Parcul Rozelor din Timisoara – imagini foto-video

Parcul Rozelor din Timișoara este una din atracțiile orașului care nu ar trebui ratată dacă ajungeți în localitate vara.

Parcul Rozelor Timisoara poze fotografii trandafiri Romania
Parcul Rozelor Timisoara

Parcul Rozelor, cunoscut și ca Parcul Trandafirilor, a fost înființat în 1891, odată cu cu Parcul Copiilor, cu ocazia Expoziției Universale (industrială, comercială și agrară), când aici au fost realizate aranjamente florale de către grădinarii Wilhelm Mühle, Franz Niemetz și Beno Agatsy. La acea dată parcul avea peste 300 de soiuri de trandafiri.

Parcul Rozelor Timisoara fotografii trandafiri obiectiv turistic romania
Parcul Rozelor Timisoara

Wilhelm Mühle era proprietarul unei grădini horticole cu 17 solarii iar trandafirii cultivați de el, au fost renumiți și în străinătate.
În 1891, pe timpul Expoziției Universale vizitată și de împăratul Franz Jozef, au fost montate aici 10 pavilioane din lemn.

fotografii trandafiri Parcul Rozelor Timisoara romania
Parcul Rozelor Timisoara

Parcul a fost amenajat în stil englezesc, cu alei, baldachine și rondouri de trandafiri. În perioada interbelică numele parcului era Rosarium și aici existau peste 1200 de varietăți de trandafiri, etichetate. Tot în această perioadă a fost amenajat teatrul în aer liber.

În perioada primului război mondial parcul a fost complet distrus, devenind doar un loc unde păşteau caii cavaleriei.

fotografie panoramica parcul rozelor trandafiri timisoara romania
fotografie panoramica – parcul Rozelor – Timisoara, Romania

Parcul actual a fost amenajat în anul 1928, din iniţiativa Uniunii Amicii Rozelor din România, prin strădania familiei col. I. Sâmbeteanu, preparativele de organizare ale parcului fiind conduse de Arpad Mühle, împreună cu directorul horticol arhitectul Mihai Demetrovici şi alţi horticoli bănăţeni. Arpad Mühle, grădinar al Timişoarei, fiul lui Wilhelm Mühle, a dus mai departe tradiţia de florari a familiei Mühle, înregistrând 13 noi soiuri de trandafiri pe plan internaţional, devenind cel mai de seamă rozerist al ţării la acea vreme.

fotografie panoramica parcul rozelor timisoara flori trandafiri romania
fotografie panoramica – parcul Rozelor – Timisoara, Romania

Noul parc a fost inaugurat în anul 1934, a primit denumirea de rozariu şi se întindea pe o suprafaţă de peste 25.000 mp., fiind la acea dată cel mai mare rozariu din sudestul Europei.

Vă recomand să citiți: Lacatele iubirii din Timisoara

În timpul celui de-al doilea război mondial, Rozariumul a fost distrus, și a fost refăcut în perioada 1953-1965, când s-a ajuns la peste 1200 de varietăți de trandafiri procurate din țară și din străinătate.

valea doftanei vanzare terenuri 12 euro negociabil

În anii 1954-1955 se construieşte amfiteatrul în aer liber din centrul parcului. Pe scena acestuia se desfăşoară anual festivaluri în aer liber, precum Festivalul Inimilor în luna iulie, sau Festivalul de Operă şi Operetă la sfârşitul lui august sau Ruga Timişoarei, la mijlocul lunii septembrie.

Scurt videoclip cu trandafirii din parc:

Timişoara sărbătoreşte începând din anul 2009, „Ziua Trandafirului”, în fiecare ultimă zi de joi a lunii mai. Astăzi pe suprafața de un hectar mai există 600 de specii.

poze teatru aer liber Parcul Rozelor Timisoara fotografii
teatru in aer liber – Parcul Rozelor Timisoara

Parcul Rozelor se află în zona centrală a oraşului, pe malul râului Bega, între Strada Alexandru Borza, Bulevardul Michelangelo şi baza sportivă cu terenurile de tenis.

rca-ieftin.ro

Parcul Rozelor Timișoara harta (Adresa parcului: Strada Michelangelo)

Parcul este deschis de marţi până duminică între orele 8:00-22:00, iar noaptea şi în ziua de luni este închis.

Parcul Rozelor este un obiectiv turistic ce nu trebuie ratat vara. Alte fotografii cu florile din parc pot fi văzute la Galeria Foto

Get Free Blog Post Updates!

Introdu adresa de email pentru a te abona la acest blog și vei primi notificări prin email când vor fi publicate articole noi.

fotostefan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.