Foto:Masini electrice in Amsterdam

Probabil se ştie despre Amsterdam şi în general despre Olanda, că au multe biciclete, dar plimbându-mă pe străduţele Ameterdamului m-am mirat de numărul destul de mare al maşinilor electrice.

poza masina electrica amsterdam barca
masina electrica – Amsterdam

Apoi am aflat de ce sunt aşa multe maşini electrice în Amsterdam: pe scurt implicarea puternică a autorităţilor locale şi guvernamentale.

Primăria capitalei olandeze a oferit locuri de parcare gratuite pentru toţi proprietarii unui vehicul electric, iar locul de parcare este amplasat în apropierea rezidenţei posesorului şi este echipat cu o priză de alimentare, de la care automobilul electric se poate încărca.

poza masina electrica Car2Go incarcare
incarcare

Acest program a început 2009 şi până în 2012 ţinta a fost deja atinsă, mulţumită, în mare parte, ajutoarelor oferite de guvernul olandez şi taxării mai blânde.

poza masina electrica incarcare parcare amsterdam
incarcare masina electrica

sportmaniac.ro

poza vw e-golf incarcare masina electrica
VW e-Golf

Chiar şi primăria Amsterdamului vrea să fie un exemplu pentru cetăţenii oraşului, motiv pentru care deţine câteva zeci de vehicule electrice şi intenţionează să cumpere altele.

poza semn incarcare masina electrica olanda
semn statie incarcare masina electrica

În 2014 în Amsterdam erau deja 1000 de puncte publice de încărcare a maşinilor electrice sau hibrid (aceasta este harta lor). Din toamna lui 2014, 167 de maşini electrice Tesla Model S deservesc pasagerii Aeroportului Internaţional Schiphol, din Amsterdam.

Tesla Model S este prima maşină electrică de mare serie din lume, oferind performanţe bune pentru o maşinină electrică: varianta de bază, Tesla Model S 60 (cu un preţ de bază în Olanda în jur de 66.865 euro), asigură o autonomie maximă teoretică de 390 km, iar demarajul 0-100 km/h se realizează în 6,2 secunde.

poza tesla model s amsterdam
Tesla Model S
poza amsterdam masina electrica tesla s
model S la incarcat

Mai mult, olandezii îşi propun ca, până în anul 2025, să interzică vânzarea de vehicule alimentate cu benzină şi motorină! Rămâne de văzut dacă Ţara Lalelelor va şi reuşi acest lucru.

poza audi electirc amsterdam parcare
audi la incarcat
poza masini electrice amsterdam
Amsterdam si masini electrice

Conform publicaţiei Inside EVs, în 2015 în Olanda au fost achiziţionate circa 43.000 de automobile electrice. Acest număr reprezintă, însă, numai 9,6 procente din totalul de 449.347 de autovehicule înregistrate în anul repectiv.

Alte informaţii despre situaţia maşinilor electrice din Amsterdam puteţi găsii şi pe site-ul Iamsterdam.

poza Tesla Roadster la incarcat
Tesla Roadster

Dacă vreţi să ştiţi unde sunt amplasate în România staţii de încărcare am găsit această hartă şi cum era de aşteptat majoritatea sunt în Bucureşti, dar o menţiune trebuie făcută: unele staţii de încărcare nu sunt chiar spaţii publice, sunt pe la hoteluri şi s-ar putea ca doar clienţii lor să beneficieze de încărcare.

pozaTwizy electric
Twizy

Totuşi se pare că şi în România au început să se mişte lucrurile; conform Ziare.com în Bucureşti proprietarii de autovehicule hibrid şi electrice înmatriculate în Bucureşti se vor bucura în curând de parcare gratuită.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Astfel, aceştia vor putea depune, începând din 11 iulie, documentele pentru a obţine gratuitate la folosirea parcărilor publice.
Administraţia Străzilor a anunţat că documentaţia necesară pentru înregistrare trebuie depusă la sediul Departamentului Exploatare Parcaje din Bulevardul Schitul Măgureanu nr. 10A.
În Bucureşti sunt înmatriculate 1.610 autovehicule hibrid şi electrice, ceea ce reprezintă o creştere de 250 la sută din 2008 până în 2015.

fotostefan

2 thoughts on “Foto:Masini electrice in Amsterdam”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.