Malta – transportul in comun si autobuzele turistice

Dacă ajungeți în Malta pentru deplasare la fața locului aveți la dispoziție transportul în comun, autobuze turistice (hop on-hop off), taxiuri, pentru unele trasee găsiți niște trenulețe, puteți închiria scutere sau mașini (inclusiv unele electrice) sau chiar biciclete (deși sunt cam puține piste pentru biciclete). Eu am să vă prezint câteva informații despre transportul în comun și autobuzele turistice.

poza Malta transport in comun autobuze turistice aglomeratie
Malta transport in comun si autobuze turistice

Probabil ar trebui să spun și cum ajungeți la țara insulară Malta, aflată în mijlocul Mării Mediterane, în Europa de Sud, la 80km de Sicilia. Din România, WizzAir are zboruri directe din 7 în 7 zile sau cu Ryanair zbor cu escală la Roma.

La întoarcerea în România vorbeam cu un român care lucra acolo și-mi spunea că din punctul lui de vedere Malta merită vizitată primăvara și toamna, vara fiind multă umezeală și iarna, așa cum am constat și eu, cam plouă.

poza calatorie malta autobuz turistic mdina
autobuz turistic – spre Mdina

La începutul lui decembrie 2017, când am vizitat eu Malta, dimineața și seara cam ploua, iar uneori după amiază erau ploi scurte, de 5-10-15 minute, dar intense.

poza coasta Malta golf mare nori
turn maltez – traseul sudic
poza coasta malteza stanci nori
coasta malteza – traseul sudic

Am înțeles că din Sicilia se poate ajunge la Malta și vice-versa cu un feribot sau 31 de ore de înot dacă vă ține! Avram Iancu, românul care a înotat pe Dunăre de la izvoare până la vărsare fără costum de protecție, cred că nu ar avea probleme să ajungă din Sicilia la Malta!

poza insula malta marea mediterana apus nori
insula

Bun revenind la Malta, aceasta este compusă din șase insule: Malta (cea mai mare – ceva mai mare decât Bucureștiul), Gozo, Comino, Cominotto, Filfla si St. Paul, ultimele trei fiind nelocuite.

poza mdina malta autobuz turistic etajat sightseeing
Spre Mdina – autobuz turistic etajat

Ca întindere, Republica Malta este cât București și Brașov la un loc, și are cam un sfert din populația Bucureștiului. Moneda folosită este Euro, majoritatea maltezilor vorbesc engleza (limba malteză este o combinație de arabă și limbi europene), iar rețeau electrică folosește priza cu trei pini (aveți nevoie de un adaptor ca acesta)

În cele 4 zile eu nu am avut timp să ajung pe insula Gozo, deoarece și în Malta traficul este foarte aglomerat și abia am reușit să vizitez câteva muzee și locuri de pe insula Malta. Îmi spunea un localnic că de fapt cu o mașină străbați insula Malta de la un cap la celălalt (nord-sud) cam într-o oră mergând (dacă mergi în linie dreaptă și nu este aglomerat), iar cu autobuzul cam în 2 ore și 30 minute, tot dacă nu este aglomerație.

poza autobuz transport public malta
autobuz maltez

Bine de știut: în Malta vehiculele au volanul pe dreapta, iar când traversați strada să vă asigurați din dreapta!

În prezent compania publică de transport în comun folosește autobuze moderne (Otokar, Mercedes, Volvo) de dimensiuni mai mici decât cele folosite pe la noi dar din când în când o să vedeți și vechile modele retro de prin anii ’60. De altfel se organizează tururi cu vechile autobuze, trebuie să vă interesați la fața locului dacă vreți să călătoriți cu ele.

poza autobuz retro clasic malta
autobuz retro – Malta
poza autobuz retro clasic malta sightseeing
(stanga) autobuz clasic

La aeroportul internațional Luqa, după ce ieșiți de la Sosiri, în stânga este un birou de informare turistică și toaleta, iar undeva în față și mai în dreapta este biroul companiei de transport în comun Public Transport Malta. De aici puteți cumpăra:
– bilete de autobuz (iarna costă €1.5 Euro, vara €2 Euro, iar pentru autobuzele de noapte €3 Euro) valabile 2 ore de la validare
– cardul 12 Single Day Journeys, valabil pentru 12 călătorii €15
– cardul Explore, valabil pentru 7 zile, călătorii nelimitate (adult €21, copii €15)
– cardul ExplorePlus Card ca cel Explore dar are în plus 1 zi călătorie cu autobuzul hop-n, hop-off Citysightseeing și două călătorii cu feribotul Valletta Ferry Services

Pentru informații actualizate verificați acest site

poza calatori malta public transport autobuz
urcare autobuz transport public Malta

În aeroport există WiFi gratuit, iar afară în față găsiți stația autobuzelor. Pe afișajul din față-sus al autobuzului este trecut numărul acestuia și destinația finală. Biletul poate fi cumpărat și de la șoferul autobuzului.

perfect-tour.ro

Toate traseele de autobuz care au un X în fața numărului sunt trasee rapide, cu mai puține opriri. Dacă aceste autobuze rapide, cu X în fața numărului, circulă în zona dvs. de interes sunt cele mai indicate, de alfel eu am ajuns la hotel cu X2.

