrarea Our War, Martins evocă și face aluzie la figura centrală absentă printr-o serie de portrete ale oamenilor cu care Hammerl a avut legături și ale celor implicați în lupte (luptători pentru libertate sau urmașii lor, foști polițiști, locuitori locali, oameni loiali lui Gaddafi sau asemănători lor, etc.). Aceștia au fost aleși fie pentru că semănau cu el, aveau idei și convingeri similare, fie pentru că îi aminteau lui Martins de el în diferite etape ale prieteniei lor. Proiectul explorează ideea de absență, de documentare, doliu și omagiere a unui subiect, precum și procesul de reflecție asupra rolului fotografiei într-o zonă de conflict. Abordarea lui Martins este aceea de a se confrunta direct cu aceste întrebări, de a îmbrățișa ideea de fragmentare și numeroasele contradicții și ambiguități intrinseci războiului.

photosetup.ro

Referitor la victoria sa, Martins a declarat: „ Este o mare onoare să fiu recunoscut și, deși am o abordare filosofică în ceea ce privește premiile și natura subiectivă a alegerii cuiva, știind că au fost peste 180.000 de înscrieri în categoria Professional din acest an, onoarea este una foarte mare. În acest caz, este, de asemenea, o experiență destul de emoționantă, deoarece am ocazia de a-mi onora prietenul pe o scenă mondială și de a atrage atenția asupra luptei familiei pentru a-i găsi rămășițele. Nu există niciun alt premiu care să aibă o asemenea amploare ca Sony World Photography Awards.”

Comentând despre proiectul câștigător al lui Martins, Mike Trow, Președinte al Competiției din 2023 a spus: „Fotografia este atât de des legată de memorie și de natura acesteia. Memoria pe termen lung se referă la rememorarea conștientă a evenimentelor din trecut și la cunoștințele noastre despre acestea – fie că este vorba de experiența directă, fie că este mediată prin multitudinea de mijloace media pe care le folosim. Our War de Edgar Martins a folosit memoria și proiecția pentru a ne oferi un set de portrete puternice și personale care încearcă să explice ultimele zile de viață ale prietenului său, fotojurnalistul Anton Hammerl. Lucrările sale evidențiază limitele pe care fotografii sunt dispuși să le depășească pentru a spune o poveste și a crea un sens; fiecare imagine oferă un sentiment al călătoriei pe care a făcut-o Anton fără a fi niciodată explicit cu privire la modul în care s-a sfârșit viața sa. Întregul juriul din acest an a apreciat în mod deosebit lucrarea și forța sa narativă.”

CÂȘTIGĂTORII CATEGORIEI PROFESSIONAL

Fotografii câștigători ai competiției Professional au fost selectați de un grup de jurați experți, pe baza unei serii de 5 până la 10 imagini, variind de la povești de război și reconciliere, până la emanciparea femeilor prin educație și abordări originale ale genurilor natură statică și sport.

Citește și: Sony A7R V – noul mirrorless cu autofocalizare bazata pe inteligenta artificiala

Toți câștigătorii au primit un kit care conține echipament de imagistică digitală Sony. Câștigătorii de anul acesta sunt:

ARHITECTURĂ & DESIGN
CÂȘTIGĂTOR: Fan Li (China continentală) pentru seria sa Cement Factory
Finaliști: locul 2 – Servaas Van Belle (Belgia); locul 3 – Andres Gallardo Albajar (Spania)

CREATIVE
CÂȘTIGĂTOR: Lee-Ann Olwage (Africa de Sud) pentru seria sa The Right to Play
Finaliști: locul 2 – Noemi Comi (Italia); locul 3 – Edoardo Delille & Giulia Piermartiri (Italia)

PROIECTE DOCUMENTARE
CÂȘTIGĂTOR: Hugh Kinsella Cunningham (Regatul Unit) pentru seria sa The Women’s Peace Movement in Congo
Finaliști: locul 2 – Mohammed Salem (Statul Palestinei); locul 3 – Tariq Zaidi (Regatul Unit)

MEDIU
CÂȘTIGĂTOR: Marisol Mendez (Bolivia) & Federico Kaplan (Argentina) pentru seria lor Miruku
Finaliști: locul 2 – Jonas Kakó (Germania); locul 3 – Axel Javier Sulzbacher (Germania)

PEISAJ
CÂȘTIGĂTOR: Kacper Kowalski (Polonia) pentru seria sa Event Horizon
Finaliști: locul 2 – Bruno Zanzottera (Italia); locul 3 – Fabio Bucciarelli (Italia)

