Eroi fara glorie – expozitia CNSAS despre protestele in timpul comunismului deschisa la TNB

Cei care ar fi vrut să viziteze expoziția ”Eroi fără glorie” organizata de CNSAS la Parlament, în urmă cu o lună, dar n-au reușit să ajungă acolo, au acum ocazia să o vadă în Foaierul Sălii ”Rotonda” de la Sala Mică a Teatrului Național București (TNB).

eroi fara glorie expozitie documente cnsas
eroi fara glorie – expozitie CNSAS despre protestele in timpul comunismului – TNB, Bucuresti

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securitării (CNSAS) și Konrad Adenauer Stiftung (KAS) sărbătoresc împlinirea a trei decenii de la căderea regimului comunist printr-o expoziție – omagiu, dedicată românilor ale căror gesturi de conștiință și curaj civic au prefațat și au făcut posibilă Revoluția din decembrie 1989.

poze filaj politia politica securitatea documente cnsas
CNSAS Fundatia Konrad Adenauer expozitia “In cautarea libertatii. Eroi fara glorie” foaierul Rotonda Sala Mica Teatrul National Bucuresti

“Vizitatorii au prilejul să vadă sute de documente şi fotografii din arhiva Securităţii, care sunt tot atâtea ilustrări emoţionante ale demnităţii şi curajului excepţional prin care acei ‘eroi fără glorie’ au prefaţat şi au făcut posibilă Revoluţia din Decembrie 1989”, se arată într-un comunicat al CNSAS.

Eroi fara glorie expozitia CNSAS  protestele in timpul comunismului sala Mica TNB
Eroi fara glorie – expozitia CNSAS protestele in timpul comunismului – sala Mica TNB

Cu foarte puține excepții, documentele selectate din dosarele fostei Securități vorbesc despre cazuri necunoscute marelui public – autori de manifeste și scrisori de protest, fondatori de sindicate clandestine sau persoane care, în urma unor acțiuni anti-totalitare, au sfârșit internate în azile psihiatrice.

poze documente securitatea romana anti comunism eroi fara glorie
Eroi fara glorie

România nu a fost într-o stare vegetală, noi nu am fost un popor vegetal, a declarat , joi, preşedintele Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Constantin Buchet, la vernisajul expoziţiei “În căutarea libertăţii. Eroi fără glorie”, care a avut loc în foaierul “Rotonda” de la Sala Mică a Teatrului Naţional.

poza document analiza scris securitatea politie politica
Eroi fara glorie

«Eroi fără glorie» pune în lumină rezistența tăcută, emblematică prin singularitatea ei, pentru că, în cele mai multe cazuri analizate de Germina Nagat și colaboratorii din C.N.S.A.S. aici, vorbim de conștiințe individuale care au refuzat “fatalitatea” represiunii, pariind pe libertatea interioară și pe conturul ei public. Miza pariului a fost solidaritatea (de cele mai multe ori, infirmată), a cărei explozie s-a manifestat în decembrie 1989.

poza documente securitatea obiectiv iorgu cnsas tnb bucuresti
Obiectivul Iorgu – expozitie CNSAS – TNB Bucuresti

După modelul „Solidarității” poloneze, în 1982 a luat naștere Mișcarea pentru Libertate și Dreptate Socială din România. În câteva luni, mișcarea a câștigat 62 de membri și simpatizanți în toată țara. Cel care a inițiat această formă de rezistență clandestină a fost Dumitru Iuga, tehnician la Televiziunea Română

ishoot.ro

Dumitru Iuga a fost arestat în vara lui 1983 și condamnat, alături de alți membri ai acestui sindicat clandestin, la 12 ani de închisoare pentru . A executat pedepasa la Aiud, unde pentru scurt timp a fost coleg de celulă cu Iulius Filip. Cel puțin 1 an de detenție l-a petrecut , adică la izolator, fără niciun contact cu lumea din afară. A fost eliberat în septembrie 1989, în urma unui decret de aministie.

Mai jos, un fragment din „discuția” cu ofițerul de Securitate în ziua eliberării, care arată cum stăteau lucrurile în România, cu patru luni înainte de Revoluție.

