Locuri de vizitat in Amsterdam – orasul supranumit Venetia Nordului

Impresii de călătorie din capitala Olandei v-am prezentat cu altă ocazie, acum vă recomand câteva locuri de vizitat in Amsterdam.

Locuri de vizitat in Amsterdam poza barca canal
Locuri de vizitat in Amsterdam

Înainte de a prezenta 15 locuri de vizitat in Amsterdam, cred că merită să încercăm să discutăm puțin de situația creată de Coronavirus COVID-19. Cred că sunt șanse mari ca turismul în 2020 să se schimbe radical. Nu mă refer doar la strategiile celor implicați în industria turismului, dar chiar și comportamentul turiștilor este posibil să se schimbe.

Atenție! Vor dispărea restricțiile de circulație, dar nu și virusul.

Eu v-am prezentat câteva sugestii cum sa dezinfectati aparatul foto sau un smartphone, dar cred că merită să vă atrag atenția să nu uitați de ele. Ar trebuie să fie de la sine înțeles că regulile de igienă personală trebuie respectate tot timpul.

Citeam pe blogul LensRentals că orice soluție care are 60% alcool sau mai mult ar trebui să fie eficient pentru dezinfectare. Totuși turiștii și fotografii nu trebuie să uite că ei vin în contact cu diverse persoane, așa că merită să urmăriți informațiile de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) și de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE) – Alerte de călătorie sau de World Health Organization (WHO).

Revenind la Amsterdam, o parte din locurile de vizitat sugerate de mine ar putea fi parcurse într-un city break, orașul mi s-a părut destul de compact, iar dacă aveți mai mult timp la dispoziție cu atât mai bine.

poza casa cartier amsterdam olanda
plimbare prin Amsterdam

Cele 15 locuri de vizitat in Amsterdam nu sunt ordonate foarte precis, deoarece itinerariul îl stabiliți în funcție de locul unde vă cazați și de ce anume vreți să vedeți în oraș. În plus am încercat să păstrez un echilibru între locurile foarte cunoscute (foarte aglomerate) și cele mai puțin frecventate de turiști. Marile muzee nici nu le mai menționez aici, pe de o parte am spus câteceva despre ele în celălalt articol, iar pe altă parte, probabil ele sunt deja pe lista celor care doresc să viziteze Amsterdamul.

poza biciclist doua biciclete amsterdam
biciclistul cu doua biciclete – Amsterdam

Supranumit “Veneția Nordului” datorită celor peste 100 de canale care îl străbat, Amsterdamul este un oraș fermecător, iar turiștii au o mulțime de locuri de vizitat. Unele locuri și activități din Amsterdam fiind gratuite.

poza canal Locuri de vizitat in Amsterdam olanda
canal
poza barca papusa canal amsterdam olanda
cu barca
poza pescarusi canal amsterdam olanda
pescarusii in zbor
turn silly jack amsterdam olanda foto turistica
turnul silly Jack

casa plutitoare Locuri de vizitat in Amsterdam turism
casa plutitoare

Veți descoperii că Amsterdamul este un oraș al contrastelor, cu zone sau cartiere pentru ”lumea bună”, dar și cu cotloane unde mirosul de urină duhnește puternic!

15 Locuri de vizitat in Amsterdam

1. Moara de vânt Molen De Gooyer at Funenkade

poza moara de vant Locuri de vizitat in Amsterdam
Molen De Gooyer at Funenkade

Moara De Gooyer este foarte aproape de centrul orașului (harta), ar fi păcat să o ratezi, cu atât mai mult cu cât morile de vânt sunt specifice întregii Olande, iar aceasta este una din puținele mori de vânt rămase în Amsterdam.
Altă moară de vânt am văzut pe la Beltbrug

fotografie moara de vant amsterdam beltbrug
Beltbrug Amsterdam

2. The Waag sau Saint Anthony’s Gate

fotografie waag obiectiv turistic amsterdam olanda
Waag

În Piața Nieuwmarkt (harta) poți vedea The Waag, cea mai veche construcție fără destinație religioasă din Amsterdam, construită în 1488, și se regăsește în pictura The Anatomy Lesson of Dr. Nicolaes Tulp realizată de Rembrandt.

