Mdina vechea capitala a Maltei – fotografii si informatii

Mdina, vechea capitală Maltei, este un oraș fortificat aflat în regiunea de nord micului stat insular. Mdina mai este numită de localnici și vizitatori Orașul tăcut (“The Silent City”), iar dacă doriți să vedeți câteva poze și să aflați mai multe informații despre orașul medieval vă invit să citiți mai departe.

poza fotografie mdina oras cetate capitala veche malta
Mdina – oarsul cetate – vechea capitala a Maltei

Mdina este un oraș medieval, cu ziduri de apărare, situat pe vârful unui deal, chiar în centrul insulei. Se pare că a fost fortificat întâia oară de către fenicieni, undeva în anul 700 i.Hr. și care i-au spus Maleth (orașul protejat), iar romanii i-au spus Melita.

poza fotografii madina malta oras medieval
Mdina – Malta
poze peisaj calatorie autobus turistic mdina malta turiste
Mdina – oarasul medieval fortificat – vazut din autobuzul turistic

Arhitectură de azi că și numele Mdina (tradus aproximativ ‘orașul înconjurat de ziduri’) se datorează însă dominației arabe (saracine) înainte de cucerirea normandă.

poze foto mdina catedrala sf  pavel si petre
oras medieval – Malta

A fost capitala insulei din antichitate, până în 1530. Când Malta a fost sub controlul Imperiului Roman, guvernatorul roman și-a construit palatul său aici. Și legenda spune că Apostolul Pavel a trăit aici după ce a naufragiat pe insule și a adus creștinismul. De fapt prin toată Malta puteți vedea biserici și troienițe închinate Sf. Pavel.

perfect-tour.ro

Mdina datorează arhitectura actuală perioadei arabe, de la 870 până când normanzii au cucerit Malta în 1091. Ei au înconjurat cetatea cu fortificații defensive groase și un șanț larg, care o separă de cel mai apropiat oraș al său, Rabat.
În 1429, sarazinii (musulmanii din vestul Europei) au încercat să cucerească cetatea, dar au fost respinși de către apărătorii săi.

poze fotografii calatorie mdina malta Poarta Publius
poarta principala – Mdina

Apoi în 1565 armata otomană, ajunsă pe țărmurile mateze cu numeroase corăbii, a încercat să cucerească orașul. Dar apărătorii Mdina au rezistat îndelungat asaltului numeroasei armate otomane, care într-un final, după importante pierderi, s-a retras. Evenimentul este consemnat în istorie ca Marele Asediu al Maltei.
Fortificațiile orașului au fost din nou refăcute în secolul al 17-lea. Orașul a fost grav afectat de cutremurul din Sicilia în 1693, și un număr mare de clădiri au fost distruse. După cutremur, catedrala a fost demolată și reconstruită. Iar orașul a fost restaurat în cursul secolului al XVIII-și au fost introduse elementele baroce.

poza fotografie copaci mdina malta calatorie
arbori in Mdina

În Mdina puteți ajunge cu autobuzul din orice stațiune/oraș din Malta. E ușor accesibil fiind în mijlocul țării, aproximativ la 10 km de Valleta. Autobuzul costă 1.5 euro pe zi.
Autobuzele și autocarele turistice (city sightseeing sau hop-on hop-off) vă lasă chiar lângă intrarea în orașul-cetate, Poarta Publius. Mai există și o poartă laterală, undeva în stânga, folosită pe vremea Cavalerilor de Malta pentru a intra prizonierii de război.

fotografiii calatorie mdina malta Poarta Publius
Mdina – intrarea principala

Mașinile nu au voie să între în interiorul Mdinei (excepție făcând localnicii) și chiar și ei sunt limitați.

Despre transportul în comun și autobuzele turistice hop-on hop-off din Malta am scris în acest post

photosetup.ro

Lângă poarta principală este Palatul Vilhena, acum Muzeu de Istorie, iar vis-a-vis, Oficiul de Informare Turistică.
Stradă principala – Triq Il-Villegaignon – străbate orașul de la nord la sud și este străjuită de biserici și clădiri istorice. Puteți vedea Palatul Inguanez, o clădire venerabila , construită în secolul 14, care a fost locuința pentru cea mai veche familie nobilă a Maltei și guvernatori ai Mdinei mulți ani. Acum, este un mic și elegant hotel. De asemenea Catedrala Sf. Paul se află în zonă.

poze fotografie Catedrala St Paul Pavel Petre Mdina Malta
Palatul Inguanez si Catedrala St Paul
poza fotografie Catedrala St Paul Mdina Malta
Catedrala St Paul
fotografie calatorie mdina Palatul Inguanez malta
Palatul Inguanez – Mdina

Mdina în sine este un obiectiv turistic de mare importanță, pentru că într-un perimetru îngust se întâlnesc multe locuri demne de luat în seamă, din care amintesc doar câteva:

