Harry Whittier Frees – unul din primii fotografi de animale de companie

Probabil ați remarcat pe Internet abundența imaginilor cu pisici, dar obiceiul de a fotografia micile feline nu este recent. De fapt Harry Whittier Frees (1879-1953) , este unul din fotografii care a dedicat timp și a depus un real efort de realiza/captura imagini cu animale de companie (pisici, căței) cât mai interesante.

Harry Whittier Frees fotograf animale de companie poze amuzante pisici
The cook – Harry Whittier Frees

Harry Whittier Frees s-a născut în Reading, Pennsylvania. Fotografiile sale reușesc să evoce o mare varietate de emoții și prezintă caracteristici ale timpului.
Un animal în îmbrăcăminte umană provoacă adesea un zâmbet sau poate chiar un sonor “aww” de la privitor, dar oricine a petrecut mult timp în jurul animalelor știe cât de greu poate fi să le facă să poze fără a le supăra. Trebuie să presupunem că Frees a experimentat o parte echitabilă de mușcături și zgârieturi.

Harry Whittier Frees fotografie pisica poza amuzanta haioasa
Hanging up the wash, 1914.

Harry Whittier Frees a început să realizeze portrete de animale atunci când la o sărbătoare de familie, o zi de naștere, cineva a crezut că ar fi distractiv să așeze o pălărie de hârtie pe capul unei pisici.
Harry a capturat o imagine și oamenilor le-au plăcut atât de mult încât a dus-o la un laborator foto unde a realizat cărți poștale. Cei care lucrau în laboratorul foto doreau și ei imaginile, ceea ce s-a realizat.

Vă recomand să citiți: SofistiCAT – expozitie si concurs de pisici la Sala Palatului

Astfel, în 1906, Harry a început o nouă carieră: fotograf de animale de companie.
În timpul unei perioade de peste 50 de ani, Harry Whittier Frees a creat imagini de animale îmbrăcate, care au fost transformate în cărți poștale, reviste, calendare și chiar cărți.

Harry Whittier Frees fotograf animale companie pisici poze amuzante haioase
planting time – Harry Whittier Frees

Inițial, subiecții săi, pisicuțe, căței, iepurași (așa cum puteți vede în acest articol al revisteti Life), au fost îmbrăcați simplu, cu pălării și altele articole de îmbrăcăminte cam aproape un deceniu de carieră, când Frees a început să creeze garderobe complete pentru modelele sale cu patru picioare. De altfel, cred că Harry Whittier Frees, a fost printre primii creatori de îmbrăcăminte pentru animale de companie

Harry Whittier Frees outing poza catel pisici fotografie alb negru
the outing

Acest gen de fotografie a fost atât de obositoare și de dificilă încât a capturat imagini doar pentru trei luni ale anului, și a petrecut celelalte nouă odihnindu-se și gândindu-se la idei noi.
Singurul său ajutor a fost menajera, care a cusut costumele pentru animale. Dacă pare că ar fi o sarcină fotografică dificilă acum, imaginați-vă ce dificultăți a întâmpinat Harry Frees cu echipamentul pe care-l avea la dispoziție în anii aceia.

Vă recomand să citiți: Cum se facea fotografia pe vremuri: daguerreotypes, ambrotypes, si tintypes

Harry a folosit timpi de expunere 1/5 și ținea animăluțele în poziție folosind costume rigide și alte elemente ajutătoare.
Animăluțele proveneau de la vecini sau de la pet shop-uri. Frees a fost adesea întrebat despre la metodele sale și dacă a trebuit sau nu să facă vreun rău vreunui dintre subiecții săi, dar el a susținut mereu că au fost bine tratate și că a trebuit să aibă răbdare să-și captureze faimoasele imagini. Din 100 de negative puteau fi folosite doar 30.

f64.ro

De-a lungul carierei sale și chiar după moartea sa, fotografiile lui Frees au făcut parte din paginile multor cărți și reclame. Afacerile sale cu cărți poștale au fost de asemenea foarte reușite. În ciuda succesului său, însă, viața lui nu a fost simplă. Majoritatea banilor lui au fost cheltuiți pentru îngrijirea părinților săi.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Când ei au murit în anii 1940, Frees s-a mutat în Florida. Nu s-a căsătorit niciodată, și-a a trăit mai retras. În 1953, Frees a fost diagnosticat cu cancer și, la scurt timp după aceea, s-a sinucis la vârsta de 74 de ani.
La moartea lui, obituarul, nu preciza nimic de munca lui de fotograf desfășurată pe parcursul a zeci de ani, iar lipsa banilor au făcut imposibile demersurile pentru obținerea unei pietre funerare.

Mai multe imagini realizate de Harry Whittier Frees pot fi văzute pe site-ul Library of Congress (Librăria Congresului American)

Un articol mai larg despre munca lui Harry poate fi citit pe site-ul Pennsylvania Heritage

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.