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

PORTFOLIU
CÂȘTIGĂTOR: James Deavin (United Kingdom) pentru prezentarea sa Portfolio
Finaliști: locul 2 – Marylise Vigneau (Franța); loucl 3 – Marjolein Martinot (Olanda)

PORTRET
CÂȘTIGĂTOR: Edgar Martins (Portugalia) pentru seria sa Our War
Finaliști: locul 2 – Ebrahim Noroozi (Republica Islamică Iran); locul 3 – Jean-Claude Moschetti (Franța)

SPORT
CÂȘTIGĂTOR: Al Bello (Statele Unite) pentru seria sa Female Pro Baseball Player Succeeds in All Male Pro League
Finaliști: locul 2 – Andrea Fantini (Italia); locul 3 – Nicola Zolin (Italia)

NATURĂ STATICĂ
CÂȘTIGĂTOR: Kechun Zhang (China continentală) pentru seria sa The Sky Garden
Finaliști: locul 2 – Carloman Macidiano Céspedes Riojas (Peru); locul 3 – Jagoda Malanin (Polonia)

VIAȚĂ SĂLBATICĂ & NATURĂ
CÂȘTIGĂTOR: Corey Arnold (Stateșe Unite ) pentru seria sa Cities Gone Wild
Finaliști: locul 2 – Adalbert Mojrzisch (Germania); locul 3 – Sriram Mural (India)

Pentru a afla mai multe despre câștigătorii de anul acesta și despre proiectele finaliste, vizitați pagina online cu galeria câștigătorilor.

FOTOGRAFUL ANULUI ÎN CATEGORIA OPEN
Competiția Open celebrează puterea unei singure imagini. Fotografiile câștigătoare sunt alese pentru capacitatea lor de a comunica o narațiune vizuală remarcabilă, combinată cu excelența tehnică. Aleasă dintre cei 10 câștigători ai categoriei Open, Dinorah Graue Obscura (Mexic) este Fotograful Anului 2023 la categoria Open și câștigătoarea unui premiu cash de 5.000 de dolari, al unui echipament de imagistică digitală de la Sony și va beneficia de expunere globală.

Graue Obscura a câștigat acest premiu pentru imaginea sa impresionantă intitulată Mighty Pair, înscrisă la categoria Lumea naturală & Viața sălbatică. Fotografia alb-negru înfățișează o pereche de păsări caracara din sudul Texasului, așezate pe aceeași creangă și privind fix în aceeași direcție. Fotografa a avut impresia că maiestuoasele păsări de pradă aproape că pozează pentru camera foto, deoarece stau nemișcate, identic, privind dincolo de cadru.

Despre această reușită, Graue Osbcura a transmis: „Este o onoare absolută să primesc titlul de Fotograful Anului 2023 la categoria Open. Sunt absolut sigură că această recunoaștere va contribui la popularizarea activității mele de fotograf de animale sălbatice, care are ca scop să transmită și să arate oamenilor frumusețea pe care o văd în natură. Cred că fotografia este un instrument foarte puternic care poate fi folosit pentru a sensibiliza publicul cu privire la fragilitatea lumii noastre naturale.”

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA STUDENT
Pentru competiția Student din acest an, participanții au fost invitați să trimită o serie de cinci, până la 10 imagini care să răspundă temei „In a Changing World”, evidențiind povești pozitive de dezvoltare și progres din întreaga lume.

Long Jing (China continentală) de la Yunnan Arts University, a primit titlul de Fotograful Anului 2023 la categoria Student, câștigând echipament Sony în valoare de 30.000 de dolari, pentru istituția sa de învățământ. Seria câștigătoare a lui Jing – „Keep the Yunnan Opera”, dezvăluie ce se întâmplă în culise, în spatele scenei, cu scopul de a ilustra grupurile din ce în ce mai puține de artiști și spectatori ai operei din Yunnan. În culori vii, seria celebrează multiculturalismul din sud-vestul Chinei, reflectat în spectacolele surprinse.

Despre premiul câștigat, Jing a transmis: „O imagine valorează cât o mie de cuvinte, iar scopul meu a fost întotdeauna să dau căldură fotografiilor și să descopăr poveștile din spatele lor. Faptul că am fost ales Fotograful Anului 2023 la categoria Student mi-a dat încrederea de a crede că pot crea lucrări și mai calde și mai atrăgătoare în viitor.”

