Expozitia de fotografie “Asezarile germane din Basarabia” la Muzeul National al Taranului Roman

Joi, 9 iulie 2015, la Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MTR) a fost vernisată expoziţia de fotografie “Aşezările germane din Basarabia (1814 – 1940)”.

"Asezarile germane din Basarabia" expozitie fotografie
vernisaj expozitie foto “Asezarile germane din Basarabia”

În urmă cu 200 de ani, ţarul Alexandru I a invitat colonişti germani să se stabilească în teritoriul de lângă Marea Neagră, recent cucerit de la otomani, unde le-a promis libertate şi drepturi de proprietate.

"Asezarile germane din Basarabia" expozitie fotografie Muzeul National al Taranului Roman
inceputuri

De-a lungul istoriei de 125 de ani a aşezărilor, germanii au dezvoltat aici o comunitate prosperă, autonomă şi având o etică profund religioasă.

"Asezarile germane din Basarabia" expozitie fotografie Muzeul National al Taranului Roman
“Asezarile germane din Basarabia”

Ca minoritate, într-o varietate diversă de comunităţi etnice şi religioase, au convieţuit cu moldoveni, ruşi, ucraineni, bulgari, evrei şi alte grupuri etnice, într-o vecinătate liniştită.
În timpul Primului Război Mondial, germanii basarabeni au scăpat de deportarea în Siberia. În 1918, Basarabia ajunge sub suveranitate română. Această cezură asigură iniţial supravieţuirea minorităţii germane în mediul lor familiar. Cu toate acestea, au avut loc reduceri drastice în afacerile şi cultura germanilor.

foto portrete germani in basarabia
Germani in Basarabia

În 1940, în urma “Pactului Hitler-Stalin”, etnicii germani au fost mutaţi în număr mare de către ofiţerii SS şi NKVD, în Polonia ocupată. La începutul anului 1945, au trebuit să fugă şi să îşi creeze o nouă viaţă în Germania divizată.

La deschiderea expoziţiei foto a luat cuvântul şi ambasadorul Germaniei în România, dl. Werner Hans Lauk:

traducerea în limba română:

Vezi si: Muzeul DDR

Pasionații de istorie şi nu numai pot vizita expoziţia de fotografie “Aşezările germane din Basarabia” de la Muzeul Țăranului Român, Sala Foaier, până pe 31 august, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.
Alte poze de le vernisaj pot fi văzute la Galeria Foto .

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.