Locuri de vizitat in Amsterdam waag Saint Anthony's Gate
Saint Anthony’s Gate Amsterdam

Este denumită și Poarta Sfântului Anton, deoarece la început a fost poarta de intrare în oraș și făcea parte din zidurile Amsterdamului.

3. Muzeul Rembrandt

fotografie obiectiv turistic muzeu rembrandt amsterdam
Muzeul Rembrandt Amsterdam

Muzeul Rembrandt a fost dechis în fosta casă a marelui pictor și a soției sale și găzduiește astăzi unele dintre cele mai valoroase lucrări ale sale.

Locuri de vizitat in Amsterdam muzeul Rembrandt
interior casa Rembrandt Amsterdam

Pentru cei interesați de arta pictorului Rembrandt, la muzeu se organizează tururi opționale din care puteți află foarte multe lucruri interesante atât despre viață artistului cât și despre lucrările sale. Chiar merită să-l vizitați!

poza vizitator muzeul rembrandt picturi tablouri
tablouri Rembrandt

Accesul în muzeul Rembrandt se poate fac în baza pass-ului I Amsterdam City Card sau a biletelor cumpărate acolo (14 Euro adulți, copii de la 6 la 17 ani, 5 €).

4. Canalele din Amsterdam

poza turist fotograf amsterdam olanda
fotograf
poza turista fotografa vapor amsterdam olanda
la fotografiat

Canalele din Amsterdam au fost construite în secolul al XVII-lea, pentru a controla debitul râului Amstel, dar și pentru a adăuga orașului suprafețe în plus de uscat.

Locuri de vizitat in Amsterdam croaziera canal
plimbare cu vaposarul – Amsterdam

Nu ratați șansa de a face o croazieră pe canalele orașului, admirând spectaculoasa arhitectură a Amsterdamului. 2000 de case și hoteluri plutitoare se regăsesc pe cele peste 100 de canale.

fotografie barca canal amsterdam olanda
pe canal
fotografie turistica barca casa amsterdam olanda
barca la usa
Locuri de vizitat in Amsterdam plimbare barca canal
copaci
poza pasari casa plutitoare canal amsterdam olanda
pasari la casa plutitoare – Amsterdam

ottobroker.ro

poza casa plutitoare Locuri de vizitat in Amsterdam
locuinta plutitoare

Unul din punctele de îmbarcare pentru o plimbare cu barca pe râul Amstel se află aproape de muzeul berii Heineken Experience (harta). Bărcile mai pleacă și din zona gării.

poza cladirea muzeul berii heineken amsterdam
Muzeul berii Heineken vazut din croaziera

Podul Magere Brug sau Skinny Bridge este unul dintre cele mai vechi poduri din Amsterdam și dacă nu mă înșel a fost decor într-un din filmele James Bond:

locuri de vizitat in amsterdam podul magere brug
Magere Brug – Skinny Bridge – Amsterdam

Unele ambarcațiuni sunt acoperite, altele descoperite și la o adică poți petrece o seară romantică într-o croazieră pe canalele Amsterdamului, la lumina lumânării.

5. Plimbare gratuită cu ferry-ul

poza feribot gratuit amsterdam turnul adam
feribot gratuit Amsterdam – Turnul Adam

Nu este o plimbare pe unul dintre canalele din Amsterdam, ci are ca punct de plecare chiar portul din spatele Centraal Station (harta), peste râul Ij. De aici, poți lua ferry-ul pentru a ajunge în părți ale orașului unde nu ajung foarte mulți turiști.

Ruta NDSM Werf spre Amsterdam Nord este cea mai lungă și nu te va costa nimic. Mai sunt încă două rute, Buiksloterweg și Ijplein, dar călătoriile sunt scurte, de câteva minute.

locuri de vizitat in amsterdam turnul adma cladirea institutului de film olandez arhitectura
Institutul de Film Olandez si Turnul A’Dam

Rute Buiksloterweg vă ajută să ajungeți la Turnul A’Dam despre care am scris deja în acest post

turn adam semn I amsterdam marketing turistic
I amsterdam la Turnul A’Dam

6. Museumhaven

Museumhaven obiectiv turistic locuri de vizitat in amsterdam
Museumhaven Amsterdam

Este un muzeu în aer liber, cu acces gratuit, unde poți admira o expoziție cu 20 de nave vechi, unele de până la 100 de ani. Muzeul se găsește pe strada Oosterdok, la numărul 12 (harta).