FOTOGRAFUL ANULUI LA CATEGORIA YOUTH
Anul acesta, cei înscriși la competiția Youth au fost invitați să răspundă temei „Your Everyday” și să împărtășească viziunea lor unică asupra lumii înconjurătoare. Hai Wang (China continentală, 17 ani), fotograf selectat dintr-o listă de șapte fotografi cu vârsta sub 19 ani, a fost desemnat Fotograful Anului 2023 la categoria Youth și a primit un kit de imgistică digitală de la Sony și expunere globală.

Fotografia câștigătoare a lui Wang înfățișează șiruri aparent nesfârșit de scaune pustii și viu colorate la o ceremonie școlară anulată din cauza pandemiei COVID-19. Compoziția puternică și încadrarea izbitoare evidențiază senzația de gol și conferă imaginii o calitate suprarealistă.

Vorbind despre premiu, Wang a declarat: „Apreciez toată atenția și sprijinul pe care publicul le acordă fotografilor adolescenți din întreaga lume. În calitate de membru al acestui grup de vârstă, pot spune că încercăm să schimbăm ceva în întreaga lume într-un mod inedit, încercăm să nu irosim nicio secundă din viața noastră.”

PREMIUL PENTRU SUSTENABILITATE
Alessandro Cinque (Italia) a câștigat Premiul pentru Sustenabilitate, primind un premiu de 5.000 de dolari și o prezentare a proiectului său în cadrul expoziției Sony World Photography Awards din Londra. Ineditul premiu dezvoltat în colaborare cu Națiunile Unite și inițiativa „Picture This” a Sony, recunoaște poveștile, persoanele și organizațiile ale căror acțiuni evidențiază unul dintre Obiectivele de Dezvoltare Durabilă ale Națiunilor Unite în materie de mediu.

Seria numită Atrapanieblas (Fog Nets) i-a adus lui Cinque acest premiu, fotograful documentând o soluție inovatoare care contribuie la rezolvarea problemei legate de lipsa cronică a apei în Lima, Peru. Cinque arată cum plasele de ceață sunt folosite pentru a prinde picăturile de apă din aer și pot colecta aproximativ 200 de litri de apă pe zi pentru locuitorii din zonă.

Despre victoria sa, Clinque spune: „Sunt foarte onorat și fericit că am câștigat acest premiu. Îmi place să cred că, prin intermediul fotografiilor mele și grație amplorii acestui premiu, ajutăm la ascultarea vocii oamenilor care se luptă zilnic cu lipsa apei, o problemă care afectează peste 40 % din populația lumii, conform Organizației Națiunilor Unite. Este important să evidențiem eforturile depuse în Lima pentru a combate această penurie, în speranța că aceste povești vor trezi ceva în conștiința oamenilor și că, în sfârșit, vom înțelege importanța de a ne uni pentru a aborda schimbările climatice și a crea o lume mai echitabilă pentru toți.”

CONTRIBUȚIE EXCEPȚIONALĂ ÎN DOMENIUL FOTOGRAFIEI
Anul acesta, premiul pentru Contribuție Excepțională în Domeniul Fotografiei a fost acordat celebrei fotografe Rinko Kawauchi. Unul dintre cei mai importanți fotografi japonezi activi în prezent, Kawauchi a dobândit un renume internațional pentru imaginile sale intime și luminoase, care suprind momente efemere din viața cotidiană.

Peste 20 de imagini ale fotografei vor fi prezentate în cadrul expoziției Sony World Photography Awards 2023. Selecția realizată de artistă se întinde pe parcursul a peste două decenii din cariera sa și evidențiază repere și teme semnificative din unele dintre cele mai emblematice serii ale sale: Illuminance (2011), AILA (2004), Utatane (2001) și Ametsuchi (2013).

ADAM FERGUSON | PREZENTARE INDIVIDUALĂ
Pe lângă lucrările câștigătorilor din acest an și ale câștigătorilor categoriilor, expoziția Sony World Photography Awards cuprinde o prezentare individuală a lucrărilor câștigătorului premiului „Fotograful anului 2022″, Adam Ferguson (Australia).

Celebrul fotograf prezintă o selecție de imagini din seria sa „Silent Wind, Roaring Sky”, care documentează viața la distanță a comunităților din regiunea Outback, din Australia. Expoziția explorează călătorii repetate în inima Australiei rurale, dezvăluind un peisaj și o comunitate aflate într-o stare de tranziție dramatică.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.