Fragmente din revolutia Romana – fotografii de Zafer Galibov

La Muzeul Municipiului Bucureşti – Palatul Suţu, a fost vernisată, vineri, 15 decembrie 2017 expoziţia de fotografie “Fragmente dintr-o Revoluţie” de Zafer Galibov.

poze revolutia romana decembrie 1989 bucuresti palatul sutu
Vernisajul expoziției de fotografie „Fragmente dintr-o Revoluție” de Zafer Galibov – Palatul Suțu

Expoziţia de fotografii prezentată pentru prima dată în faţa publicului reprezintă o mică, dar însemnată parte din creaţia lui Zafer Galibov. Autor cu un traseu profesional vast şi bogat în căutări şi experimente, Galibov este personificarea maximei “şansa este de partea celui ce o caută”.

poza Zafer Galibov fotograf bulgar revolutia romana bucuresti palatul sutu
(stanga) Zafer Galibov – Bucuresti, Palatul Sutu

În ultimele zile din decembrie 1989, Zafer Galibov a ajuns la Bucureşti cu echipa umanitară a Crucii roşii. Fotograful profesionist a înregistrat cu aparatul de fotografiat momente dramatice, fragmente din acele zile zbuciumate.

poza tanc revolutia romana bucuresti cladire impuscata
decembrie 1989 – Bucuresti

După participarea directă la evenimentele tragice din Bulgaria în timpul “Procesului de renaştere” început în 1984, culminat de organizarea “Marii excursii” din vara lui 1989, Galibov e martor cu o viziune aparte, înregistrând cu reflex profesional şi dezarmantă emoţie realitatea extremă din decembrie 1989 din Bucureşti.

poza abi usla diversiune teroristii bucuresti decembrie 1989
ABI – Autovehicul Blindat pentru Interventie – USLA – decembrie 1989
poza tanc revolutie bucuresti decembrie 1989 soldati
decembrie1989 – Bucuresti

Astăzi, transmisiile “în direct” de la televiziune şi radio – trăirile violente legate de marile schimbări sunt doar amintiri. La 10 ani după aderarea României şi Bulgariei la UE şi la 28 ani după dramaticele zile din decembrie ’89, parcă nu mai este nici urmă de idealism. Trăim zi de zi conduşi de rutină, obisnuinţă şi acceptăm dezarmaţi că “democraţia are multe defecte, dar nimic mai bun nu a fost inventat”. (R.N.)

poza librarie magheru bucuresti decembrie 1989
liberta – bd. Magheru – decembrie 1989

f64.ro

poza steag tricolor fara stema romaniei gaurit
steaguri

Expoziţia “Fragmente dintr-o Revoluţie” vine să reamintească momente poate uitate sau rămase neînţelese în dinamica evenimentelor. Misiunea artei este să ne facă să ne îndoim în faţa adevărului evident, să încercăm să analizam şi înţelegem dincolo de aparenţe. Să revenim cu gândul la valorile universale ale umanităţii – libertate, egalitate, fraternitate – chiar dacă astăzi pentru unii pot părea desuete şi lipsite de conţinut.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Sfârșitul anilor ’80 cu remarcabilele schimbări aduse pe plan politic, social și cultural poate că nu este încă pe deplin înțeles și analizat. Dar fără îndoială, căderea Zidului Berlinului și Revoluția din România au fost evenimente istorice care au schimbat Europa.

Vă recomand să citiți: Evenimentele din decembrie 1989 in imagini

Expoziţia de fotografie “Fragmente dintr-o Revoluţie” de Zafer Galibov rămâne deschisă la Palatul Suțu până la 25 februarie 2018.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.