Citește și: 5 aplicatii gratuite pentru planificarea calatoriilor

În apropiere se află NEMO Science Museum, Het Scheepvaartmuseum (un muzeu maritim), iar afara se află replica navei Voc, care poate fi vizitată. Sunt incluse în I Amsterdam Card.

voc replica Het Scheepvaartmuseum Amsterdam Holland
Het Scheepvaartmuseum si replica vasului cu pinze VOC

7. Museumpleine sau Piața Muzeelor

Ducă faceți o croazieră pe canalele Amsterdamului, la finalul ei puteți să alegeți vă plimbați prin Museumpleine (harta), unde se află numeroase obiective tusitice. Aveți ocazia să vedeți sala de concerte Royal Concertgebouw, Rijksmuseum și Van Gogh Museum.

În fața Rijksmuseum erau poziționate faimoasele litere I amsterdam. Dacă îmi aduc bine aminte I amsterdam înseamnă de fapt: “I choose Amsterdam for business. I choose Amsterdam for education. I choose Amsterdam for inspiration. I choose Amsterdam as my home. I am Amsterdam.”

8. Parcul Vondel

poza cuib barza parcul Vondel amsterdam de vazut
cuib berze in parcul Vondel – Amsterdam

Vondelpark este cel mai mare parc din Amsterdam și merită să faci o plimbare de relaxare de-a lungul și de-a latul lui, mai ales că nici nu te costă nimic.

locuri de vizitat in amsterdam parcul Vondel
relaxare – parcul Vondel
poza biciclete parcul Vondel amsterdam olanda
biciclete parcul Vondel
poza pasari vizitator parc Vondel amsterdam olanda
cu pasarile din parc

Parcul Nieuwe, cum se numea atunci când a fost inaugurat în anul 1865, Vondel se află în cartierul Oud-Zuid, sau Vechiul Sud, în partea de vest a Pieței Muzeelor (harta).

locuri de vizitat in amstedam parc lac natura relaxare
parc – Amsterdam
poza biciclisti tinindu-se de mina cuplu baiat fata foto
cuplu de biciclisti

Vondel este un loc preferat de întâlnire pentru localnici și turiști deopotrivă, unde aceștia se pot relaxa, pot juca diferite sporturi pe iarbă, se pot plimba cu bicicletă sau pot savura un sandviș cu hering, alături de o bere olandeză.

9. Cartierul Jordaan

Unul dintre cele mai populare cartiere ale Amesterdamului, Jordaan (harta), vă invită să îl descoperiți la pas. Acesta îmbină zone rezidențiale cu piețe pline de viață, buticuri și restaurante de lux. Poți dedica o zi întreagă descoperirii acestui cartier plin de farmec, pentru că sunt o mulțime de lucruri de văzut.

De exemplu, în cartierul Jordaan poți vizita un muzeu plutitor dedicat bărcilor care servesc drept locuințe – Woonboots (Houseboat Museum, inclus în I Amsterdam Card sau biletul costă 4,5 Euro adulți – harta) sau Muzeul Cașcavalului (Amsterdam Cheese Museum – harta)
Poți savura o cafea delicioasă la cafenelele și restaurantele din Jordaan, ascultând muzică tradițională olandeză.

Citește și: Amsterdam street-art: pasajul Cuyperspassage si Banksy

Din câte îmi aduc aminte sâmbăta dimineța, zona Lindengracht se transformă într-o piață uriașă în aer liber, unde poți găsi o mulțime de produse tradiționale, flori superbe și gustări tipic olandeze.

Luni dimineața, zona Westerstraat se populează cu 200 de standuri, formând o piață stil bazar.

10. Cartierul De Negen Straatjes

Cartierul De Negen Straatjes sau 9 străzi (harta), cum îl denumesc localnicii și vecin cu carierul Jordaan, este o zonă plină de magazine care vând tot felul de lucruri, de la păpuși, brânză, la șosete și multe altele. Merită luat la picior.
În apropiere se află și Huis Marseille, Museum for Photography. Biletul costă între 9 și 4,5 Euro.

poza muzeu fotografie huis marseille amsterdam obiectiv turistic
Locuri de vizitat in Amsterdam – muzeul fotografiei Huis Marseille

11. Begijnhof

poza Begijnhof Amsterdam
Begijnhof

Vecin cu cartierul De Negen Straatjes este și Begijnhof, un ansamblu mic de clădiri cu o curte interioară și o biserică. Deși au fost construite cu șapte secole în urmă, clădirile din Begijnhof sunt foarte bine păstrate. Cea mai veche casă de lemn din Amsterdam, datând din anul 1465, se află în Begijnhof.

