Saluting Battery si Tunelurile NATO din Malta

Aproape de intrarea principală în Valletta, capitala Maltei, se află un mic parc numit Upper Barrakka Gardens și în conexiune cu acesta sunt Saluting Battery, Lascaris War Rooms (centrul de comandă folosit în al doilea război mondial) și War H.Q. mai târziu fiind NATO Rooms. Acum am să prezint câteva informații și imagini foto-video despre Saluting Battery și Nato Rooms.

poza artilerie tun ceremonie malta
Saluting Battery – Valletta, Malta

Saluting Battery este o baterie de artilerie construită în secolul al XVI-lea de Ordinul Sfântului Ioan (Order of Saint John), pe/sau lângă locul unei baterii otomane din timpul Marelui asediu a Maltei. Bateria este amplasată pe nivelul inferior al Bastionului Sf. Petru și Pavel din Frontul Landului Valletta, situat sub Upper Barrakka Gardens, cu vedere spre Fort St. Angelo și restul Grand Harbour.

poza gradin parc upper barrakka gardens malta valletta
Upper Barrakka Gardens – Valletta, Malta

Harta locului este la un click distanță iar dacă vă interesează coordonatele GPS 35.894738, 14.512536

Saluting Battery a fost folosită în principal pentru activității ceremoniale, dar și pentru acțiuni militare în timpul blocadei din 1798-1800 și al celui de-al doilea război mondial. Bateria a rămas o instalație militară activă până când tunurile au fost îndepărtate de către britanici în 1954.

ishoot.ro

A fost restaurată de fundația Fondazzjoni Wirt Artna – the Malta Heritage Trust cu ajutorul Malta Tourism Authority și deschisă publicului la începutul secolului al XXI-lea fiind acum echipată cu opt replici funcționale ale tunurilor SBBL 32, din care unul este folosit pentru a anunța ora 12 și 16.

poza ceremonie artileri salva tun saluting battery
ceremonie tragere salva de tun – ora 12

De pe o terasă din Upper Barrakka Gardens puteți vedea ceremonialul tragerii unei salve la ora 12 și 16, dar dacă doriți puteți cumpăra un bilet (3 Euro parcă) și puteți sta chiar în spațiul bateriei, aproape de tunul folosit pentru ceremonie (cel din stânga). În timpul ceremoniei au fost încărcate două tunuri și chiar am sperat că poate vor fi trase două salve!

poza artilerist incarcare tun malta valletta
incarcare tun artileri – salva ceremonie – Malta

În plus, din momentul cât artileristul ia acel cordon și până cât trage, trec câteva minute, așa că trebuie să aveți puțintică răbdare că dacă întoarceți capul s-ar putea să ratați momentul! În videoclipul de mai jos am scos momentul de așteptare.

poza malta valletta saluting battery tunuri artilerie
Saluting Battery – baterie de artilerie ceremonii

Saluting battery – salva de tun de la ora 12:

Cam în 20-30 minute se termină toată ceremonia. În acel spațiu, o curte mai mare, există și un mic muzeu cu diverse piese de artilerie.

poza muzeu artileri malta valletta upper barrakka gardens
muzeul Saluting Battery Valletta Malta

Pentru informații actualizate despre programul bateriei, bilet vă recomand să vizitați site-ul http://www.salutingbattery.com/visitor-info.html

Cumva în spatele bateriei și în interiorul dealului se află o parte din tunelurile şi camerele secrete folosite în timpul celui de-al doilea război mondial ca adăpost pentru personalul implicat în coordonare activităților forțelor aliate, apoi de Nato în timpul războiului rece pentru monitorizarea submarinelor rusești din Marea Mediterană până prin anii ’77.

poze fotografii photos War H.Q. Tunnels Nato Tunnels
War H.Q. – Tunnels Nato Tunnels Malta

Acest vast spațiu, aproximativ 28.000 metri pătrați, a fost contruit într-un secret deplin, conform ghidului, în timpul celui de-al doilea război mondial nici italieni nici nemții nu au aflat de el și nu au bombardat deloc zona.

poza tunel secret nato razboiul rece malta valletta
tunel War H.Q. Malta Valletta

Tunelul principal a fost inițial excavat de Cavalerii ordinului St John și folosit pentru a lega galeria de comunicare de la Battery Street la St Peter și St Paul Counterguard. În perioada britanică a fost extinsă și au fost excavate o serie de săli de operații.