De reținut: majoritate a traseelor de autobuz trec (sau au capătul) prin/în Valletta. Deci în locurile unde nu există autobuz direct între 2 puncte de pe insulă se pot combina 2-3 autobuze, din care unul ajunge (și) prin Valletta.

poza foto autogara centrala transport public malta valletta
autogara centrala – Valletta Malta

Trebuie să mai știți despre transportul cu autobuzul în Malta că mai sunt 3 sau 4 locuri (în afară de Valletta) în care găsiți legături cu restul insulei.

Dacă vedeți pe vreun autobuz ca destinație (sau ca punct intermediar) unul din cuvintele: Universita’ (sau Mater Dei – este singurul spital de pe insula), Rotunda (este Domul din orașul Mosta), Pembroke Park+Ride, să știți că puteți lua autobuzul acela și în autogările respective găsiți autobuzele pentru destinația dorită.

Ca și la Dublin și în Malta trebuie să faceți semn cu mâna, altfel șoferul nu oprește în stație. De asemenea dacă sunteți undeva pe traseu, iar șoferul consideră că autobuzul este deja prea plin nu vă ia.

poza masina electrica inchiriat malta sosea
masina electrica de inchiriat

Ca fapt divers și în Malta am văzut de multe ori călători oprindu-se lângă ușă, după ce s-au urcat, deși erau locuri libere mai spre spatele autobuzului. Din această cauză și nu de puține ori, șoferul/șoferița autobuzului ruga călătorii să meargă spre spatele autobuzului, ca să fie loc și pentru cei care sunt jos în stație.

Urcarea în autobuz se face numai pe ușa din față, pe la șofer. Aici se face validarea cardului sau se cumpără biletul. Există și autobuze care au 2 uși. La acestea, pe ușa din mijloc se coboară, altfel, coborârea se face tot pe la șofer. Ca să coborăți este mai bine să apăsați unul din butoanele roșii Stop amplasate pe barele de susținere.

poza autobuz malta public transport
Malta Public Transport

Uneori au fost situații de stații “sărite” pentru că nu era nimeni acolo și nimeni din autobuz nu a semnalat dorința de a coborî.

În interiorul autobuzelor, puțin deasupra șoferului există un panou de afișaj unde sunt actualizate și afișate informații despre stația care urmează și stația finală a autobuzului respectiv (dar trebuie să știți că uneori acestea nu funcționează chiar corect!).
Mai există si posibilitatea să auziți în autobuze un mesaj vocal (mi se pare că în două, trei limbi) care anunță stația următoare.

Vă recomand să citiți: Foto-video cu luminitele de Craciun din Malta 2017

În stațiile de autobuz există panouri cu numele stației și orașul în care sunteți. Pe acest panou, cea de deasupra este denumirea orașului, iar dedesubt numele stației. Unele stații au sub panoul respectiv și un afișaj electronic care anunță ce autobuz urmează să sosească în stație și peste cât timp.

poza panou orara autobuze malta public transport
panou – Malta Public Transport

În unele stații, dar mai ales la capetele de linii, veți găsi panouri care indică toate stațiile intermediare ale unei linii de autobuz.

Orarul autobuzelor din stații este prezentat în trei variante: zile de lucru, ziua de sâmbătă și ziua de duminică sau de sărbători legale.
Ca avertizare: aceste orare sunt orientative, deoarece din cauza aglomerației autobuzele au întârzieri! De altfel am auzit o discuție între localnici, ceva de genul, dacă acum este așa aglomerat ce vor face în 2018 când Malta va fi Capitala Europeană a Culturii.

poza bike sharing malta biciclete de inchriat
biciclete de inchiriat

Șosele sunt înguste și, în general, în stare bună, dar pe ici pe colo mai sunt probleme cu asfaltul. Mi s-a părut că traseele sunt cam întortocheate, multe curbe, destul de multe pante de urcat-coborât și că mulți șoferi merg cu viteză, chiar și cei de la autobuzele turistice.

poza pista biciclete malta biciclisti
pista pentru biciclisti

În Malta veți întâlnii doua companii cu autobuze turistice supraetajate: CitySightseeing și Malta Sightseeing , care oferă traseul Nordic (North route sau Blue Line) și Sudic (South route sau Red Line).

poza autobuze malta sightseeing
Malta Sightseeing

Eu am mers într-o zi cu autobuzul CitySightseeing, deoarece am cumpărat cardul ExplorePlus Card ce avea inclus o zi de călătorie.

poza autobuz turistic etajat citysightseeing malta
CitySightseeing bus Malta

În principiu ambele firme au cam aceleași trasee, cu o durată de până la 3 ore, fără a lua în calcul aglomerația, iar autobuzele, conform programului, circulă din jumătate în jumătate de oră. Diferența este, cel puțin în decembrie când am vizitat eu Malta, că autobuzele Malta Sightseeing circulau mai des. În dimineața când am așteptat eu autobuzul CitySightseeing, celelalte au trecut vreo 3-4. De asemenea programul de iarnă este mai scurt decât de cel de vară, biletul pentru o zi costă €20 pentru adult și €13 pentru copii 5-15 ani (sub 5 ani este gratuit).

