Fotografia de strada cu Garry Winogrand

Probabil mai putin cunoscut pe la noi, Garry Winogrand (14 ianuarie 1928 – 19 martie 1984) a fost nu doar unul din cei mai apreciati fotografii de strada ai generatiei sale, generatie din care mai fac parte si fotografii Joel Meyerowitz, Lee Friedlander, Tod Papageorge, Diane Arbus, dar si unul din cei mai productivi, realizind in intreaga sa cariera aproximativ 5 milioane de fotografii!

fotografie Garry Winogrand
Garry Winogrand

Desi Garry Winogrand nu era de acord cu termenul de fotograf de strada, el preferind termenul mai simplu de fotograf fiind mai mult interesat de realizarea fotografiilor si nu de o clasificare a lor, totusi majoritatea imaginilor lui se incadreaza genului de fotografie de strada.

fotograf Garry Winogrand
fotografie Garry Winogrand

Filmul de mai jos (un fragment din dvd-ul “CONTEMPORARY PHOTOGRAPHIE IN THE USA” realizat de Michael Engler) arata cum lucra, cum fotografia pe strada Garry Winogrand, in anul 1982, cu doi ani inainte sa fie rapus de cancer. Garry Winogrand folosea un aparat de fotografiat Leica M4.

Un alt interviu, realizat tot in 1982, poate fi vizionat sau citit pe acest site.

fotografie de strada alb negru
sterrt photography

Iar daca aveti la dispozitie 1 ora si 46 de minute merita sa vizionati si urmatoare filmare realizata la Universitatea Rice si unde Garry Winogrand isi spune parerile personale despre fotografie:

5 thoughts on “Fotografia de strada cu Garry Winogrand”

  1. Corect!
    PS: pentru cei care nu stiu, in Ungaria noul Cod Civil interzice fotografiatul in spatii publice fara acordul fiecaruia dintre trecatorii care intra intra accidental in fotografia ta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.