Expoziţia “Frânturi. Fotografii de Kinszki Imre ” la Institutul Balassi

Joi, 22 octombrie 2015, la Institutul Balassi din Bucureşti a fost vernisată expoziţia “Frânturi. Fotografii de Kinszki Imre”.

Fotografii de Kinszki Imre institutul Balassi
Fotografii de Kinszki Imre

Se pare că în ţara natală, Ungaria, fotograful Kinszki Imre (1901-1945), nu este foarte cunoscut, cu toate că literatura de specialitate menţionează opera lui ca şi creaţii de acelaşi rang cu cele ale lui Brassaï, Kertész şi Moholy-Nagy.

fotograful Kinszki Imre prezentare
biografie fotograful Kinszki Imre

Deşi fotografiile realizate de Kinszki Imre, precum şi scrierile sale au apărut frecvent în presa autohtonă, ba mai mult imaginile sale au fost publicate de reviste importante precum National Geographic sau American Photography, totuşi în Ungaria sunt puţini cei care cunosc fotografiile sale.

Uite că fotograful Kinszki Imre a putut să-şi facă un autoportret fără selfiestick 🙂

autoportret selfie Kinszki Imre
Kinszki Imre – autoportret

Dintre temele sale este deosebit de important ceea ce a imortalizat din Budapesta. Într-o perioadă tristă o parte din negative le-a încredinţat familiei. Această cutie a fost salvată şi odată cu ea şi câteva zeci de momente imortalizate pe peliculă.

poze lab negru Kinszki Imre ungaria budapesta
fotograf de duminica

Kinszki a fost profund influenţat de tendinţele moderne ale artei fotografice, dintre creatorii maghiari el poate fi considerat cel mai consecvent adept al noii obiectivităţi. Această expoziţie scoate în evidenţă mesajul actual al fotografiilor şi acest lucru se reuşeşte datorită faptului că fotografiile de mici dimensiuni (6×9 cm) sunt mărite, fiind mai accesibile publicului larg.

iluminat public ungaria poza alb negru
iluminat public

La vernisaj a fost prezentă şi fiica fotografului, Kinszki Judit. Aceasta a avut un dialog despre lucrările tatălui ei, cu Ion M. Ioniţă, senior-editor al ziarului Adevărul, redactor-şef al revistelor Historia şi Foreign Policy România.

Ion Ionita, Kinszki Judit, Kósa András László poza
(s)Ion Ionita, Kinszki Judit, Kósa András László

Expoziţia “Frânturi. Fotografii de Kinszki Imre” poate fi vizitată până la 6 noiembrie 2015, iar de la Institutul Maghiar Balassi vă recomand să treceţi şi pe la Casa Cesianu, aflată în apropiere, unde puteţi vedea expoziţia “Bucureşti: Capitala liniilor de fugă”

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.