poza tunel malta valletta nato razboiul rece
tune – scari War H.Q. Tunnels NATO Tunnels Malta Valletta

Pe măsură ce valul războiului s-a schimbat în favoarea aliaților, sediul de război a migrat spre locul cunoscut astăzi ca Lascaris War Rooms. Acesta din urmă a jucat un rol crucial în invazia Siciliei în iulie 1943.

poza camera ofiter armata nato malta valletta
camera ofiter – War H.Q. Tunnels NATO Tunnels Malta Valletta

În urma celui de-al doilea război mondial, War HQ a fost folosit ca centru de comunicații NATO în timpul anilor războiului rece și ca un centru de urmărire submarin al Marinei Britanice.

poza camera centru comanda militar nato harta malta
camera comanda

Într-un articol viitor am să spun despre Lascaris War Rooms, care fac parte din acest complex și care a fost centrul de comandă folosit în al doilea razboi mondial, iar acum este muzeu în toată regula.

War Headquarters Tunnels sau Nato Rooms nu sunt un muzeu propriu-zis. Încă se mai lucrează la restaurare, sunt multe trepte abrupte, multe camere sunt cam goale, dar este interesant de vizitat dacă doriți să aflați informații despre problemele întâmpinate în construirea acestor tuneluri și rezolvarea lor, despre cum era organizată activitatea acolo și cam ce se întâmpla acolo în timpul războiului rece, plus ghidul vă va conduce în exterior, pe alte terase de unde puteți vedea portul și orașul.

poza sistem ventilatie aerisire tunel secret nato malta
bec si teava de ventilatie

Oficial clădirea folosită de Nato este acesta din imaginea de mai jos și amplasată cam pe aici

poza cladire fost sediu nato malta valletta
fostul sediu NATO – Malta

O schimbare a guvernului în 1971 a determinat ca Malta să adopte o politică de non-aliniere și neutralitate și, astfel, se opunea prezenței NATO în Malta. Clădirea și centrul de comunicare au fost închise în 1977, la cererea guvernului. Această zonă a fost abandonată, abia prin 2015, după luni de muncă de restaurare și curățenie, tunelurile și camerele au putut fi deschise publicului interesat să le viziteze.

drmax.ro/

Vizitarea acestor camere şi tuneluri se face doar însoțit de ghid, care prezintă informațiile în limba engleză, iar prima vizită are loc de la ora 10,30 astfel aveți timp să asistați și la ceremonia salvei de tun de la ora 12.
De asemenea este recomandat să aveți la voi o lanternă sau smartphone-ul bine încărcat ca să-l folosiți ca sursă de lumină, deoarece în acele tuneluri iluminatul este activat de niște senzori, care nu întotdeauna țin lumina suficient de mult și puteţi rămâne pe întuneric. Eu aveam la mine acest acumulator extern pentru telefon, dar dacă tot are trei led-uri l-am folosit ca lanternă.

Vă recomand să citiți și: Muzeul Aviatiei din Malta

Dacă doriţi să vizitaţi și alte muzee, aveți la dispoziție bilete Multi-Pass. De exemplu pentru
– Saluting Battery, the Lascaris War Rooms și the War H.Q. Tunnels (toate în Valletta) biletul (Valletta Military Museums) costă €25 sau €50 pentru familie.
– Multi-site Heritage Pass oferă acces la Malta at War Museum, Fort Rinella (aici se află cel mai mare tun din lume), Lascaris War Rooms & Saluting Battery pentru 1 adult: €25 pentru Familie €50.

Biletul la War H.Q. Tunnels Nato Tunnels costă 15 Euro, dar mi se pare că vă oferă acces şi la Saluting Battery. Bilete pot fi cumpărate de la biroul Saluting Battery.
Pentru informaţii actualizate vă recomand să vizitaţi site-ul oficial

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Aceste muzee se află în grija fundației Fondazzjoni Wirt Artna, o organizzație non-profit, non-guvernamentală astfel, fondurile lor provin din vânzarea biletelor și a suvenirilor sau din donații.

Mai multe poze, realizate cu aparatul de fotografiat Canon G7 X Mark II , pot fi văzute la Galeria Foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan
Latest posts by fotostefan (see all)

5 thoughts on “Saluting Battery si Tunelurile NATO din Malta”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.