Ele găzduiau la început femeile beguine (credincioase catolice) văduve sau orfane, care duceau o viață evlavioasă asemenea călugărițelor, dar erau libere să părăsească zona (harta) dacă alegeau să se mărite.
Astăzi casele din Begijnhof sunt închiriate de studente sau femei în vârstă, contra unei sume de bani mai mici decât în alte părți.

Nu departe de Begijnhof se află: Amsterdam Museum (harta), Amsterdam Dungeon (harta), Madame Tussauds Amsterdam (harta). Dacă nu mă înșel sunt incluse în I Amsterdam Card

Citește și: Grădina Zoologică din Amsterdam: Artis Royal Zoo

12. Museumphoto și Libraria publică din Amsterdam (OBA)

Cele două obiective turistice sunt în zone diferite ale orașului olandez. Studioul foto Museumphoto.

Libraria publică din Amsterdam (OBA – harta) merită vizitată pentru arhitectura clădirii sau pentru priveliștea pe care o oferă ultimul etaj. De la OBA poți merge spre NEMO Science Museum (harta) sau Scheepvaartmuseum (harta)

13. Bloemenmarkt – piața de flori plutitoare

locuri de vizitat in amsterdam piata de flori Bloemenmarkt
piata de flori – Amsterdam

Aflată între Muntplein și Koningsplein, pe malul sudic al canalului Singel (harta), Bloemenmarkt este o piață plutitoare de flori. Înființată în 1862, Bloemenmarkt este alcătuită din peste o duzină de florării și magazine ce comercializează plante de grădina, precum și standuri cu suveniruri.

fotografie portocali decorativ piata de flori amsterdam
portocal decorativ
poza bulbi flori piata amsterdam
bulbi flori

Deși aici fac cumpărături și localnicii, piață se adresează în primul rând turiștilor. Bulbii oferiți spre vânzare sunt cei care merg și la export, așa că aici poți găsi bulbi de lalele, narcise, zambile, etc. pe post de ultimă amintire a unei vacanțe în Amsterdam.

14. Cartierul Rivierenbuurt

Mai puțin cunoscut de turiști, cartierul Rivierenbuurt este chiar interesant, cu clădiri construite diferit față de tot ce ai văzut în centru și parcă cu mult mai multă verdeață. Este o zonă liniștită (hartă), din păcate eu nu am avut timp să o vizitez mai pe îndelete.

15. Red Light District – De Wallen

poza red light district amsterdam
Red Light District

O călătorie la Amsterdam nu ar trebui să ocolească Cartierul Roșu – Red Light District – De Wallen. De câțiva ani încoace, autoritățile olandeze au diverse discuții despre respectivul cartier. În principiu sunt discutate trei idei: Red Light District să fie închis definitiv sau mutat în altă parte, nu atât de central cum este acum (harta) sau să fie transformat într-un fel de complex.

Astfel s-ar putea ca șansele să-l vedeți în forma actuală scad de la an la an. Cartierul Roșu – Red Light District – De Wallen se întinde pe câteva canale și străzi, până în partea de sud a Gării Centrale. Mai mult de 100 de garsoniere sunt închiriate de către fete, care își atrag privitorii din spatele ferestrelor iluminate în roșu.

Prezența poliției asigură siguranța cartierului. Fotografiatul fetelor din vitrină este interzis.

poza graffiti mesaj red light district amsterdam
make photos of art and respect the ladies

Fetele, din toate colțurile lumii și pentru toate gusturile, apar prin vitrine după ora 19.

În calitatea sa de cea mai veche parte a orașului, aici în cartierul De Wallen se află și câteva clădiri istorice, printre care cea mai veche biserică gotică din Amsterdam, Oude Kerk.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

Pentru oferte de bilete de avion, sau pachete bilet + cazare poți să verifici tu aici

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

În final vă mai spun că Amsterdamul merită vizitat, având ceva de oferit pentru toate categoriile de călători și pentru toate bugetele.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.