Imagini foto-video de la Bucharest International Air Show BIAS 2018

Cel mai mare și impresionant show aviatic din România a revinit sâmbătă, 28 iulie 2018, pe aeroportul Băneasa (BBU) – Aurel Vlaicu. A zecea ediție a spectacolului aviatic Bucharest International Air Show BIAS 2018 a fost dedicată Centenarului Marii Uniri, #biasde10 .

Bucharest International Air Show BIAS 2018 poze avioane iacarii acrobati
Bucharest International Air Show BIAS 2018 – Iacarii Acrobati

În jur de 150 de aeronave civile și militare și peste 100 de piloți și parașutiști din 13 țări au oferit spectatorilor un spectacol aerian de excepție. Au evoluat începând cu ora 10:00 până la ora 21:00 când a avut loc un foc de artificii, iar apoi până la miezul nopții a cântat formația Zdub și Zdob.

Startul a fost dat de către aeronave F-16 din dotarea Forţelor Aeriene Române. Au urmat demonstraţii ale piloţilor din 11 ţări.

Bucharest International Air Show BIAS 2018 f-16 fortele aeriene romane
F-16 MLU Fightin Falcon – Fortele Aeriene Romane – Bucharest International Air Show BIAS 2018

Eu am ajuns la BIAS 2018 când evolua elicopterul BO-105 de la Flying Bulls. Acești sunt deja o prezență obișnuită la Bucharest International Air Show, anul acestă, în plus de elicopter au adus T-28, B-25 Mitchell, F-4U Corsair, Alphajet, de altfel prezente și anul trecut.

Bucharest International Air Show BIAS 2018 poze elicopter acrobatie aeriana bo-105
BO-105 Flying Bulls – BIAS 2018

Dacă am înțeles eu bine de prezentatorii Bucharest International Air Show nici anul acesta Flying Bulls nu au reușit să aducă avionul P-38 Lightning.

O prezență nouă și inedită zic eu a fost avionul SAAB J-105 OE aflat în dotarea Forțelor Aeriene Austriece. Văzut la sol nu impresiona, dar evoluția lui a fost interesantă.

SAAB J-105 OE poza avion Bucharest International Air Show BIAS 2018
SAAB J-105 OE – Fortele Aeriene Austriece – BIAS 2018
Bucharest International Air Show BIAS 2018 SAAB J-105 OE
#bias2018 – SAAB J-105 OE
Bucharest International Air Show BIAS 2018 SAAB J-105 OE poze avion
#biasde10 – SAAB J-105 OE

Fragmente din evoluția avionului SAAB J-105 OE:

Tot produs de firma SAAB au fost și cele două avioane Jas-39C Gripen, unul din dotarea Forțelor Aeriene Ungare, iar celălalt din dotarea Forțelor Aeriene Cehe.

Saab JAS 39 Gripen  poza avion acrobatie aeriana
Saab JAS 39 Gripen – BIAS 2018
poze Saab JAS 39 Gripen Bucharest International Air Show BIAS 2018
Saab JAS 39 Gripen
fotografii Saab JAS 39 Gripen Bucharest International Air Show BIAS 2018
flare – Saab JAS 39 Gripen – BIAS 2018

Saab JAS 39 Gripen Hungarian & Czech Air Force:

Anul acesta au reușit să zboare ambele 39 Gripen, în urmă cu doi ani parcă, un astfel de avion s-a defectat înainte de show. Revenind la #BIAS2018 prezentatorii show-ului au încurcat JAS 39 Gripen cu un avion Eurofighter Typhoon. Acesta a evoluat doar dimineața și din câte am înțeles a executat doar o trece la joasă înălțime și atât. În schimb erau prezente la sol cele din dotarea Forțelor Aeriene Germane, iar unii spectatori nu au ratat momentul pentru selfie cu Typhoon pe fundal.

Tot la sol era prezent și MIG-21 și F-16 aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române, Mirage 2000, F-15, elicopterul Black Hawk, Boeing E-3A Sentry AWACS (Airborne Warning and Control System), etc.

poza avion mig-21 lancer fortele aeriene romane bias 2018 airshow
MIG-21 Lancer – BIAS 2018

Forțele Aeriene Române nu au zburat la BIAS 2018 cu aparate MIG-21 LANCER, chiar dacă săptămâna trecută a fost ridicată interdicția de zbor, după accidentul de acum 3 săptămâni, de la Borcea, unde un pilot și-a pierdut viață.

pieseautoscan.ro

Probabil unul dintre cele mai aşteptate momente a fost show-ul celor de la Turkish Stars, formaţie care zboară cu opt avioane de luptă Supersonice.

poze fotografii spectacol aerian Turkish Stars
Turkish Stars – BIAS 2018
fotografii avioaen Turkish Stars Bucharest International Air Show BIAS
Turkish Stars – Bucharest International Air Show BIAS
poza avioane acrobatie Turkish Stars Bucharest International Air Show BIAS
Turkish Stars – Bucuresti Baneasa

