Joi, 9 iulie 2015, la Muzeului Naţional al Ţăranului Român (MTR) a fost vernisată expoziţia de fotografie “Aşezările germane din Basarabia (1814 – 1940)”.

În urmă cu 200 de ani, ţarul Alexandru I a invitat colonişti germani să se stabilească în teritoriul de lângă Marea Neagră, recent cucerit de la otomani, unde le-a promis libertate şi drepturi de proprietate.

De-a lungul istoriei de 125 de ani a aşezărilor, germanii au dezvoltat aici o comunitate prosperă, autonomă şi având o etică profund religioasă.

Ca minoritate, într-o varietate diversă de comunităţi etnice şi religioase, au convieţuit cu moldoveni, ruşi, ucraineni, bulgari, evrei şi alte grupuri etnice, într-o vecinătate liniştită.
În timpul Primului Război Mondial, germanii basarabeni au scăpat de deportarea în Siberia. În 1918, Basarabia ajunge sub suveranitate română. Această cezură asigură iniţial supravieţuirea minorităţii germane în mediul lor familiar. Cu toate acestea, au avut loc reduceri drastice în afacerile şi cultura germanilor.

În 1940, în urma “Pactului Hitler-Stalin”, etnicii germani au fost mutaţi în număr mare de către ofiţerii SS şi NKVD, în Polonia ocupată. La începutul anului 1945, au trebuit să fugă şi să îşi creeze o nouă viaţă în Germania divizată.
La deschiderea expoziţiei foto a luat cuvântul şi ambasadorul Germaniei în România, dl. Werner Hans Lauk:
traducerea în limba română:
Vezi si: Muzeul DDR
Pasionații de istorie şi nu numai pot vizita expoziţia de fotografie “Aşezările germane din Basarabia” de la Muzeul Țăranului Român, Sala Foaier, până pe 31 august, de marţi până duminică, între orele 10.00 şi 18.00. Intrarea este liberă.
Alte poze de le vernisaj pot fi văzute la Galeria Foto .