Autobuzele CitySightseeing le-am văzut în Roma și Dublin, iar biletul de la tururile respective oferă un discount de 10% în Malta sau în altă parte.

poza hrta trasee autobuz turistic citysightseeing
harta trasee autobuz turistic CitySightseeing

Traseul Nordic (Blue Line):

1. Bugibba (Topaz Hotel)

2. Bugibba Jetty (Seatrips Outlet)

3. Bugibba Main Square

4. Bugibba (Santana Hotel)

5. Malta National Aquarium

6. Qawra Palace Hotel (Opposite CitySightseeing Outlet)

7. Qawra Seafront (Opposite CitySightseeing Outlet)

8. Bellavista Hotel, Qawra

9. Mediterraneo Marine Park

10. ITS Roundabout – (Radisson Blue / San Gorg Corinthia Hotel)

11. St George’s Bay, St Julians (City Sightseeing Route Stage)

12. Westin Dragonara, St Julians

13. Hilton Malta, St Julians

14. Spinola Bay, St Julians (aici se află monumentul Love și lacătele de dragoste)

15. Balluta Bay, St Juians

poza coasta faleza malta
faleza malteza

16. Sliema Seafront (Opposite Preluna Hotel)

17. Sliema Ferries (Opposite Mc Donalds & Stop For Harbour Cruise)

18. Opposite Bayview Hotel (CitySightseeing Outlet)

19. Valletta (Phoenicia Hotel) – Stop for Valletta Main Gate

20. Valletta Waterfront Terminus (Change to South Route)

21. San Anton Gardens – (Presidents Garden)

22. Mdina Main Gate – (The Silent City)

poza biserica malteza traseul nordic autobuz turistic
spre Mdina

23. Rabat – Domus Romana

24. Ta’ Qali – Filigree Factory (Crafts Village)

25. Ta’ Qali – Valletta Glass (Crafts Village)

26. Ta Qali – Aviation Museum (vezi aici poze de la muzeul aviației)

27. Mosta Church

poza biserica rotunda mosta malta
Mosta

28. Mgarr Church

29. Golden Bay

1. Bugibba (Topaz Hotel)

Traseul Sudic (Red line) – am luat chiar ultimul autobuz din stația Valletta Waterfornt Terminus unde ar fi trebuit să ajungă la ora 14.15 dar a ajuns acolo pe la ora 14.35:

1. Valletta Waterfornt Terminus (Change For North Route)

2. Tarxien (Temples & Hypogeum)

3. Vittoriosa Waterfront – Maritime Museum

4. Marsaxlokk – Fishing Village

5. Ghar Dalam Cave & Museum

6. Blue Grotto – A natural cave with crystal blue waters

7. Hagar Qim Temples & Mnajdra Temples

8. Valletta – Phoenicia Hotel

9. Valletta – War Museum & Fort St Elmo

10. Valletta – Malta Experience & Knights Hospital

11. Valletta Waterfront Terminus (Change For North Route)

Există și un traseu Gozo , dar din păcate eu nu am avut timp să-l parcurg. De altfel, eu am crezut că într-o zi voi reușii să parcurg ambele trasee (sudic și nordic), dar aglomerația și programul scurt de iarnă nu mi-a permis acest lucru.

poza trenulet roti turisti malta
trenulet pentru turisti
poza autobuz turistic caleasca malta
autobuz si caleasca – Mdina

Traseele de autobuz pot fi combinate cu niște croaziere în jurul Maltei. Întrebați-i pe angajați firmei; eu am renunțat la croaziere deoarece a cam plouat în cele 4 zile petrecute în Malta.

poza feribot valletta malta
feribotul spre Valletta

Vă recomand să citiți: Saluting Battery si Tunelurile NATO din Malta

Cum menționam anterior majoritatea șoferilor de autobuz, fie el public sau turistic, merg cu viteza. La cele hop-on hop-off chiar am auzit și alți turiști spunând că s-au simțit ca într-un roller-coster!

Este bine să aveți lista cu stațiile și eventual harta traseele stabilite înainte să ajungeți în Malta (acestă pagină este foarte utilă).

poza yacht barca uscat curte malta
pe uscat

De asemenea Google Maps și aplicația Citymaps2Go sunt și ele utile la fața locului. Pentru Citymaps2Go vă recomand să descărcați harta Maltei înainte să ajungeți acolo.

cel.ro

În diverse locuri din Malta sunt rețele WiFi gratuite, cu viteze acceptabile, dar totuși nu la nivelul celor din România, iar despre rooming trebuie să întrebați la compania telefonică folosită înainte să ajungeți acolo, să nu aveți surprize neplăcute cum mi s-a întâmplat mie!

Poze realizate cu Canon G7 X Mark II pe traseul nordic pot fi văzute aici , iar cele de pe traseul sudic sunt aici.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

2 thoughts on “Malta – transportul in comun si autobuzele turistice”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.