Fotografierea apusului de soare – setari si alte recomandari

Fotografierea apusului de soare este una din cele mai interesante teme din punct de vedere fotografic. Pentru a obține cadre reușite cu apusul de soare, trebuie să ții cont de câteva sfaturi simple.

Fotografierea apusului de soare setari aparat foto recomandari
Fotografierea apusului de soare

Chiar şi după ce soarele coboară sub orizont, lumina amurgului, care persistă încă aproximativ 20 de minute, poate da naştere unor imagini foarte plăcute. Încercaţi să urmaţi sfaturile de mai jos, pentru a obține cele mai bune fotografii cu apusul de soare.

poza nori rosi cer inrosit romania
dupa apus

Pregătirea – fotografierea apusului de soare

Când doriţi să fotografiaţi apusul, trebuie să reacţionaţi rapid – aveţi aproximativ 20 de minute în care poate apărea acel moment unic şi, de la un minut la altul, fotografia poate să fie mult diferită, din cauza felului în care se reflectă lumina pe diferite lucruri şi modului în care îşi schimbă intensitatea.
Astfel este foarte important este să vă instalaţi dinainte, deoarece, dacă pierdeţi timpul cu setarea aparatului, aranjarea trepiedului, scad şansele să fotografiați partea cea mai interesantă.

Fotografierea apusului de soare ceata lac titan bucuresti parc ior
Apus – ceata

Când te pregătești pentru fotografierea apusului ia în considerare următoarele aspecte:

→ ora la care apune soarele – că să ajungi în timp util la locul ales
→ locația – cum ajungi, ce este interesant în respectivul loc (pomi, case, drumul, un lac, etc.)
→ de unde răsare sau apune soarele – cum este luminată locația ? Poți folosii aplicații precum Sun Locator Lite sau TPE
→ care este viteză vântului – dacă vrei să folosești un trepied
→ dacă sunt nori pe cer și cât de interesanți sunt ?
→ umiditatea – va fi ceață sau cât de încețoșat va fi orizontul ?

evomag.ro

Setări pentru fotografierea unui apus de soare

1. ISO – pentru a reduce zgomotul de imagine (granulatia) setează un ISO scăzut, în jur de 100. Dar ține cont de faptul că odată cu trecerea apusului, va trebui să mărești această valoare, pentru a nu afecta claritatea imaginii, dacă fotografiezi din mână.

2. Diafragma – este recomandat să fie undeva între f/11 -f/16. Această setare ajută, pe de o parte, să obții o adâncime de câmp optimă, iar pe de altă parte îți va garanta și un efect de starburst în jurul soarelui, care va aduce un plus fotografiei tale.

fotografie raze soara parc herastrau lac poza
starburst

foto raze soare apus starburst sunset
Fotografierea apusului de soare

3. White balance (WB) – dacă vrei să evidențiezi mai mult nuanțele de galben, violet, roz sau roșu din apusul tău, merită să încerci să folosești setări prestabilite pentru lumina zilei (day light) sau umbră (shade) sau înnorat (clody), în loc de setarea automată a balansul de alb.
Pont: pentru culori intense poți folosii filtre color, iar pentru timpi mai lungi un filtru ND

poza efect filtru color aparat foto compact nikon
Apus – filtru color

4. Formatul fotografiei – poți alege JPEG sau RAW. Acesta din urmă oferă mai multă flexibilitate în momentul editării fotografiei. Despre programe de editare foto gratuite am scris acest articol: 20 de programe editare foto alternative la Photoshop sau Lightroom

5. Focalizare – apusul fiind o scenă cu condiții de lumină diferite, focalizare automată poate da rateuri. Astfel, este recomandat să folosiți focalizarea manuală sau încercați focalizare la infinit. Dacă fotografiezi pe un câmp, un prieten te poate ajuta cu o lanternă (inclusiv cea de la smartphone).

Citește și: 7 sfaturi despre cum sa faci fotografii de calatorie cu un smartphone

6. Expunerea – cât timp soarele este încă pe cer, setaţi aparatul foto în mod prioritate de diafragmă (modul A sau Av de pe aparatul foto), cu sensibilitatea ISO automată, dacă fotografiaţi cu aparatul foto ţinut în mână şi acesta va produce o expunere echilibrată, pe măsură ce lumina cerului se atenuează.
De asemenea verifică dacă aparatul foto oferă funcția bracketing, care te va ajuta să obții expunerea dorită.

f64.ro

Aceste recomandări pot fi aplicate și la unele smatphone-uri. În plus verifică dacă aparatul sau telefonul tău are presetări sau scene pentru Apus (Sunset).
De asemenea mare parte din recomandările de mai sus sunt valabile şi dacă filmaţi apusul.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

6 thoughts on “Fotografierea apusului de soare – setari si alte recomandari”

  1. Mi-au plăcut mult a doua și a treia fotografie, cea cu rațele pe lac și ceață. 🙂 Tu le-ai făcut?

  2. Și pe lacul meu – Tineretului sunt rațe. Avem și gâște și, din când în când, apare câte o lebădă. De pescăruși nu mai zic…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.