Modul GPS pentru fotografi – geotagging si ViewNX 2

Spuneam in articolul anterior ca unul din punctele forte ale aparatului foto bridge Nikon P520 este prezenta modulului GPS incorporat ce va permite sa faceti geotagging, iar informatiile respective sa le vedeti afisate pe lcd-ul aparatului foto sau pe monitorul calculatorului cu ajutorul programului gratuit ViewNX 2.

gps nikon coolpix p520
GPS Nikon P520

In continuare va ofer ceva mai multe informatii despre cum si la ce va ajuta acel modul GPS, plus ce alte optiuni aveti daca aparatul vostru nu are un modul GPS incorporat.

Datele GPS (Global Positioning System) inregistrate in EXIF-ul (Exchangeable image file format) fotografiilor permit identificarea geografica dupa latitudine si longitudine a locului unde au fost realizate respectivele fotografii, iar acest lucru este cunoscut sub numele de geotagging.

Datele GPS inregistrate in datele EXIF ale fotografiilor pot fi utile celor ce doresc sa faca fotografii in acelasi loc dar in zile si/sau ore diferite.
Tot cu ajutorul datelor GPS puteti tine evidenta calatoriilor, marcand pe o harta locurile unde ati realizat fotografiile.

Geotagging-ul mai este folosit de unii fotografi pentru a impartasii cu alti pasionati de fotografie a locurilor potrivite pentru a realiza imagini deosebite.
O precizare importanta trebuie mentionata aici: aveti grija unde postati pe internet fotografiile ce contin datele GPS, deoarece poate nu este bine ca altii sa afle informatii cu caracter privat (de exemplu unde locuiti sau cine sunt vecinii)!

Cand utilizati functia GPS Geotagging, este posibil ca informatia privind pozitia inregistrata in datele imaginii sa difere de locatia reala in care a fost realizata fotografia.

gps nikon mesaj
precizare

Modulul GPS, sistem geodetic WGS 84, prezent la Nikon P520 permite atat salvarea in datele EXIF ale fotografiilor a coordonatelor GPS la care ati surprins imaginile dar are si functia POI (Points of Interest – Puncte de interes) ce afiseaza pe ecran denumirea obiectivelor turistice pe langa care treceti ( ca in acest exemplu) sau puteti activa si salvarea lor in datele EXIF.

geotag nikon parcul carol
parcul carol

De exemplu eram in parcul Carol din Bucuresti si pe ecran am fost anuntat de prezenta muzeului Tehnic Dimitrie Leonida. Eram in apropierea muzeului si de aceea informatia a fost afisata pe ecranul aparatului, iar pentru ca am activat si optiune de inregistrare POI in datele EXIF, dupa ce am descarcat poza in calculator pot vedea cu ViewNX 2 aceasta informatie:

nikon poi gps
poi gps

Mie mi se pare ca aceasta functie POI este interesanta si utila in calatorii, in plus harta cu punctele de interes poate fi actualizata de pe site-ul:
nikonimglib.com/agps2/index.html.en (procedura de actualizare este descrisa in manualul aparatului foto).

De asemenea cu ajutorul modulului GPS puteti inregistra traseul parcurs, apeland functia Creare Jurnal (Create Log).Aceasta setare odata activata functioneaza chiar daca aparatul foto este inchis si consuma curent destul de mult, asa ca, daca nu vreti sa ramenti in pana de curent, aveti grija cum folositi GPS!

create log gps nikon
avertizare

Informatiile referitoare la pozitie, inregistrate in EXIF-ul fotografiei, pot fi verificate pe o harta prin intermediul software-ului gratuit ViewNX 2 dupa ce fotografia este transferata la un computer conectat la internet.
In ViewNX 2 din bara de instrumente alegeti optiunea GeoTag si calculatorul se va conecta la Google Map unde va marca locurile de unde au fost realizate fotografiile:

nikon viewnx 2 geotag menu
viewnx 2 geotag

Fiecare punct de pe Google Map corespunde unei fotografii, de exemplu poza cu salupa:

salupa lac snagov
salupa

a fost realizata de la coordonatele:

GPS Version ID = 2, 3, 0, 0
GPS Latitude Ref = North latitude
GPS Latitude = 44°43’5.538″
GPS Longitude Ref = East longitude
GPS Longitude = 26°10’13.572″
GPS Altitude Ref = Sea level
GPS Altitude = 87.1m
GPS Time Stamp = 16:17:36 UTC
GPS Satellites = 10
GPS Img Direction Ref =
GPS Img Direction = 0
GPS Map Datum = WGS84
GPS Date Stamp = 2013-05-30 UTC

adica din aceasta pozitie:

nikon viewnx 2 geotag
geotag salupa

Iar poza cu manastirea Snagov:

manastirea snagov
manastirea snagov

a fost realizata de la coordonatele GPS:

GPS Latitude Ref = North latitude
GPS Latitude = 44°43’33.366″
GPS Longitude Ref = East longitude
GPS Longitude = 26°10’39.348″
GPS Altitude Ref = Sea level
GPS Altitude = 88.2m
GPS Time Stamp = 16:27:49 UTC
GPS Satellites = 10
GPS Img Direction Ref =
GPS Img Direction = 0
GPS Map Datum = WGS84
GPS Date Stamp = 2013-05-30 UTC

sau grafic prezentat pe harta arata asa:

coordonate gps nikon
coordonate gps

Dupa cum vedeti pozele de mai sus le-am facut de pe lacul Snagov, de pe puntea vaporului ce m-a dus pina la Casa de Lago.

Daca aparatul foto nu are incorporat un modul GPS puteti cumpara unul dedicat (pentru aparatele foto Nikon care au port dedicat GPS aveti la dispozitie GP-1 sau GP-N100).

Alta solutie ar fi sa folositi un GPS dedicat sau GPS-ul de la un smartphone sau de la o tableta (nu uitati sa sincronizati data si ora de la aparatul foto cu cele de la GPS!) si apoi generati un fisier de tip
•.nmea
•.nma
•.log
•.gpx

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

Aceste fisiere sunt recunoscute de ViewNX 2 si puteti “sincroniza” datele GPS cu fotografiile realizate. Pentru sincronizare trebuie sa alegeti din bara de instrumente optiunea Log Matching si apoi urmati instructiunile de pe ecran.

fotostefan

4 thoughts on “Modul GPS pentru fotografi – geotagging si ViewNX 2”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.