Expozitia “La pas prin Chisinaul secolului XX” vernisata la Muzeul Municipiului Bucuresti

Marți, 5 noiembrie 2019, la Muzeul Municipiului București (Palatul Suțu) a avut loc vernisajul expoziției „La pas prin Chișinăul secolului XX”.

la pas prin chisinau expozitie fotografii bucuresti palatul sutu
La pas prin Chișinăul secolului XX

Chișinăul este, fără dubii, un oraș al contrastelor. O așezare care-și duce traiul între „a fost” și „este”. Trăim acut acest contrast, îl vedem și îl experimentăm în fiecare zi, iar arhitectura acestuia este marcată profund de trecerea de la vechi spre nou, ea fiind martor și principal indicator al schimbării.

vernisaj expozitie foto palatul sutu cladiri chisinau
La pas prin Chișinăul secolului XX

Cunoscut din imagini de la începutul secolului trecut drept o mică, dar foarte simpatică urbe, astăzi ne ciocnim tot mai des cu nostalgica sintagmă „aici a fost”… „Aici a fost Casa Eparhiei”, „aici a fost Hotelul Suisse”, „aici a fost Gimnaziul de fete, iar pe locul acesta, deputații din Sfatul Țării au votat Unirea de la 1918”.

Citește și: 5 destinatii city break europene pentru pasionatii de fotografie

Dintre bijuteriile arhitectonice care odinioară bucurau ochiul orășenilor, astăzi ne-au rămas doar poze.

poza catedrala metropolitana nasterea domnului chisinau moldova
Catedrala Metropolitana Nasterea Domnului – arhitect A. Melnikov

Aceste poze fac subiectul cataloagelor de colecție, iar azi, comorile necunoscute ale arhitecturii și vieții urbane, reflectate în 48 de imagini, sunt aduse în atenția publicului vizitator într-o expoziție dedicată Chișinăului în sec. XX.

la pas prin chisinau expozitie fotografii bucuresti
cladiri

Chişinăul este un muzeu în aer liber, unde mii de oameni de-a lungul vieții au trăit, au iubit, au zidit cu tâlc şi smerenie chipul de oraş „cioplit în piatră albă”. Fiecare stradă păstrează paşii celor ce l-au admirat, fie că erau oameni simpli, fie nobili. Fiece vilă păstrează amintirea vie a proprietarilor și unele îi mai așteaptă încă, iar lăcaşurile sfinte din Chişinău sunt luminate de gândurile celor ce le-au admirat sau le-au trecut pragul.

expozitie fotografii la pas prin chisinau palatul sutu bucuresti
Chisinau – Arc peste timp

Expoziția ”La pas prin Chișinău” este o provocare pentru noi toți de a redescoperi orașul în vremuri în care avem și acordăm atât de puțin timp pentru frumos. Este o invitație la o plimbare virtuală pe străzile de altădată cu depănarea amintirilor despre aspecte cunoscute sau uitate, despre locuri încărcate de istorie sau emoții.

Citește și: Mdina vechea capitala a Maltei – fotografii si informatii

Și, ca în orice loc care tinde să-și valideze autenticul prin cultură, Chișinăul, azi, poate mai mult ca oricând, are nevoie de exercițiul memoriei pentru a supraviețui și a se dezvolta.

photosetup.ro

Expunerea acestor imagini la Palatul Suțu a fost posibilă grație efortului cumulat a două echipe din care fac parte Dr. hab. Eugen SAVA – Director general, Mariana VASILACHE-CUROȘU – Director adjunct, Ana GRIȚCO – Şef secţie Istorie, Cătălina PLINSCHI și Denis TOPAL – grafică expoziţie (Muzeul Naţional de Istorie a Moldovei); la fel și Dr. Adrian MAJURU – Manager și Dr. Dan PÎRVULESCU – Director adjunct (Muzeul Municipiului București), gazdele acestui eveniment.

Expoziția poate fi vizitată la Palatul Suțu până 24 noiembrie 2019.

Eveniment organizat de Primăria Municipiului București prin Muzeul Municipiului București în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei.
‪#‎MMB‬

fotostefan

One thought on “Expozitia “La pas prin Chisinaul secolului XX” vernisata la Muzeul Municipiului Bucuresti”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.