Pilotul turc face cu mâna spectatorilor:

Turkish Stars pilot turc avion Canadair NF-5A
Turkish Stars – Canadair NF-5A

Turkish Stars Canadair NF-5A și 1 NF-5B:

Turkish Stars au revenit în România pentru a 3-a oară, dacă nu mă înșel, dar și de data aceasta am uitat că la prima evoluție ei vin în formație din spatele spectatorilor. Aviz celor interesați! Este o ”intrare în scenă” foarte spectaculoasă ca de altfel toată evoluția lor. La fel de interesant mi se pare faptul că prezentatorul lor se străduiește să vorbească în limba română, iar anul acesta a spus câteva cuvinte despre Centenarul Marii Uniri, iar primul avion din formație care a aterizat, la rulaj pe pista avea steagul României.

avion tucesc steagul romaniei centenarul marii uniri #bias2018
Turkish Stars – steagul Romaniei – Centenarul Marii Uniri – BIAS 2018

Celelalte aveau și steagul Turciei, alături de cel al României.

Elicopterul utilitar Kamov Ka-26 pilotat de Valer Novac a fost din nou prezent, iar eu unul m-am bucurat să-l revăd. Înainte de 1989, la țară, la bunici, un astfel de elicopter împrăștia îngrășăminte chimice, dar acum îl văd doar pe la air show.

Kamov Ka-26 pilot Valer Novac poze fotografii BIAS 2018
Kamov Ka-26 pilotat de Valer Novac – BIAS 2018

Kamov Ka-26 pilotat de Valer Novac:

A revenit și avionul F-18C Hornet din dotarea Forțelor Aeriene Spaniole. Evoluție spectaculoasă, iar crainicul venit și el din Spania, menționa de 2 ori pe minut Alejandro în sus și Alejandro în jos, numele pilotului EF-18C.

F-18C Hornet avion acrobatie poze bias 2018
F-18C Hornet – Fortele Aeriene Spaniole – BIAS 2018
poze F-18C Hornet Bucharest International Air Show BIAS
EF-18C Hornet

Fragmente din evoluția avionului F-18C Hornet – Cpt Alejandro Montes – Escadrila 151 – Baza 15:

De asemenea, la BIAS 2018 a participat și celebrul pilot lituanian Jurgis Kairys, multiplu campion mondial la acrobație aeriană. A evoluat solo, dar și în formația Air Bandits

Elicopterele Forțelor Aeriene Române, IAR 330 Puma, IAR 316 au avut evoluții interesante, chiar dacă parcă seamănau cu cele de la edițiile trecute . Este impresionat să vezi uriașul elicopterul IAR 330 Puma executând cu grație și precizie comenzile date de piloți. Pe canalul youtube fotostefan vedeți evoluția de la BIAS 2016.

Aeroclubul Românie nu fost mai prejos decât ceilalți participanți. Atât evoluția avioanelor cât și a parașutiștilor i-au încântat pe cei prezenți.

poze parasutisti steagul romaniei fotografii Bucharest International Air Show BIAS
steagul Romaniei – BIAS 2018
poze parasutisti aeroclubul romaniei Bucharest International Air Show BIAS
formatii
poze parasutisti aeroclubul romaniei Bucharest International Air Show BIAS
grupuri

Fragmente din evoluția parașutiștilor:

BIAS 2018 a fost o ediție reușită prin evoluțiile piloților din România, Polonia, Ungaria, Marea Britanie, Germania, SUA, Grecia, Australia, Italia, Spania, Cehia și Lituania.

A fost destul de cald, dar anul acesta nu a mai plouat, deși norii mai acopereau cerul deasupra Aeroportului Internațional București Băneasa — Aurel Vlaicu (BBU). Ca și la edițiile anterioare Bucharest International Air Show BIAS la corturile cu alimente prețurile erau destul de mari, 5 lei apa plată la sticlă de 500ml, 20 lei meniu mici (5 mici și o chiflă mică), 8 lei Tuborg draft (pahar 400ml). La acele food trucks nici nu m-am mai uitat. Mă gândesc că poate la ediția următoare vin cu o geantă termo-izolantă plină cu de toate, astfel nu doar că sunt cheltuieli mai mici, dar nici nu mai stau pe la cozi.

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Intrarea la Bucharest International Air Show BIAS 2018 a fost liberă, iar anul acesta am văzut mai mulți bicicliști decât la edițiile anterioare. Poate la următoarele ediții #bias , organizatorii ar trebui să țină cont și de acest aspect. În alte țări există un fel de parcări mobile, unde bicicletele pot fi lăsate în siguranță.

Alte fotografii de la #BIAS2018 pot fi văzute la Galeria Foto

Imaginile foto-video le-am realizat cu un aparat foto Nikon D5300 (review) și obiectivul Nikon 70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR IF-ED

fotostefan

One thought on “Imagini foto-video de la Bucharest International Air Show BIAS 2018”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.