 
Să ştii un lucru, că eu sunt cel care, într-un fel sau altul, o să răspund de dumneata după ce ieşi de aici. /…/ Să ştii că nici pe departe nu ai dovedit atitudine şi grijă de tată. /…/Te dai filozof, te dai deştept, te dai emancipat /…/ dar să ştii că instinctul de conservare te îndeamnă – şi îndeamnă toate animalele – să aibă grijă în primul rând de familie./…/ Sigur, dacă nu te vei astâmpăra, în cea mai bună variantă vei ajunge din nou aici. Repet, eu îmi măsor cuvintele: în cea mai bună variantă! /…/ Ce nivel de studii ani? /…/ Ştii vreo limbă străină? /…/ Nu de altceva, dar îţi spun un lucru: cea mai bună glumă din ziua aceea în care ţi-am citit memoriul, cererea aceea către comandantul penitenciarului, ziceai că eşti intelectual. Nu vreau să te supăr, dar să ştii că am râs când am citit şi am zis că asta se numeşte teribilism, ifose, că n-ai desfăşurat nicio activitate intelectuală! /…/ Ştii ce eşti dumneata? /…/ eşti un megaloman, ştii ce e aia? Ai o părere mult prea bună despre dumneata, exagerată, te consideri un intelectual. /…/ Scrie acolo în cererea dumitale, când ai spus că ţie îţi trebuie hârtie de scris şi nu mai ştiu ce…/…/ Noi ţi-am spus, vei avea tot dreptul să-ţi trăieşti viaţa, dar LA PRIMA GREŞEALĂ, LA PRIMA FAPTĂ, ÎNCERCARE DE FAPTE, ATITUDINE SAU PREOCUPARE, REPET, LA PRIMA FAPTĂ, ATITUDINE SAU PREOCUPARE ANTISOCIALĂ OSTILĂ /…/ să ştii că va fi represată, va fi anihilată din faşă. /…/ Vom lua măsuri FERME şi n-apuci să faci nimic, înţelegi? /…/ Păi, tăticu, la PRIMUL GEST, îţi aduc fătucile şi le zic: îl vedeţi pe tac-tu? A zis că are grijă de voi, uite grija de voi unde este! /…/ Tăticu, din clipa aia le periclitez liniştea! Nu înseamnă că suntem măgari, să le afectăm pe ele, dar le reduc la o astfel de linişte, şi socială, şi…./…/ Ei, lumea de atunci zicea mereu că vin americanii, vin americanii… E, au venit americanii?! N-au venit şi nici n-or să vină vreodată, cred că eşti convins! /…/ Că regimiul politic din România socialistă nu se va schimba nici acum, nici peste 200 de ani, sau cel puin cât trăieşti dumneata, să fii convins! Cât valorează un om? Nu te supăra, este o metaforă simplă, un păduche mic între două tancuri /…/ să zic aşa, cele două tancuri fiind sistemul socialist şi capitalist. /…/ A, sistemul socialist te-a supărat? Atunci să ştii că sistemul socialist are, ca orice organism, anticorpi pentru oricare microb şi te anihilează imediat. DUMNEATA EŞTI UN MICROB CARE A VENIT PE CORPUL SOCIALISMULUI, CARE TE-A ANIHILAT ŞI TE TERMINĂ. /…/ Nu ţi-a cerut nimeni să fii mare. N-APUCI ŞI NICI NU VEI APUCA SĂ FACI NICI O FAPTĂ, NU MAI APUCI ŞI AICI NU VEI MAI APUCA SĂ AJUNGI! /…/ ADICĂ, NU TE PUNE CU NOI!
 

Discuție înregistrată de tehnica operativă din penitenciar între ofițerul de Securitate și dizidentul Dumitru Iuga, în ziua eliberării

CNSAS Fundatia Konrad Adenauer expozitia In cautarea libertatii. Eroi fara glorie foaierul Rotonda Sala Mica  Teatrul National Bucuresti
manifest – Doina Cornea

Astfel, documente ale Securității contrazic poncifele de genul „românii nu s-au opus comunismului, ba din contră, o duceau mai bine atunci”, „capitalismul adus de străini a distrus țara” șamd. Publicul poate afla cine au fost „eroii fără glorie” și poate cunoaște poveștile lor în expoziția gândită și realizată de către Germina Nagat.

Citește și: Sa ne aducem aminte

Expoziția descrie retrospectiv ultimul deceniu al dictaturii lui Nicolae Ceaușescu, prin scoaterea la lumină a mobilizării civice și a acțiunilor care au anticipat căderea regimului comunist, în decembrie 1989.

vanzare terenuri intravilane valea doftanei traisteni prahovaintravilane pret negociabil

Expoziția Eroi fara glorie va putea fi vizitată până la 5 Aprilie 2020. Intrarea este liberă, program de vizitare între orele 10-18 de marți până duminică.
Sunt așteptați cei curioși, cei tineri, cei neîncrezători în virtuțile democrației liberale și ale capitalismului, ba chiar și nostalgicii comunismului!

Nu în ultimul rând, dacă vreți să aflați mai multe despre evenimentele din decembrie 1989, vă recomad să citiți cartea
Tragatori si mistificatori – Andrei Ursu, Roland O. Thomasson, Madalin Hodor.
Poate fi cumpărată de la CărtureștiLibris

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.