Expozitia “Afisul Polonez de jazz” deschide Bucharest Jazz Festival

Cea de-a treia ediție Bucharest Jazz Festival a început marți, 1 iulie, la Hanul Gabroveni, viitorul sediu ARCUB. În cadrul evenimentului de deschidere s-a vernisat și expoziția dedicată uneia dintre cele mai mari colecții private din lume, având ca temă Afișul polonez de jazz.

centrul vechi bucureti hanul gabroveni
hanul gabroveni

Expoziţia de afiş polonez de jazz, care este prezentată în spaţiul expoziţional Hanul Gabroveni conţine 72 de afişe din perioada 1956-2013.

expozitie afis polonez de jazz
afis polonez de jazz

afise poloneze de jazz
afise de jazz

Afişele fac parte din colecţia domnului Krzysztof Dydo, unul dintre cei mai mari colecţionari şi excelenţi cunoscatori ai afişului polonez.

Krzysztof Dydo hanul gabroveni bucuresti
Krzysztof Dydo

Domnul Krzysztof Dydo a început să colecţioneze afişe în anul 1960, în perioada de vârf a Şcolii Poloneze de Afiş. Începând cu anul 1975, organizează expoziţii cu lucrări din colecţia sa, intitulată Dydo Poster Collection. În momentul de faţă colecţia lui conţine 20.000 de afişe, în cea mai mare parte afişe culturale ale artiştilor polonezi din perioada 1945-2013.

De la sfârşitul anilor ’50 ai secolului trecut, Polonia s-a făcut remarcată pe tot globul pentru arta afișului, care a devenit aproape o specialitate națională, datorită unor graficieni extrem de talentați precum Henryk Tomaszewski, Józef Mroszczak, Jan Młodożeniec, Waldemar Świerzy, Jan Lenica, Franciszek Starowieyski, Eugeniusz Get-Stankiewicz și mulți alții

afise poloneze de jazz
afis de jazz
hanul gabroveni sediul arcub
spatiu expozitional hanul gabroveni

În anul 1966, în Polonia a fost organizată Prima Bienală Internațională de Grafica Afișului, care a rămas pentru multă vreme cel mai prestigios eveniment de acest gen din întreaga lume, iar în anul 1968 s-a deschis în Varșovia primul Muzeu al Afișului.

afise de jazz arcub
afise
expozitie afise poloneze de jazz
expozitie afise de jazz

Expoziția Afișul Polonez de Jazz din București va putea fi vizitată pe perioada întregii veri, până pe 31 august.
Am sperat că se poate vizita toate spaţiile Hanului Gabroveni, viitorul sediu ArCub, dar probabil încă nu sunt gata toate lucrările de restaurare.

hanul gabrovenilor centrul vechi bucuresti
curte interioara hanul gabrovenilor

Bucharest Jazz Festival va avea loc în perioada 2 – 6 iulie 2014, în Piața George Enescu.

Avându-l pe pianistul Lucian Ban drept curator, festivalul intră, din 2014, în circuitul internațional, odată cu integrarea în prestigioasa asociație de producători, Europe Jazz Network, ce include 93 de organizații de profil din 29 de țări dedicate susținerii creativității jazzului contemporan și a improvizației în muzică, dintr-o perspectivă europeană largă.

pianistul Lucina Ban hanul gabrovenilor
Lucian Ban

În premieră absolută pentru România, la Bucharest Jazz Festival 2014 debutează un modul de Evenimente Conexe — lansări de carte, disc, seria Jazz on Film, colocvii și dezbateri — ce vor avea loc zilnic, la Hanul Gabroveni, pe întreg parcursul festivalului.
Programul Bucharest Jazz Festival poate fi consultat aici.

fotostefan

2 thoughts on “Expozitia “Afisul Polonez de jazz” deschide Bucharest Jazz Festival”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.