– Palat Falson, care adăpostește importante colecţii de artă, un muzeu cu suveniruri, iar pe acoperişul acestuia se găsește o cafenea. Dar în afară de a servi ceva, de aici se poate admira superba panoramă asupra împrejurimilor.
– Catedrala Sf. Paul (Pavel) care a fost reconstruită în stil baroc la început de secol XVIII, după ce clădirea iniţială a fost distrusă de marele cutremur din Malta din 1693 (cam 3 Euro biletul)
– Pallazo de Piro care a fost transformat într-un restaurant de lux; aici mai este un mic muzeu cu obiecte și informații despre cultura și tradițiile malteze
– Mdina Experience este o proiectie 5D în care ni se prezintă istoria Mdinei și a Cavalerilor (parcă 10 Euro biletul)
– Knights of Malta – muzeul Cavalerilor de Malta (am să-l prezint în alt post UPDATE: aceasta este postarea)
– Palatul Santa Sophia (închis publicului, dar poate fi închiriat pentru evenimente private)
– Mănăstirea Carmelitelor, una dintre cele mai importante clădiri religioase din Mdina și singura stăreție din Malta deschisă publicului (de aici a pornit semnalul răscoalei care, în 1798, a eliberat Malta de invadatorii francezi, deoarece jefuirea Bisericii Carmelite de către armatele lui Napoleon a fost picătura care a declanșat revoltele)

Vedeți și poza hărții turistice afișate pe un panou la intrarea în Mdina.

poza harta obiective turistice Mdina Malta
harta obiective turistice Mdina

Mdina fiind un orăș mic (aproximativ cât Sighișoara cetate) și cu teren plan poate fi vizitată foarte ușor mergând pe jos. Cred că e accesibil și persoanelor cu handicap locomotor. Dacă totuși vreți o plimbare ”pe sus” puteți negocia pentru o trăsură cu cai.

fotografie poza trasura cai turisti mdina malta
trasura cai – Mdina

Ce mi-a atras atenția de la bun început este faptul că deși Mdina are o istorie de mai bine de 4000 de ani nu vezi case scorojite, dale scobite sau porți lăsate în paragină. Se vede că orașul, construit de fenicieni, a fost cel mai important și iubit din Malta, să nu uităm că aici a locuit mult timp nobilimea.

poza fotografie atelier sticlarie Mdina Malta glass
magazin sticla de Mdina

Peste tot sunt puse pancarde în care li se cere turiștilor să păstreze tăcerea, iar mai nou se atrage atenția că și dronele, segway sau atv-urile sunt interzise!

poza afis semn interzicere drone segway atv mdina orasul tacerii
semn interzicere drone, segway, atv

Așa că Mdina are o atmosferă aparte, liniștită, calmă, chiar dacă e zilnic invadată de turiști, pe lângă cei aproximativ 300 de locuitori ai săi.
Alt fapt care se poate observa de la început, sunt străzile înguste și întortocheate.

poze fotografii calatorie mdina strazi malta
strazi Mdina
poze strazi inguste orasul tacerii mdina malta
strazi inguste – Mdina

Nu există trotuare, iar pe acolo pe unde circulă mașini, cam trebuie să te ”lipești” de perete să le faci loc. Când am ajuns eu acolo, într-o zi de decembrie 2017, a plouat zdravăn și majoritatea mașinilor care au trecut pe lângă mine m-au cam stropit, stăzile fiind înguste și lipsite de trotuare nu prea ai cum să te ferești de stropii de apă, decât intrând într-o clădire. Așa am căutat și eu ”refugiu” la muzeul Knights of Malta.

Într-un alt post am să revin cu informații si poze de la muzeul Cavalerilor de Malta, a căror istorie este foarte interesantă. De asemenea orașul se mândrește și cu sticla produsă local, dar care are un preț destul de ridicat.
În Mdina am observat că majoritatea caselor au și un nume, cam așa arată:

poze casa usa mdina malta
semn casa malteza – Mdina
poza nume casa mdina malta fotografie calatorie
Casa del Magistrato

Mdina pe lângă locurile încărcate de istorie, magazinele de suveniruri și alte locuri interesante ce le găsești pe străduțe te mai răsplătește și cu o superbă priveliște asupra Maltei pe care o poți vedea din Bastion Square dar și din micile arcade de pe margine unde se văd frânturi din viață rurală ce înconjoară orașul.

poza fotografie caldiri vazute mdina malta
vedere din Mdina

Mdina fiind pe un deal poți vedea, în zilele senine, toată insula malteză.

fotografie peisaj malta mdina calatorie
Malta – vazuta din Mdina
poza fotografie peisaj malta calatorie mdina decembrie
peisaj maltez

Sper că v-am stârnit curiozitatea și dacă ajungeți în Malta, să includeți Mdina pe lista obiectivelor turistice de vizitat. Mie mi-a părut rău că, din cauza ploii ”cu găleata”, nu am putut vizita mai mult, mai pe îndelete micul oraș cetate, un adevărat muzeu în aer liber, care este inclus în patrimoniul UNESCO.
Alte poze, realizate cu Canon G7 X Mark II, în Mdina puteți vedea la Galeria foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.